Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» πέρασε με ανοδικές υποσχέσεις στον Απρίλιο

Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» πέρασε με ανοδικές υποσχέσεις στον Απρίλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» πέρασε με ανοδικές υποσχέσεις στον Απρίλιο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας μπορεί να ξεχωρίζει θετικά σε περιόδους με χαμηλά επιτόκια δανεισμού και γενικευμένης επενδυτικής αισιοδοξίας. Ακόμα και σε φάσεις που η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ είναι αιτία χαμηλών αποδόσεων για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ, το ΧΑ μπορεί να «ανεξαρτητοποιείται» περιοδικά. Σημειώναμε στην αρχή της περασμένης βδομάδας συνεχίζοντας με ένα αλλά που οι εξελίξεις δεν έφεραν.

Αντίθετα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εγκαταστάθηκε η άποψη πως οι Fed και οι υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, αφού οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υφίστανται, θα προχωρήσουν σε μέτρα αναίρεσης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Παράλληλα, μια δέσμη δεδομένων από ΗΠΑ και Κίνα για τον Μάρτιο αποκάλυψε την στροφή σε επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας, στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Αυτή τη βδομάδα κρίσιμη μέρα παραγωγής ειδήσεων που θα διαμορφώσουν το κλίμα διεθνώς, θα είναι η Τετάρτη 10 Απριλίου. Τότε θα ακούσουμε τη γνώμη της ΕΚΤ για την ευρωζώνη και της ΕΕ για την ταραχώδη πορεία προς το Brexit.

Οι ξένοι θεσμικοί «βλέπουν» με μεγαλύτερη αισιοδοξία το χρηματιστηριακό μέλλον των τραπεζικών μετοχών. Ο κλάδος των τραπεζών αποτέλεσε και αυτή τη βδομάδα τον πυλώνα για πέρασμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 53 δις. Με +13% κέρδη για τον Δείκτη των Τραπεζών στη 13η εβδομάδα του έτους, με τέσσερις καθοδικές στο 2019 και εννέα ανοδικές.

Με τζίρο πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ τη μέρα και πακέτα με ημερήσια αξία συναλλαγών περισσότερα από 5 εκατ. οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν ώθηση +4,5% στον ΓΔ. Σημειώθηκε επιμονή σε προσυμφωνημένες συναλλαγές για συγκεκριμένα blue chip. Με τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,27% να έχει πακέτα κάθε μέρα, τον ΟΤΕ ΟΤΕ-0,08% σε 4 συνόδους, την ΕΤΕ σε 3 και των ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ σε 2. Εμφάνιση πακέτων μια μόνο μέρα είχαμε για τις ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΓΡΙΒ.

Τα παραπάνω δεδομένα σχημάτισε μια εβδομάδα με ουσιαστικά δυο ανοδικές συνεδριάσεις. Την πρώτη και την τελευταία και τρεις όπου οι τιμές συσσώρευαν στα νέα υψηλά για το έτος. Εκτός του μεγέθους των κερδών σε πέντε συνόδους, σημασία από την πλευρά της στατιστικής έχει η προσέγγιση των τιμών των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς σε επίπεδα που όταν ξεπεραστούν αποφασιστικά, ανοίγει ο δρόμος για να βρεθεί ο ΓΔ φέτος, 100 μονάδες ψηλότερα.

Οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν νέα υψηλά για το έτος και τους τελευταίους τρεις μήνες και αυτό προέκυψε από το ότι 15 blue chip από τα 25 εμφάνισαν την ίδια στατιστική βελτίωση για τις τελευταίες 30 μέρες και 14 για τους τελευταίους τρεις μήνες. Ήταν οι ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΡΙΒ ΕΛΠΕ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ+2,97% ΕΥΡΩΒ ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-0,55% ΛΑΜΔΑ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ ΟΛΠ+0,58% ΟΠΑΠ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ.

Η εικόνα των blue chip τεχνικά είναι βελτιωμένη υπολογίσιμα, με τους δείκτες ΓΔ και 25άρη σταθερά πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών. Ενώ στο ταμπλό, ακόμα και οι εξαιρετικά πιεσμένες τιμές των Τραπεζικών μετοχών, «δίνουν εξετάσεις» για το πιστοποιητικό σταθερότητας της ανοδικής τους ορμής. Δηλαδή χρειάζεται να περάσουν και να μείνουν πάνω από τους απλό και εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Παρατηρώντας τις μεταβολές της πρώτης βδομάδας του δεύτερου τριμήνου, διαπιστώσαμε πως τις τιμές οδηγεί το momentum. Αφοί οι νικητές του πρώτου τριμήνου εμφάνισαν τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις. Ενώ οι μετοχές που δεν παρακολουθούν φέτος την άνοδο του μέσου όρου, διατηρήθηκαν εκτός του αγοραστικού ενδιαφέροντος των ημερών.

Στην αγορά της Αθήνας χτίζεται μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα και μήνα τον μήνα, μια κρίσιμη μάζα επενδυτών που αρχικά προσδοκούν μια ολική επαναφορά, σε επίπεδα που αντιστοιχούν στην κορύφωση για το 2018. Με ένα απλό και δυνατό σκεπτικό. Αν το 2018 με μετριότατη επίδοση ως προς την αύξηση του ΑΕΠ βρέθηκαν επενδυτές να τοποθετούν κεφάλαια με τον ΓΔ πάνω από τις 850 μονάδες, γιατί να μην συμβεί κάτι ανάλογο το 2019. Αφού είναι κοινά αποδεκτό πως η οικονομία θα τρέξει με περισσότερα άλογα στη μηχανή της. Από την πλευρά της η στατιστική προϊστορία ειδοποιεί ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση, αποτελεί, με διατήρηση της συμμετρίας, την αναίρεση, με διατήρηση της συμμετρίας, του πτωτικού δρόμου που οδήγησε στο χαμηλό των 592,70 μονάδων για τον ΓΔ πέρυσι, στις 20 Νοεμβρίου. Για αυτό κατά την εκτίμησή μας αυτή η φάση της ανόδου θα τελειώσει με κορύφωση κοντά στις 765 μονάδες.

Πιθανά να ακολουθήσει μια περίοδος διάρκειας ως δύο μήνες, μεταξύ των 740 και 765 μονάδων. Αλλά μετά, οι 850 μονάδες θα γίνουν στόχος για το τρέχον εξάμηνο. Ποτέ όμως δεν μπορεί μια τέτοια πρόβλεψη να γίνει οδικός χάρτης για τις πραγματικές συναλλαγές που θα ακολουθήσουν. Όταν όμως η αγορά μας, σε περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων στις αγορές σταθερού εισοδήματος, προσφέρει απόδοση πάνω από 20%, σε παθητικό αμοιβαίο (ETF) με βάση τους βασικούς δείκτες της, πιθανά πλησιάζει η ώρα «αλλαγής επίπεδου» στη γοητεία της

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Το ξεκίνημα του 2ου τριμήνου  αποτύπωσε αισιόδοξες προσδοκίες

Προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια, μετά το δύσκολο για την παγκόσμια ανάπτυξη πρώτο τρίμηνο, υπογράμμισε η συντονισμένη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών την πρώτη βδομάδα του Απριλίου. Η παράλληλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αποτέλεσε ακόμα μια ένδειξη πως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη παγκόσμια ανάπτυξη αποτυπώνουν μια σχετική επενδυτική αισιοδοξία. Χωρίς ωστόσο να έχουν εξαφανιστεί οι παράγοντες που μπορούν να διογκώσουν τους κινδύνους που απειλούν φέτος την παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Η πιθανότητα ύφεσης εξατμίζεται

Η Barclay’s θεώρησε ανάγκη να προειδοποιήσει τους επενδυτές – πελάτες της ότι: Είναι αντίθετη με την εκτίμηση που κυκλοφόρησε επί εβδομάδες ότι η αναστροφή στα spreads του μακροπρόθεσμου έναντι του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου των ΗΠΑ αποτελεί ένδειξη για επερχόμενη ύφεση. Πιστεύουν ότι η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε  στο πρώτο και θα αυξηθεί στο 2ο τρίμηνο. Είναι άποψη που υποστηρίζεται παγκόσμια από τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα.

Θεωρούν βέβαια, πως οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται από την αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των χρεογράφων των ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες και από τις αρνητικές αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα. Επειδή έχουν αρνητική προκατάληψη από προηγούμενες αντιστροφές στις καμπύλες, οι οποίες είχαν προβλέψει με ακρίβεια βραχυπρόθεσμες οικονομικές υποχωρήσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές της Barclay’s πιστεύουν ότι αυτή τη φορά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης πιθανολογούν πως θα εξασθενίσει, αφού όλες οι σημαντικές οικονομίες βρίσκονται σε τάση ανάκαμψης που θα φανεί τα προσεχή τρίμηνα.

Στην Κίνα, η ισχυρή ανάκαμψη του PMI στην βιομηχανική παραγωγή δείχνει επίσης περαιτέρω σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης, ακόμη και αν οι συνεχιζόμενες εμπορικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν σημαντική ανησυχία. Ο PMI τον Μάρτιο για τη μεταποίηση επέστρεψε σε φάση αύξησης μετά από μειώσεις  για τρεις μήνες διαδοχικά.

Αναλυτές και αγοραίοι προβλέπουν περεταίρω αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών στην απειλή από την πρόσφατη επιβράδυνση, αφού απουσιάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Με χρήση «εργαλείων» που ήδη κατοχυρώθηκαν στη συνείδηση των αγοραίων, όπως η ποσοτική χαλάρωση μέσω αγορών ομολόγων (QE). Από την ΕΚΤ αναμένονται τα μηνύματα στην συνάντηση για την πολιτική της στις 10 Απριλίου. Οι αναλυτές της Barclay’s αποδίδουν την κακή εικόνα των δεδομένων της αμερικανικής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, στην ανατάραξη που προκάλεσε η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από την δυσλειτουργία στην συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ παρεμβαίνει

Οι αισιόδοξοι αναλυτές τονίζουν πως ήδη τα στοιχεία του Μαρτίου, στον οποίο είχε αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στις ΗΠΑ, έφεραν την περασμένη εβδομάδα τρία σημαντικά μηνύματα για την υγεία στην εγχώρια ζήτηση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο:

  • Το 55,3 του ISM και τα επιμέρους στοιχεία του για την παραγωγή, την απασχόληση και τις νέες παραγγελίες, υποδηλώνουν την ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης.
  • Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν πολύ πάνω από τις προσδοκίες, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές αισθάνονται άνετα για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
  • Η ανάκαμψη στο μέτωπο της απασχόλησης και οι αμοιβές ανά ώρα το Μάρτιο επιβεβαιώνουν ότι τα σκαμπανεβάσματα στις αμοιβές ήταν αποτέλεσμα της διακοπής του Δημοσίου στις ΗΠΑ κατά την ανάλυση της Barclay’s.

Ο Πρόεδρος Donald Trump την Παρασκευή δήλωσε, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και να λάβει άλλα αντισυμβατικά μέτρα για να μειώσει την πίεση σε μια οικονομία που επιβραδύνθηκε εξαιτίας των αποφάσεων της Fed.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια. Νομίζω ότι μας επιβραδύνουν πραγματικά ενώ πληθωρισμός δεν υπάρχει». Δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ενώ πρότεινε επίσης να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μια μη συμβατική νομισματική πολιτική που ονομάζεται "ποσοτική χαλάρωση" σημείωσαν στο Reuters.

Οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες επιθέσεις του Trump στην πολιτική της Fed και η πρόθεσή του να ορίσει δύο πολιτικούς του συμμάχους στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, οδήγησαν ορισμένους αναλυτές να δουν την παρέμβαση του προέδρου ως επίθεση στην ανεξαρτησία του θεσμού. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Η ανανέωση της ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Trump, θα πρέπει να συμπληρώνει τις περικοπές των επιτοκίων. Αυτή του η θέση προκαλεί ανησυχητικές σκέψεις, αυτή την εποχή, στους αξιωματούχους της Fed που περιγράφουν έναν τέτοιο συνδυασμό τακτικών ως κατάλληλο, μόνο σε μια δραματική κάμψη.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και του δεύτερου τριμήνου, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2892,74 μονάδες, είχε μεταβολή +2,06% ενώ στο 2019 αποδίδει +15,39% με ανώτερο βίου 48 μονάδες ψηλότερα στις 2940,91 μονάδες. Ο Dow, με άνοδο +1,91%, έκλεισε στις 26.424,99 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +13,28% έχοντας μέγιστο βίου 527 μονάδες ψηλότερα στις 26951,81 μονάδες. Ο S&P400 με κέρδη +2,78% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +17,19%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,78%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +17,35%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,71%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +19,64%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,30% στη βδομάδα, με κέρδη +10,68% στο 2019. Ο DAXενισχύθηκε +4,20%, με ετήσια επίδοση +13,74%, ο CAC είχε μεταβολή +2,35%, με απόδοση στο 2019 +15,76%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,92% και στο έτος αποδίδει +11,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,22%, στο 2019 αποδίδει +18,74%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,78%, με +10,49% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +3,95%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +8,04%. Ο χρυσός εν μέσω χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό έπεσε κατά -0,08%, στα 1295,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +1,14%. Με άνοδο +5,12%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2019 γράφει κέρδη +39,31%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,84%, στο 2019 εμφάνισε άνοδο +8,96%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε κέρδη +3,22% και επίδοση για φέτος +8,26%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,49%, και στο 2019 αποδίδει +7,75%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +3,05% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση +15,83%. Μεταβολή +5,04% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +30,18%.

Η ώρα της ΕΚΤ

Πέρασε μόλις ένας μήνας από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέθεσε τα σχέδιά της για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και καθυστέρησε την αύξηση των επιτοκίων για το 2020. Υπήρξαν στο διάστημα αυτό περαιτέρω σημάδια αδυναμίας στην οικονομία και πανικός μεταξύ επενδυτών που στρέφουν την προσοχή τους στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Ένα σύνολο δεδομένων, επί των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών κυρίως, την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (Bund) σε αρνητικό πεδίο. Έτσι παρόλο που μια συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους συναλλαγές θα μπορούσε να εμφανιστεί σύντομα, η εποχή μοιάζει δύσκολη για την Ευρώπη.

Δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, ειδικά επειδή ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον για τις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλά συζητούνται διεθνώς μέτρα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για να μειωθούν οι πιέσεις στις τράπεζες, και οι φόβοι περί παγκόσμιας ύφεσης. Υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα για το Brexit και η αίσθηση πανικού που έχει ωθήσει τις αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων ξανά κάτω από το μηδέν τοις εκατό. Συνεπώς η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, μπορεί να αποκτήσει ασυνήθιστη ζωντάνια. Οι επενδυτές θα προσέξουν επίσης για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα φτηνά δάνεια γνωστά ως στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO). Είναι ένα από τα λίγα εργαλεία πολιτικής που απομένουν στην εργαλειοθήκη της  ΕΚΤ μετά το τέλος της QE. Έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε τι θα κάνει για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να το αναλάβουν.

Κοιτάζοντας πραγματικά μακρύτερα

Αν ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την παγκοσμιοποιημένη κεφαλαιαγορά, θέλοντας παράλληλα να αισθανθεί σαν… «νανοΜπάφετ», στο χώρο των επενδύσεων, υπάρχει τομέας που δεν θα τον πικράνει.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μετατοπίζεται από το να συζητείται θεωρητικά, στην εφαρμογή της από τις επιχειρήσεις και δεν μιλάμε μόνο για εταιρείες τεχνολογίας. Η McDonald's αγόρασε πρόσφατα μια εταιρεία AI για να σας προτείνει ό, τι ίσως θέλετε να παραγγείλετε, εκτός από ένα Big Mac. Ομοίως, το Food Lion και τα σχετικά καταστήματα τροφίμων, χρησιμοποιούν την AI για να βοηθήσουν στην παραγγελία τροφίμων από προμηθευτές. Και ο Mark Cuban δήλωσε ότι η αλλαγή από αυτήν στην παραγωγή και το εμπόριο θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε το Διαδίκτυο.

Τεχνητή νοημοσύνη για το χάμπουργκερ! Η McDonald's αποκτά την  Dynamic Yield για περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να δημιουργήσει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία για κάθε πελάτη της. Η τεχνολογία της εταιρίας AI θα μεταφερθεί σε 1.000 πόστα της McDonald's στους επόμενους τρεις μήνες και στα εναπομείναντα αμερικανικά και διεθνή εστιατόρια της εταιρείας με την πάροδο του χρόνου.

Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις με τη χρήση δεδομένων σχετικά με το περιβάλλον και τους πελάτες, προκειμένου να προσδιοριστούν τα στοιχεία που θα προβληθούν στην εφαρμογή για κινητά, στις μονάδες που σερβίρουν σε δίσκο και στα περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης. "Η Dynamic Yield μπορεί να επιτρέψει στην McDonald's να αναλάβει δράση με βάση πληροφορίες όπως τα δημοφιλή αντικείμενα, ο καιρός, η ώρα της ημέρας και άλλες τάσεις της ζήτησης χρησιμοποιώντας αλγορίθμους και άλλες δυνατότητες AI. ... Το εστιατόριο θα μπορούσε τελικά να αναγνωρίσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των καταναλωτών και να εξετάσει το ιστορικό αγορών τους για μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία», ανέφερε ένα άρθρο στο Business Insider.

ΧΑ

Το 4,5% στις αρχές Απριλίου ξεκλειδώνει τη διάθεση για ρίσκο

Εβδομάδα με ουσιαστικά δυο ανοδικές συνεδριάσεις την πρώτη και την τελευταία και τρεις όπου οι τιμές συσσώρευαν στα νέα υψηλά για το έτος η πρώτη του δεύτερου τριμήνου. Εκτός του μεγέθους των κερδών σε πέντε συνόδους σημασία από την πλευρά της στατιστικής έχει η προσέγγιση των τιμών των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς σε επίπεδα που όταν ξεπεραστούν αποφασιστικά, ανοίγει ο δρόμος για να βρεθεί ο ΓΔ φέτος, 100 μονάδες ψηλότερα.

Βέβαια με +13% κέρδη για τον Δείκτη των Τραπεζών στη 13η εβδομάδα του έτους με τέσσερις καθοδικές στο 2019 και εννέα ανοδικές θα λέγαμε πως και αυτή τη φορά ο κλάδος των τραπεζών αποτέλεσε τον πυλώνα για αυτή την επίδοση. Στην εξέλιξη της εβδομάδας είχαμε παράλληλα άνοδο της αξίας των ελληνικών δεκαετών ομολόγων άρα πτώση των αποδόσεων που ξεκίνησαν από το 3,74% και κατέληξαν την Παρασκευή στο 3,62%.

Η Δευτέρα και πρωταπριλιά ήταν απρόσμενα ανοδική. Αφού με την τιμή ανοίγματος όρισε το χαμηλό στον ΓΔ για τη βδομάδα, τις 722,55 μονάδες, αλλά έκλεισε με την υπέρβαση των 740 μονάδων, για πρώτη φορά φέτος. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,79%), με τον τζίρο, ο καλύτερος της βδομάδας, στα 76,6 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,72% και έφθασε στις 741,01 από 721,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1918,77 από 1879,40 με μεταβολή +2,09%. Ήταν η μέρα της ουσιαστικής αλλαγής προς το καλύτερο της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Την επόμενη με τους δείκτες να έχουν μεικτή δυναμική και επικράτηση πιέσεων στο δεύτερο μέρος οι

Τράπεζες με (-0,56%) δεν βοήθησαν αν και ο ΓΔ κατάφερε να κλείσει ψηλότερα +0,33% και έφθασε στις 743,46, μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1924,53, με μεταβολή +0,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,099 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 10,406 εκατ.

Την Τετάρτη πάλι οι Τράπεζες (+3,48%), στήριξαν το +0,80% για τον ΓΔ που έφθασε στις 749,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1934,41 με μεταβολή +0,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,654 εκατ. ευρώ με μια σταθερή αποκλιμάκωση για το συναλλακτικό ενδιαφέρον αν και ο μέσος όρος σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 751 μονάδες. Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτική με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο για τον μέσο όρο και τον 25άρη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,898 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος στη βδομάδα. Καθώς με τα 65,5 της Παρασκευής, ο μέσος τζίρος ανήλθε στα 61,4 εκατ. με μέση αξία πακέτων 5,68 εκατ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,37%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,59% και έφθασε στις 745,00 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1914,74 με μεταβολή -1,02%.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθαρά ανοδική πορεία. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας, εβδομάδας και έτους, ήρθε προς το μέσο του δεύτερου μέρους στις 757,56 μονάδες και τελικά, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,26% και έφθασε στις 754,42. Ο 25άρης έκλεισε στις 1934,86 μονάδες, με μεταβολή +1,05%. Οι μεταβολές για τα  Τραπεζικά blue chip (+4,39%) στήριξαν τους βασικούς δείκτες.

Η  εβδομάδα έδωσε άνοδο +4,50% στον ΓΔ, +2,95% στον 25άρη και +5,63% στον FTSEM. Επειδή αποτέλεσε και την πρώτη του μήνα, όρισε τα κέρδη για τον Απρίλιο. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον διψήφια για όλους. Είναι μάλιστα στην ίδια τάξη μεγέθους ήτοι στο +23,01%, +20,30% και +24,24% αντίστοιχα. Ο FTSEM ξεχώρισε, γιατί στην καθοδική Πέμπτη αυτός κέρδισε +2,09%, με μέσο τζίρο χωρίς τα πακέτα 1,9 εκατ. ευρώ τη μέρα.

Η στατιστική εικόνα των blue chip την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων των θεσμικών για φέτος καθώς στα ανοδικά της εβδομάδας βρίσκονται σχεδόν όλοι οι νικητές για το 2019. Οι καθοδικές μετοχές του 25άρη τον Απρίλη είναι: ΕΕΕ -1,54% και (+10,62% στο έτος), ΕΛΠΕ -1,52% και (+14,09%), ΤΙΤΚ -1,45% και (-2,06%), ΑΡΑΙΓ -1,33% και (+10,57%), και ΜΠΕΛΑ -0,34% και (+16,75% στο έτος). Καμία εξ αυτών δεν αποδίδει φέτος καλύτερα από τους βασικούς δείκτες.

Ακολουθούν τα blue chip χωρίς απώλειες αλλά μεταβολή στη βδομάδα μικρότερη των δεικτών: ΟΠΑΠ 0,00% και (+15,72% στο έτος), ΜΟΗ +1,06% και (-0,38%), ΤΕΝΕΡΓ +1,09% και (+16,43%), ΕΥΡΩΒ +1,20% και (+33,06%), ΑΔΜΗΕ +1,51% και (+13,32%), και ΟΤΕ +2,01% και (+27,94% στο έτος). Σε αυτή την ομάδα οι ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ είναι νικητές το 2019 σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που υποαποδίδουν. Ήδη έχουμε αναφέρει τις δύο μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν απώλειες στο 2019.

Εβδομαδιαία μεταβολή όσο οι ΓΔ και 25άρης έχουν ΟΛΠ +3,21% και (+18,55% στο έτος), ΣΑΡ +3,13% και (+4,01%), ΦΡΛΚ +2,97% και (+26,83%). Υπεραπόδοση είχαν ΠΕΙΡ +33,74% και (+93,93%), ΕΤΕ +21,53% και (+71,91%), ΑΛΦΑ +13,37% και (+27,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +10,57% και (+13,33%), ΔΕΗΔΕΗ+1,81% +7,03% και (+28,28%), ΒΙΟ +6,58% και (+37,01% στο έτος), ΕΧΑΕ +5,71% και (+22,57%), ΓΡΙΒ +5,02% και (+35,17%), ΜΥΤΙΛ +4,77% και (+29,49%), ΛΑΜΔΑ +4,52% και (+17,54%), και ΕΥΔΑΠ +4,37% και (+14,60% στο έτος).

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η αισιοδοξία των traders διατηρείται χωρίς αυξομειώσεις

Στην πρώτη βδομάδα του Απριλίου, σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων, με βήμα +2,95%. Είχαμε παράλληλα, αύξηση του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του, αλλά μεγαλύτερη στο μέσο ημερήσιο της σειράς Μαΐου. Η αύξηση κατά +10,66%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την εγγραφή τιμών που αντιστοιχούσαν σε νέα υψηλά έτους στην υποκείμενη αγορά. Ο 25άρης κατέληξε στις 1934,86 μονάδες.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 5.869 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7.610 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου ανήλθε στα 1026 συμβόλαια την ημέρα από 1001 την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα. Ενώ της σειράς Μαΐου διαμορφώθηκε στα 148 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 6907 από 6486 και της επόμενης ανήλθαν σε 673 από 380 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου έγιναν στις 1938,75, με προήγηση του ΣΜΕ 3,75 μονάδες, έναντι του 25άρη.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον υποχώρησε ομοιόμορφα καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 74 συμβολαίων από 102 και στα puts 109 από 151  διατηρώντας σχέση calls/puts στο 2/3. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS ανέφερε για τον δείκτη των παραγώγων και τις τράπεζες: «Τις 1953 μονάδες ατενίζει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζοντας την ανηφορική του πορεία, μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που τον διέπει από τις αρχές του χρόνου. Σημαντικό τεχνικό στοιχείο σε αυτή την εβδομαδιαία κίνηση του FTSE25 είναι ότι αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται σε απόσταση βολής, ή έχουν ήδη διασπάσει ισχυρά επίπεδα αντίστασης, όπως για παράδειγμα τα 12 ευρώ του ΟΤΕ, τα 9 ευρώ του ΟΠΑΠ, τα 9,30 ευρώ του Μυτιληναίου, τα 0,70 ευρώ της Eurobank, τα 5,30 με 5,50 ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το 1,40 με 1,50 της ΑΛΦΑ +6,96%, το 1,70 στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,70% τα 17 ευρώ του ΟΛΠ …

Τα επίπεδα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορούν να εκκινήσουν τεχνικά χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τέλος στο “τείχος του φόβου” μιας ξαφνικής καθοδικής “εξαέρωσης” αναρριχάται ο Τραπεζικός Δείκτης, με τους εν δυνάμει αγοραστές να προσπαθούν να αξιολογήσουν το ρίσκο που ενέχει μια τοποθέτηση πάνω από τις 600 μονάδες, για μια περαιτέρω κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 670 μονάδων. Το γεγονός αυτό αμβλύνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα ημερήσια διαγράμματα των Τραπεζικών μετοχών, καθώς πλέον ‘παίζουν’ στο ταμπλώ με επίπεδα τιμών που θεωρούνται ως άκρως σημαντικά, για την μετέπειτα ανοδική τους πορεία».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Με μια πολύ καλή Δευτέρα και μετά σταθεροποίηση στα ψηλά ξεκίνησε ο Απρίλιος, δίνοντας ελπίδες για καλύτερες μέρες, ενώ η Παρασκευή επιβεβαίωσε αυτή την τάση.

Η Κυβέρνηση και οι Δανειστές φαίνεται να τα βρήκαν για άλλη μια φορά, με την Κυβέρνηση να ψηφίζει και τους Δανειστές να εκταμιεύουν κονδύλια, να εγκρίνουν διευκολύνσεις και να δίνουν τον καλό τους λόγο στους Οίκους αξιολόγησης. Φυσικά τα μέτρα και οι Νόμοι πολλές φορές δεν εφαρμόζονται και ξαναρχίζουμε από την αρχή.

Όλο αυτό συνδυαζόμενο με την προεκλογική χαλάρωση σε όλη την Ευρώπη, λόγω των Ευρωεκλογών, προδιαθέτει για συνέχιση της χαλάρωσης των πιέσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Η εβδομάδα είχε και κακά νέα, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα επίπεδα που ελπίζαμε, ενώ οι Αποκρατικοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι. Τα Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ-0,24% δεν προσέλκυσαν σοβαρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό που έγινε, ενώ ο μισός Πειραιάς κρίθηκε αρχαιολογικός Χώρος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μεγάλο Λιμάνι.

Χρηματιστηριακά προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, καθώς η σταθεροποίηση στα ψηλά της περιόδου και η υπέρβαση των 750 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει προοπτικές για ψηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, με εβδομαδιαία στοιχεία περνά περίπου στο 770. Υπέρβαση και αυτού του ορίου, δίνει απευθείας στόχο για τις 820 μονάδες και αν τα επίπεδα διατηρηθούν για λίγο, το όλο κλίμα θα γυρίσει σε μακροπρόθεσμα ανοδικό.

Δυστυχώς το Πάσχα και οι πολλαπλές εκλογές δεν μας αφήνουν να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, καθώς και τα δύο συνήθως δρουν ανασταλτικά σε ανοδικές κινήσεις. Οπότε παραμένουμε επιφυλακτικοί και φροντίζουμε να διατηρούμε κάποια ρευστότητα για να εκμεταλλευτούμε τις πτώσεις, αν και το βασικό χαρτοφυλάκιο παραμένει επενδεδυμένο, καθώς το κλίμα είναι ανοδικό.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο σε υψηλά επτά μηνών στην αρχή της συνόδου τη Δευτέρα 8/4, καθώς οι επενδυτές πανηγύρισαν την ανάκαμψη των αμοιβών στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τις υποδείξεις για περισσότερα κίνητρα για αναζωπύρωση της δραστηριότητας στην Κίνα, αν και υπήρξε κάποια επιφύλαξη προ μιας πιθανά δύσκολης περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Έτσι αργότερα οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων απόκτησαν μεικτή εικόνα με βάση τις μεταβολές τους.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής κυβέρνησης αργά την Κυριακή, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα εντείνει μια πολιτική στοχοθετημένων περικοπών στους απαιτούμενους συντελεστές των αποθεματικών των τραπεζών για την ενθάρρυνση της χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν φθάνοντας σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός Ιαπωνίας ακολούθησε με κέρδος +0,4% αρχικά φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Αλλά στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών μείωσε την άνοδό του στο +0,07% στις 08:00 δικιά μας ώρα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έφτασε επίσης στο υψηλότερο σημείο του έτους αφού είχε άνοδο που έφτασε στο +0,1%. Αλλά στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών πέρασε σε αρνητικό πεδίο με απώλειες -0,19% στις 08:00 δική μας ώρα. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 είχαν μικρές αρνητικές μεταβολές.

Στη Wall Street, ο S & P 500 έκλεισε υψηλότερα για την έβδομη σύνοδο στη σειρά την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη κερδοφόρα αλυσίδα από τον Οκτώβριο του 2017.

Εντούτοις, θα περάσουν ένα σκληρό τεστ οι αγορές της Νέας Υόρκης αυτή τη βδομάδα καθώς οι κυριότερες τράπεζες των ΗΠΑ ξεκινούν τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προοπτικών τους, όπως αναμένουν οι επενδυτές να συμβεί στις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών το πρώτο τρίμηνο. Κάτι που έχει να εμφανιστεί από το 2016.

Υπήρξε ένας τεράστιος αναστεναγμός ανακούφισης παγκοσμίως την Παρασκευή, όταν η έκθεση μισθοδοσίας των Η.Π.Α. έδειξε μια σταθερή αύξηση 196.000 νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, ενώ η ετήσια αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε λίγο αφού περιορίστηκε στο 3,2%.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text