Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Και το σενάριο της μη πώλησης των ΕΛΠΕ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση - Μετά τις ευρωεκλογές οι όποιες αποφάσεις

Και το σενάριο της μη πώλησης των ΕΛΠΕ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση - Μετά τις ευρωεκλογές οι όποιες αποφάσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και το σενάριο της μη πώλησης των ΕΛΠΕ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση - Μετά τις ευρωεκλογές οι όποιες αποφάσεις

Το μήνυμα ότι δεν συντρέχει λόγος άμεσης λήψης απόφασης για το μέλλον των ΕΛΠΕ, φέρεται να έχει εισπράξει η κυβέρνηση από τους θεσμούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του διαγωνισμού, συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα το Μάιο.

Tα πάντα είναι ανοικτά, ακόμη και το σενάριο να αφαιρεθεί η σχετική αποκρατικοποίηση από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιες πηγές, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει γι’ αυτό τους δανειστές, όταν θα καταφθάσουν μετά το Πάσχα στην Αθήνα για την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Το σενάριο αυτό στηρίζεται στη λογική ότι "η πώληση των ΕΛΠΕ δεν είναι δομικό μέτρο, δεν αφορά κάποια μεταρρύθμιση της αγοράς. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για λόγους εισπρακτικούς, αφού το όποιο τίμημα θα κατέληγε στην απομείωση του χρέους", όπως δηλώνουν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ στο energypress. Και προσθέτουν ότι "ένα ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο θα μπορούσαν να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις ως προς τα προβλεπόμενα έσοδα, παρά να επαναληφθεί μια παρόμοια διαδικασία".

Στην ουσία αυτό που υπονοούν οι παραπάνω πηγές είναι ότι εφόσον εξευρεθεί με κάποιο τρόπο ένα ισοδύναμο ποσό με αυτό που είχε προϋπολογιστεί από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (σσ: μια τάξη μεγέθους 500 εκατ. ευρώ), τότε ενισχύονται οι πιθανότητες εξαίρεσής τους από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τα 500 εκατ ευρώ είχαν προυπολογιστεί από το 2018, με βάση την πώληση του μεριδίου 35,5% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, προτού αποφασιστεί η από κοινού διάθεση με την πλευρά Λάτση, ποσοστού 50,1% στον όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ φέρεται να πήρε από τους θεσμούς χρόνο να ζυγίσει τα όποια σενάρια για την επόμενη ημέρα των ΕΛΠΕ, και συμφώνησε η συζήτηση να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου όταν θα έρθουν οι επικεφαλής τους στην Αθήνα. Αλλά είναι προφανές ότι δύσκολα θα ληφθεί κάποια απόφαση όχι μόνο για τα ΕΛΠΕ αλλά και για οποιοδήποτε θέμα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές της 26η Μαΐου.

Όσο για κάποια σενάρια που θέλουν πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του χρηματιστηρίου, στερούνται οποιασδήποτε βάσης, όπως λένε οι παραπάνω πηγές: "Δεν έχουμε κανένα λόγο και καμιά βιασύνη να σπεύσουμε να πουλήσουμε όσο όσο τη συμμετοχή μας στα ΕΛΠΕ. Θα δούμε όλες τις πιθανές λύσεις αλλά όχι τέτοια σενάρια" ανέφεραν χαρακτηριστικά μιλώντας στο energypress.

Συνάντηση Σταθάκη- Paneuropean

Σημειωτέον ότι την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή την αμέσως επομένη του ναυαγίου του διαγωνισμού, λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ Γ.Σταθάκη με την Paneuropean της πλευράς Λάτση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητήθηκαν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, και λέγεται ότι συμφωνήθηκε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν το Μάιο, οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα της θέσης των δανειστών για το θέμα ΕΛΠΕ.

Στο μεταξύ, το ναυάγιο του διαγωνισμού λύνει τα χέρια στη διοίκηση του ομίλου, προκειμένου να υλοποιήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του, και την είσοδο του στην αγορά φυσικου αερίου. Στη λογική αυτή, και παρ’ ότι φυσικά δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, εντούτοις η διοίκηση φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανάλογα πάντα με τους όρους που θα τεθούν στο διαγωνισμό.

Το ναυάγιο μ' άλλα λόγια του διαγωνισμού στα ΕΛΠΕ, πέρα από τις αστοχίες που αυτό ανέδειξε στο σχεδιασμό του, έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα που συνεπάγονταν για τον όμιλο η αλλαγή στα ηνία του, ανοίγοντας του το δρόμο να εφαρμόσει το γνωστό από πέρυσι στρατηγικό σχέδιο επέκτασης σε νέους τομείς όπως το φυσικό αέριο.

Στο συγκεκριμένο θέμα, η θέση των ΕΛΠΕ που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, παραμένει αμετάβλητη. "Οταν δεν ελέγχεις μια εταιρεία, δηλαδή δεν έχεις το μάνατζμεντ, όπως στη ΔΕΠΑ, όπου κατέχουμε μόνο το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου, δεν έχει και νόημα να παραμένεις μετοχικά σε αυτήν", δήλωναν από πέρυσι πηγές των ΕΛΠΕ, όταν και είχε ξεκινήσει να συζητείται η αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Πηγή:www.energypress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text