Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η διεθνής ανάκαμψη χωρίς θετική καταλυτική είδηση αρωγός της ανόδου

Market Beat: Η διεθνής ανάκαμψη χωρίς θετική καταλυτική είδηση αρωγός της ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η διεθνής ανάκαμψη χωρίς θετική καταλυτική είδηση αρωγός της ανόδου

Οι αγορές αυτή την εποχή ανεβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα αλλά αυτή τους η κίνηση γίνεται χωρίς μια είδηση καταλυτικού χαρακτήρα και για αυτό προβληματίζει. Οι αναλυτές διεθνώς αναγκάζονται να επιλέξουν ως εξήγηση κάτι που ταιριάζει και στη δυναμική της αθηναϊκής αγοράς. Η προηγούμενη πτώση ενσωμάτωσε στις τιμές πληθώρα αρνητικών εξελίξεων και από την ώρα που η ροή των ειδήσεων δεν περιέχει αρνητικά νέα η διάθεση για ρίσκο μεγαλώνει μόνο από την απουσία αρνητισμού.

Η εικόνα των συναλλαγών έχει βελτιωθεί στο ΧΑ και είναι σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης θεσμικού ενδιαφέροντος για συναλλαγές σε πακέτα. Επαναλαμβάνεται σταθερά το φαινόμενο να γίνονται αξιόλογα πακέτα και χθες, οι προσυμφωνημένες συναλλαγές την πρώτη ώρα αφορούσαν στον ΟΤΕ ΟΤΕ-0,08% την ΜΥΤΙΛ και την ΑΡΑΙΓ με τζίρο 6,030 εκατ. Αλλά και 10 εκατ. ευρώ για καθαρές συναλλαγές την πρώτη ώρα, δεν θα το πούμε αδιάφορο στοιχείο. Ούτε τα 40 εκατ. στις 15:00, χωρίς αύξηση των πακέτων, είναι ευκαταφρόνητος τζίρος. Υπογραμμίζει πως υπάρχει αύξηση στα κεφάλαια ανά σύνοδο που περνάνε από τον πάγκο της αγοράς. Αυτό προκαλεί τη βελτίωση στους όγκους. Η προσπάθεια των αισιόδοξων ήταν να φανεί πως οι 740 μονάδες, οροφή σε κίνηση από χαμηλότερα επίπεδα, ξεπεράστηκε τη Δευτέρα και μετασχηματίζεται σε στήριξη.

Τη σύνοδο σφράγισε μετριότερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο΄10,406 εκατ. ευρώ (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ,ΟΠΑΠ-0,86% ΠΕΙΡ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 4 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,73% κατέληξε στο 3,69%.

Επί μια ώρα στο ξεκίνημα των συναλλαγών ο ΓΔ κινήθηκε ανάμεσα στις 740 και τις 744 μονάδες, ξεκινώντας από τα ψηλά (743,93) περνώντας στα χαμηλά (740) με δύο άγρια ξεφορτώματα και η ανοδική κίνηση μετά, τον οδήγησε πάλι ψηλά (743,84). Οι πιέσεις που ακολούθησαν έγιναν με μικρότερες εντολές πώλησης και το αποτέλεσμά τους σταμάτησε όταν ο ΓΔ έπιασε τις 741,4 μονάδες. Με όλα αυτά στις 11:33 ο ΓΔ εμφάνιζε οριακή μεταβολή και ήταν κάτω από τις 742 μονάδες. Ο δε τζίρος από αυτή τη μάχη διαρκείας, για το ποιος θα καθορίσει τις εντυπώσεις που θα διαμορφώσουν την τάση στη μέρα, είχε φθάσει τα 16 εκατ. ευρώ. Όταν προ ημερών στο τετράωρο πλησίαζε απλά τα 20 ως 25 εκατ.

Η Beta Sec χθες το πρωί ειδοποίησε: «Οι Τράπεζες θα καθορίσουν τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανοδική τάση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Επενδυτών έχει ενισχυθεί και μπορεί να βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση των υψηλότερων συναλλακτικών επιπέδων της Αγοράς».

Η στήλη συμφωνώντας προσθέτει τα ακόλουθα: Ήδη 2 Τραπεζικά blue chip πέρασαν πάνω από τον εκθετικό και απλό ΚΜΟ200 ημερών.  Είναι η ΕΤΕ προ ημερών, και η ΕΥΡΩΒ από την αρχή της περασμένης βδομάδας. Ενώ δίνονται  μάχες για κάτι ανάλογο σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, με την πρώτη να περνά χθες ενδοσυνεδριακά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών που ήταν στα 1,3357 ευρώ, αφού το μέγιστο μέρας ήταν στα 1,3580 ευρώ, με τον απλό ΚΜΟ200 στα 1,3606 ευρώ. Κάτι ανάλογο συνέβη και για την ΠΕΙΡ, με ανώτερο χθες τα 1,455 ευρώ και εκθετικό ΚΜΟ200 στα 1,4395 αλλά απλό ΚΜΟ200 στα 1,5595 ευρώ. Ωστόσο είναι τεχνικά σημαντική αυτή η διαφοροποίηση και το πόσο μετράει στις κινήσεις των ισχυρών θεσμικών φαίνεται, τις μέρες που λιγοστεύει ο ενθουσιασμός για τις τραπεζικές μετοχές. Αφού οι δύο πρώτες εμφανίζουν σταθερά καλύτερες άμυνες στις πιέσεις. Όταν χθες στις 15:20, ξέσπασαν πιέσεις στις Τράπεζες, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ υποχωρούσαν πάνω από -1% αλλά ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ κάτω από -0,3%.

Στο τέλος δε στα ανοδικά blue chip βρέθηκαν ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ στα πτωτικά ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Οι τιμές αυτές είναι ακριβείας, όπως τις δίνει το inbroker και βοηθούν όσους κατανοούν και σέβονται την τεχνική εικόνα των μετοχών, αλλά δεν διαθέτουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων. Άλλωστε οι θέσεις των τιμών δεικτών και μετοχών σε σχέση ΚΜΟ200 ημερών είναι κοινό παγκοσμίως κριτήριο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση. Αυτή «παίζεται» αυτές τις μέρες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η προειδοποίηση της αλυσίδας φαρμακείων Walgreens Boots έβαλε φρένο στην ανοδική πορεία της Wall Street, με τους επενδυτές να επαναξιολογούν το ράλι του πρώτου τριμήνου, το ισχυρότερο της δεκαετίας.

Η μετοχή της Walgreens Boots Alliance έκανε βουτιά πάνω από 12%, αφότου υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2019 και ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου κατώτερα των προβλέψεων. Οι απώλειες της Walgreens ήταν το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον Dow Jones.

Την ίδια στιγμή, τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες μήπως και η αμερικανική οικονομία χάνει τη δυναμική της. Στον τεχνολογικό κλάδο, η άνοδος πάνω από 2% του Facebook προσέφερε στήριγμα στον Nasdaq.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,3% ή 80 μονάδες στις 26.179,13, ο S&P σημείωσε οριακή άνοδο μισής μονάδας στις 2.867,24 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 7.848,69 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,6%) και Cisco (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots(-13%) και Verizon (-1,1%).

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση, αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εντός τριών μηνών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται πραγματικά σε οριακό σημείο και πιστεύω ότι είναι εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Αν δεν επιλυθεί στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, πιστεύω ότι είναι πιθανή μια παγκόσμια ύφεση». Προειδοποιεί ο Μαρκ Ζάντι επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1201 δολάρια από 1,1216 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,47%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε υψηλά εξαμήνου αναρριχήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να αγνοούν τις αποθαρρυντικές επιδόσεις της οικονομίας, τις πολιτικές προκλήσεις και τα καμπανάκια για επιβράδυνση. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινήθηκε ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας με κέρδη 0,35% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων και τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη.

Μεταξύ των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, ξεχώρισε ο FTSE 100 του Λονδίνου με άνοδο 1,01% και τον δείκτη σε υψηλά εξαμήνου, καθώς οι μετοχές των εταιρειών του εξαγωγικού κλάδου επωφελήθηκαν της αδύναμης στερλίνας, που υποχωρεί εξαιτίας των ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ενισχυμένος 0,62% και ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε άνοδο 0,33%. Θετικό πρόσημο και στη Μαδρίτη, με τον ΙΒΕΧ να ενισχύεται 0,23%.

ΧΑ

Με κέρδη σχετικά μικρά και μείωση τζίρου, διατήρηση του ανοδικού βηματισμού

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση κύρια εντός θετικού πεδίου για τον μέσο όρο και περάσματα στο αρνητικό λίγο μετά από την έναρξη και προς το τέλος. Συνεπώς, δεν κυριάρχησε σταθερά η ζήτηση και αναζητήθηκε ισορροπία προσφορά – ζήτησης από τις 10:30 ως το τέλος με ανώτερο τις 748 μονάδες και κάτω όριο τις 739,5. Από το άνοιγμα μετά τις 10:30 με ανοδικό χάσμα 2,10 μονάδων πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο στις 10:38 και σε θετικό πεδίο στις 10:44 για να ξεκινήσει μια διαρκής αλλά νευρική αναζήτηση του μέγιστου που ήρθε  στις 14:37 και είναι νέο μέγιστο έτους στις 747,76 μονάδες.

Η σύνοδος σφραγίστηκε από τη εγγραφή του κατώτερου μέρας στο δεύτερο μέρος ως ακολούθως: Ήταν στις 747,76 μονάδες στις 14:37 ο ΓΔ και στις 15:50 μετά από μια ώρα και 13 λεπτά  επανήλθε σύντομα γύρω από τις 740. Η εμφάνιση του ανώτερου μέρας που ήταν ψηλότερα από όλων των προηγούμενων συνόδων στο 2019 ήρθε στο δεύτερο επίσης μέρος. Στις 17:00 αφέθηκε στις 743,70 μονάδες και στις δημοπρασίες κατεβαίνοντας γλυκά έκλεισε στις 743,46.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 739,65 μονάδες ήρθε στο μέσο για το δεύτερο μέρος. Με μικρό το χρονικό διάστημα που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Συνεπώς εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 747,76 μονάδων, που σημειώθηκε μια φορά 37 λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ως το κατώτερο των 722,55, που σημειώθηκε μια φορά στο μέσον του.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (139,5 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν στις 743,46 από 741,01 που ήταν 2,45 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε μετριότερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο΄10,406 εκατ. ευρώ (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 4 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,73% κατέληξε στο 3,69%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 743,46 μονάδες, ήταν 4,11 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,3 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,4 από 22,2 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,837 από 52,681 από  δις ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΑΡΑΙΓ -2,32%, ΑΛΦΑ -2,11%, ΠΕΙΡ -1,91%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,24% -1,33%, ΕΛΠΕ -0,69%, ΜΟΗ -0,67%, ΤΙΤΚ -0,41% και ΜΠΕΛΑ -0,47% ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,56% από +7,79%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,11% από +7,62%, την ΕΤΕ στο +0,37% από +12,74%, ΕΥΡΩΒ +1,37% από +2,96% και την ΠΕΙΡ στο -1,91% από +16,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα bluechip με μεταβολή +0,26% από +1,95%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χάλασε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 2) και δυο  ΟΤΕ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,33% και έφθασε στις 743,46 από 741,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1924,53 από 1918,77 με μεταβολή +0,30%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,099 από 76,597 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,406 από 6,062 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 51,010 από 65,854 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,667 από 1,774 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 45 από 83, των καθοδικών 44 από 21 και 38 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Διατήρησαν τα αισιόδοξα στοιχήματα χωρίς αλλαγή στα ανοικτά συμβόλαια

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Με τιμή ανοίγματος στις 1927,60 μονάδες βάδισε προς το μέγιστο στις 1937,44, που εμφανίστηκε στις 14:37. Οι πιέσεις που ξέσπασαν μετά, οδήγησαν στις 15:52 στο ελάχιστο μέρας, τις 1915,72 μονάδες. Με τιμή στις 17:00 τις 1927,31 μονάδες, το κλείσιμο στις 1924,53 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,30%. Ο τζίρος περιορίστηκε σε 9,226 από 17,594 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 858 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1940,00, κατώτερο τις 1922,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1931,00 από 1927,00. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 48 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1936,00, κατώτερο τις 1923,50, με τελευταίες πράξεις στις 1925,00 μονάδες. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6814 από 6816 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 495 από 472 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 29.

Στα πρωινά σχόλια της Τρίτης καταγράψαμε την οπτική των εγχώριων αναλυτών: Η η Merit Sec επεσήμαινε: O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 741,01 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 750 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 730 μονάδες. Η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2019, από 2,3% στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση περιμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% και η Κομισιόν κατά 2,2%.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υποστήριξε ότι η  αισθητά βελτιωμένη τεχνική εικόνα, σε συνέχεια και της σταθεροποίησης της συναλλακτικής βελτίωσης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ακόμη προσπάθεια με στόχο την περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ. Ωστόσο, το ισχυρό δέλεαρ για κατοχύρωση κερδών είναι πιθανό να προκαλέσει αυξημένες ρευστοποιήσεις, προϊδεάζοντας για μία συνεδρίαση με μεταβλητότητα και ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την τελική επίδοση του ΓΔ.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέβασε το στόχο σημειώνοντας: Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ, που κινείται στο πάνω μέρος του ανοδικού καναλιού, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δυναμική, με τους τεχνικούς δείκτες να έχουν και άλλα περιθώρια ανόδου. Η Αγορά, πλέον, με στόχο τις 764 και σε πιθανά πισωγυρίσματα, στα επίπεδα 720 - 710 οι στηρίξεις. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κινήθηκε αντίθετα στο κλίμα ευφορίας. Ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει από το 2,3%, στο 1,9%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των NPEs ο ρυθμός δεν ικανοποιεί.

Σήμερα παρά το μικρό παραπάτημα στις αγορές των ΗΠΑ τα ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν να προεξοφλούν ανεβαίνοντας την επίτευξη συμφωνίας για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Όσο για τα ευρωπαϊκά παρά το σύνηθες φιάσκο στην διαδικασία για ένα ομαλό διαζύγιο στο Brexit οι δείκτες ανέβηκαν με μικρότερο της Δευτέρας βηματισμό.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Παρατεταμένο θετικό momentum βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς διάθεση κατοχύρωσης των αξιοσημείωτων κερδών που έχουν καταγραφεί, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο (πάνω από 30% από την αρχή του έτους). Και αν η ανοδική συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής σαν τελευταία ημέρα του 1ου τριμήνου, εξηγείται από τη συνήθη διάθεση των Διαχειριστών για επιλεκτικό “καλλωπισμό” στις αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών τίτλων, η συνέχιση της ανόδου με περαιτέρω βελτιωμένες συναλλαγές, συνδέεται με άλλες προσδοκίες που αφορούν πιθανές ευνοϊκές εξελίξεις στις αμέσως επόμενες ημέρες του νέου μήνα.

Οι προσδοκίες αφορούν τη έγκριση της καταβολής της δόσης ύψους 1 δις από το Eurogroup της Παρασκευής, σε συνέχεια των υποχωρήσεων που έκανε η Κυβέρνηση για το νέο νομοθέτημα που θα αφορά την προστασία Δανειοληπτών 1ης κατοικίας, μέχρι το τέλος του έτους. Τη δρομολόγηση διαδικασιών επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Τραπεζών, κατά τα 2/3 του συνόλου τους μέχρι το τέλος του 2021, σε συνέχεια των εγκρίσεων των σχετικών σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Την υποβολή προσφορών για τα ΕΛΠΕ με τίμημα - έκπληξη (πάνω από 9 ευρώ) κατά την αυριανή καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους δύο Μονομάχους, την “Glencore” και τη “Vitol”, διαμορφώνοντας “άλλο” κλίμα για τις Ιδιωτικοποιήσεις στη Χώρα μας.

Οι πιο αισιόδοξοι, βιάζονται να προεξοφλήσουν και αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου την Μ. Παρασκευή 26/4 από την S&P, ενώ κάποιοι άλλοι ποντάρουν και σε πρόωρες Εθνικές εκλογές !

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθούν οι αισιόδοξες, για την Ελληνική Οικονομία, εκτιμήσεις που προαναφέρθηκαν, έχοντας βελτιώσει την τεχνική εικόνα, με τους Αναλυτές να βλέπουν την περιοχή των 780 μονάδων ως την επόμενη αντίσταση, με την οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί ο Γενικός Δείκτης. Επί του παρόντος πάντως, ο διοικητής τη ΤτΕ βλέπει φετινό ρυθμό μεγέθυνσης κάτω από το 2%, ζητεί αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερο φορολογικό βάρος, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με αύξηση του ΠΔΕ και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η έξοδος του Κανάκη από το Χ.Α., σε συνέχεια και άλλων εξαιρετικών εταιρειών που πρόσφατα έφυγαν από το Χ.Α. (Μινωικές Γραμμές, Υγεία, ΑΛΚΑΤ, Κρητών Άρτος και πολλών άλλων παλιότερα) αυξάνει τον προβληματισμό, καθώς η συρρίκνωση του αριθμού των εισηγμένων συνεχίζεται.

Στις Διεθνείς Αγορές, τα δεδομένα συνεχίζουν να τροφοδοτούν με αβεβαιότητα το περιβάλλον και να δημιουργούν προϋποθέσεις αναταράξεων.

Στη Βρετανία, ένα άτακτο “Brexit” είναι πιο πιθανό από ποτέ, καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίπτει όλες τις προτάσεις.

Οι Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο συνεχίζονται με άγνωστο τo χρόνο ολοκλήρωσής τους. Και οι Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία επιφύλασσαν την ήττα για τον Ερντογάν στις μεγάλες Τουρκικές Πόλεις, ελέω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που φτωχοποιεί τα μεσαία στρώματα. Διαμορφώνονται έτσι προϋποθέσεις να γίνει η Τουρκία ένας ακόμη ‘μαύρος κύκνος’ καθώς $150 δισ. Δημόσιου χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο στα υψηλά επτά μηνών, καθώς οι επενδυτές διαπίστωσαν σημάδια προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ζωηρά οικονομικά στοιχεία, ενώ το πετρέλαιο πλησίασε το βασικό όριο των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,73% περίπου στις 07:30 δική μας ώρα, και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου.

Ο δείκτης έχει αυξηθεί σχεδόν 3% από την Πέμπτη μετά τις αναφορές της προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς και από τα καθησυχαστικά δεδομένα της εργοστασιακής δραστηριότητας από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη των κερδών για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως έχει επίσης ωθήσει το βασικό δείκτη των διεθνών μετοχών της MSCI σε υψηλό εξάμηνου. Ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% σήμερα το πρωί.

Οι ελπίδες για μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δυνάμωσαν με τα νέα σχόλια από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Larry Kudlow ότι η Ουάσιγκτον αναμένει ότι "θα σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο" στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι αναλυτές ψάχνουν σκληρά για να αναδείξουν έναν σαφή καταλύτη για το τρέχον εκτεταμένο ράλι των μετοχών.

Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,5% και ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,97%. Οι μετοχές στην αγορά της Σαγκάης είχαν άνοδο +0,64%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβαινε +0,90%.

Την Τρίτη, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,3% στις 26.179,13 μονάδες, ο S & P 500 ήταν επίπεδος και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,25% στις 7.848,69.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text