Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moody's: Πότε και πώς θα έρθει η επόμενη ύφεση

Moody's: Πότε και πώς θα έρθει η επόμενη ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody's: Πότε και πώς θα έρθει η επόμενη ύφεση

Ο αριθμός των αναζητήσεων στο Google για τους όρους «ύφεση» και «οικονομική επιβράδυνση» είχε ανέλθει σε υψηλά πενταετίας στα τέλη του περασμένου έτους και καταγράφει και πάλι απότομη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, σε μία ένδειξη ότι οι ανησυχίες για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία εντείνονται. Πόσο κοντά είμαστε σε μία ύφεση και τι θα μπορούσε να την πυροδοτήσει; Ο οίκος Moody'sδίνει τις απαντήσεις.

Η αγωνία μετά και την αναστροφή της καμπύλης απόδοσης στα αμερικανικά ομόλογα δεν εκπλήσσει, από τη στιγμή μάλιστα που η περίοδος συνεχούς ανάπτυξης της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη είναι μία από τις μακροβιότερες στη μεταπολεμική ιστορία.

Οι αναλυτές του οίκου δεν βλέπουν ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φέτος και την επόμενη χρονιά, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μία τέτοια εξέλιξη σε άλλες μεγάλες οικονομίες. Βλέπουν ωστόσο επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,5% φέτος και στο 1,7% του 2020.  Σημειώνουν ότι οι τιμές μετοχών και ομολόγων είναι πια σε άκρως υψηλά επίπεδα και θα μπορούσαν οι δύο αυτές κατηγορίες ενεργητικού να θεωρηθούν υπερτιμημένες, γεγονός που δικαιολογεί και τους φόβους για φούσκα. Από την άλλη όμως άλλα στοιχεία υπερθέρμανσης, όπως μία φούσκα στο real estate απουσιάζουν, όπως τονίζουν.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του ενόψει της Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα διαφωνεί. Βλέπει υπερθέρμανση σε μία πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ- αυτής της στέγης, από την οποία και είχε ανάψει το φιτίλι της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου και για την στεγαστική αγορά της Κίνας.

Για τους ειδικούς του Moody's ο παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση είναι οι αδύναμοι ισολογισμοί των επιχειρήσεων, αφού θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις.Μία απότομη επιδείνωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσε να φέρει και απότομη επιβράδυνση.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας θα ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών και ειδικά των συνθηκών στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Καθοριστικός θα είναι επίσης και ο παράγοντας των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Εάν αντί της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που όλοι περιμένουν, έρθει τελικά περαιτέρω  κλιμάκωση της έντασης η ύφεση ίσως τελικά να μην αργήσει.

Το πιο σημαντικό ερώτημα σήμερα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, είναι για πόσο ακόμη μπορεί να διατηρηθεί  σημερινή εποχή χαμηλής ανεργίας και σταθερότητας των τιμών. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πολιτική της Federal Reserve, η οποία πάντως έχει αποδείξει ότι κινείται με προσεχτικά βήματα.

Πηγή:www.naftemporiki.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text