Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Eισηγμένες γενναιόδωρες με τους μετόχους τους

Eισηγμένες γενναιόδωρες με τους μετόχους τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eισηγμένες γενναιόδωρες με τους μετόχους τους

Μπορεί η έξοδος αρκετών εισηγμένων από το ελληνικό Χρηματιστήριο να περιορίζει τις επενδυτικές επιλογές των ξένων χαρτοφυλακίων, ωστόσο τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις χρηματοδοτικές διανομές στις οποίες έχουν προχωρήσει, ή αναμένεται να προχωρήσουν στο υπόλοιπο του 2019 οι εταιρείες, μπορεί να αποτελέσουν μαγνήτη για αρκετά funds.

H μερισματική πολιτική των εισηγμένων και η πολιτική διανομής των κερδών τους προς τους μετόχους, γενικότερα, αποτελούσαν στο παρελθόν σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές. «Κανόνας» των αγορών, όπως σημειώνουν, είναι ότι οι μετοχές των εταιρειών με σταθερή μερισματική πολιτική υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η σταθερή διανομή μερίσματος κάθε χρόνο αποτελεί «απόδειξη» για τη σταθερή πορεία της εισηγμένης, ενώ ακόμη πιο ισχυρό είναι το «σήμα» όταν υπάρχει αύξηση της διανομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή για την «Κ», τα οποία δείχνουν τα ποσά που θα δοθούν (ή έχουν δοθεί) προς τους μετόχους των εισηγμένων το 2019, οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα καλές, με πολλές εταιρείες να έχουν ανακοινώσει πως θα διανείμουν υψηλότερα ποσά από πέρυσι. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει (από το 2018) σε χρηματικές διανομές σε μορφή προμερίσματος (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil) και έως το καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσουν και σε νέες. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, το λιγότερο 20 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διανείμουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου αξίας τουλάχιστον 890 εκατ. ευρώ (εν αναμονή και της έγκρισης από τις γενικές συνελεύσεις)», όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

Φυσικά τη μερίδα του λέοντος (81%) προσφέρουν εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι 8 εκ των 20 εταιρειών αυξάνουν τη διανομή σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αυτή συνοδεύεται και από βελτίωση στην τελική γραμμή. Η μερισματική απόδοση συντηρεί μερικώς και την τελευταία ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., όπως προσθέτει ο κ. Καυκάς. Πέρυσι 62 εισηγμένες προχώρησαν σε διανομές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστήριου, ενώ το 2017 το ποσό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 1,34 δισ. ευρώ από 55 συνολικά εισηγμένες.

Οι παράγοντες που κάνουν πολλές εισηγμένες να είναι φέτος πιο γενναιόδωρες προς τους μετόχους είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτιωμένη κερδοφορία και οι εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή φέτος, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και του περιβάλλοντος των επιτοκίων των τραπεζών. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται φέτος να προχωρήσουν σε υψηλότερες χρηματικές διανομές σε σχέση με το 2018 είναι οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, BriQ Properties, Παπουτσάνης, Aegean και Κλουκίνας-Λάππας, ενώ σταθερή είναι η πολιτική διανομής κερδών στις Fourlis, Motor Oil, Τράπεζα της Ελλάδος και Πλαίσιο. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινώσει το ποσό όπως οι ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Πλαστικά Θράκης.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text