Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γιατί δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τα ΕΛΠΕ

Γιατί δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τα ΕΛΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τα ΕΛΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ευρύτερη οικονομική συγκυρία, το περιβάλλον της ευρωπαϊκής αγοράς διύλισης, αλλά και ειδικούς λόγους που αφορούν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά. Επιβεβαιώθηκαν έτσι όσες πλευρές τις τελευταίες ημέρες εξέφραζαν την ανησυχία τους ως προς την έκβαση της διαδικασίας, η οποία μάλιστα σε διάρκεια έφτασε σχεδόν το ένα έτος από την δημοσίευση της πρόσκλησης.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι πίσω από την εξέλιξη αυτή;

Καταρχάς το ένα από τα δύο σχήματα το οποίο και προβαλλόταν ως δυνατός υποψήφιος, η κοινοπραξία της Vitol με την αλγερινή Sonatrach βρέθηκε εγκλωβισμένο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Αλγερία και το περίφημο "βελούδινο πραξικόπημα” που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της χώρας. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αλγερινή εταιρεία μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ο πιο ζεστός υποψήφιος αλλά και ο επενδυτής που ήταν διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την ίδια στιγμή, ήταν σαφές σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ότι επρόκειτο για ένα πολυσύνθετο εγχείρημα το οποίο περιλαμβάνει δύο πωλητές (Ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean του ομίλου Λάτση) με όχι πάντα την ίδια οπτική, αλλά και 4 διαφορετικούς αγοραστές μεταξύ των οποίων και δύο traders, με τις δικές τους σκοπιμότητες και ατζέντες που όπως αποδείχθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, απέκλιναν από τις στρατηγικές στοχεύσεις της πώλησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του, στο πλαίσιο και των επιδιώξεων του Δημοσίου, επιχείρησε και πέτυχε να καταρτίσει μια ισορροπημένη συμφωνία πώλησης (SPA), η οποία διασφάλιζε μια σειρά από ζητούμενα όπως πχ η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα, η διατήρηση της δημόσιας διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνέχιση της τήρησης των  υποχρεώσεων για τα στρατηγικά αποθέματα ασφάλειας της χώρας, η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου  για αυξημένη μετοχική παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η υποχρεωτική συνέχιση της διατήρησης της δραστηριότητας της διύλισης, εχέγγυα ανάπτυξης κλπ.

Εάν προστεθεί το γεγονός ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές δηλαδή η Vitol και η Glencore είναι εταιρείες trading, οι οποίες κατά πληροφορίες ήγειραν εμπορικές απαιτήσεις και διεκδικούσαν αποκλειστικότητες που δεν ήταν δυνατόν να τους διασφαλιστούν, είναι σαφές ότι το όλο εγχείρημα ήταν ακόμη πιο απαιτητικό και δύσκολο.

Στα πυκνά και απαιτητικά κείμενα του SPA αποτυπώθηκαν τόσο οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους δύο πωλητές, όσο και κάποια από τα ζητούμενα των εν δυνάμει αγοραστών και επιχειρήθηκε ένας δύσκολος συμβιβασμός, χωρίς ωστόσο όπως δείχνει και το αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού.

Στο κάδρο πρέπει εξάλλου να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ενεργειακός κλάδος και η αγορά διύλισης βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο με τις επιχειρήσεις εντός ΕΕ να αντιμετωπίζουν τον άνισο ανταγωνισμό από χώρες που δεν έχουν τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που υπάρχουν εντός της Ένωσης.

Και βέβαια είναι σαφές ότι η πλευρά της Paneuropean είχε τοποθετηθεί στην πλευρά του πωλητή, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Σημειώνεται άλλωστε ότι τα ΕΛΠΕ σήμερα έκλεισαν με κεφαλαιοποίηση 2,649 δις ευρώ (τιμή μετοχής 8,67 ευρώ) και προέρχονται από αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2018 730 εκατ. ευρώ) , πωλήσεων και κύκλου εργασιών ενώ ανακοίνωσαν για τη χρήση του 2018 μέρισμα 0,75 ευρώ/ μετοχή (50 σεντς συν 25 σεντς από την πώληση του ΔΕΣΦΑ ή αλλιώς 229,2 εκατ. ευρώ).

Επόμενη ημέρα

Ως προς την επόμενη ημέρα, ο πρώτος λόγος ανήκει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, η οποία πάντως έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα υπό την έννοια ότι η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι ανοιχτή και ανταγωνιστική. Παράλληλα απομένει να φανούν και οι προθέσεις του άλλου βασικού μετόχου της Paneuropean, ο οποίος διατηρεί το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό στον όμιλο (45,5%).

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text