Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξήθηκαν 46% οι άδειες «χρυσής βίζας» το 2018

Αυξήθηκαν 46% οι άδειες «χρυσής βίζας» το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήθηκαν 46% οι άδειες «χρυσής βίζας» το 2018

Αύξηση της τάξεως του 46% σημείωσαν το 2018 οι χορηγήσεις αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε. που επέλεξαν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του σχετικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει την απόκτηση ακινήτων ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την ολοκλήρωση του 2018 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.892 άδειες, έναντι 2.493 το 2017. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι εκδόθηκαν συνολικά 1.399 νέες άδειες, έναντι 961 το 2017. Πλέον, με το πέρας και του πρώτου τριμήνου του 2019, διάστημα κατά το οποίο εκδόθηκαν άλλες 262 άδειες, το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» έχουν αξιοποιήσει 4.154 επενδυτές.

Παράλληλα, άλλο ένα βασικό συμπέρασμα από την πορεία του προγράμματος είναι η κυριαρχία των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έλαβαν το 58% των αδειών, με 2.416 επί συνόλου 4.154. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τελευταίες 1.665 άδειες που έχουν εκδοθεί, οι 1.300 αφορούσαν Κινέζους επενδυτές, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 78%! Εκτός από την Κίνα, σημαντική ανάπτυξη εμφανίζουν και οι άδειες προς Τούρκους πολίτες, που πλέον αριθμούν 402 (από 241 πριν από ένα χρόνο), ενώ σχετική στασιμότητα εμφανίζουν οι Ρώσοι επενδυτές, που ναι μεν διατηρούνται στη δεύτερη θέση με 428 άδειες, αλλά, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα χάσουν τη θέση τους. Μετά την πρώτη τριάδα, ακολουθούν χώρες όπως η Αίγυπτος (129 άδειες), ο Λίβανος (122 άδειες) και το Ιράν (87 άδειες).

Μέχρι στιγμής, η Αττική συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος, με το 78% των αδειών να αφορούν περιπτώσεις επενδύσεων σε ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου. Από τις 4.154 άδειες που έχουν εκδοθεί, οι 3.262 αφορούν αγορές εντός Αττικής, με την Υπηρεσία Υποδοχής Αιτημάτων Χορήγησης Αδειών Παραμονής της Αθήνας να αποτελεί την πρώτη προτίμηση των αγοραστών με 1.542 άδειες, ενώ ακολουθούν η αντίστοιχη υπηρεσία του Πειραιά (καλύπτει και τα νότια προάστια) με 1.047 άδειες. Εκείνη της Παλλήνη (βόρεια και ανατολικά προάστια) εξέδωσε 673 άδειες παραμονής.

Εκτός του λεκανοπεδίου, η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία του Πολυγύρου έχει εκδώσει 205 άδειες μέχρι σήμερα, ενώ εκείνη των Xανίων άλλες 158. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, είναι πιθανό, όσο βελτιώνεται το τουριστικό προϊόν κι ενισχύονται οι επενδύσεις για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που να περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες προς πώληση, να αυξηθούν τα μεγέθη και σε περιοχές εκτός Αττικής.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένουν στην αγορά ακινήτων την πορεία του προγράμματος φέτος, καθώς, όπως τονίζουν αρκετοί, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της εταιρείας Destiny του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo, κ. Παπαευαγγέλου, αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν αναστείλει προσωρινά τα σχέδιά τους. Οπως αποδεικνύεται, ο αρνητικός αντίκτυπος που δημιουργήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν αρκετός και έχει περιορίσει τις αγοραπωλησίες, κυρίως από την Κίνα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται πράξεις ή ότι έχει περιοριστεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο, υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα, που όμως είναι πιθανό να αρθεί, εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ενδεχομένως ορισμένοι επενδυτές να επιλέξουν να κινηθούν προτού κληθούν να πληρώσουν αρκετά υψηλότερο τίμημα σε σχέση με πριν από λίγους μήνες. Αυτό ισχύει κυρίως για περιοχές υψηλής ζήτησης από επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», δηλαδή τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text