Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αγοράζουν φθηνά μεγάλες εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις

Αγοράζουν φθηνά μεγάλες εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγοράζουν φθηνά μεγάλες εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις

Oι Κινέζοι δεν αγοράζουν ακριβά ευρωπαϊκές και άλλες ξένες εταιρείες παρά τα όσα φημολογούνται, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση του Ιfo. Το έγκριτο γερμανικό Ινστιτούτο εξέτασε τις διεθνείς εξαγορές από την Κίνα την περίοδο 2002-2017, θέλοντας να διαπιστώσει, εάν διαφέρουν από όσες πραγματοποιούνται από άλλες χώρες. Παρατηρεί ότι οι Κινέζοι αγοράζουν βάσει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και επωφελούνται της ευνοϊκής κρατικής χρηματοδότησης. Σε σύγκριση με επενδυτές άλων χωρών, οι κινεζικές εταιρείες προτιμούν μονάδες με χαμηλότερη κερδοφορία, μεγαλύτερες από τις ίδιες, με υψηλότερα επίπεδα χρέους, αλλά και με πιο πολλές πατέντες.

Το Ινστιτούτο διαπίστωσε, επίσης, διαφοροποίηση και μεταξύ των κρατικών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Κίνας ως προς το πώς χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και ως προς το πώς επιλέγουν τον κλάδο, τους φυσικούς πόρους και την τεχνολογία. Οι κρατικοί όμιλοι της Κίνας δρουν όπως οι κρατικοί όμιλοι κάθε χώρας, δηλαδή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εταιρείες στον κλάδο εξόρυξης πρώτων υλών. Εξ ου και πολιτικές πρωτοβουλίες όπως «Ο (νέος) Δρόμος του Μεταξιού» και το «Made in China 2025» επηρεάζουν τα επενδυτικά μοντέλα των κρατικών εταιρειών - αγοραστριών. Αυτό δεν συμβαίνει με τις ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες.

Το τίμημα που καταβάλλουν συνολικά στις εξαγορές οι Κινέζοι είναι χαμηλότερο από εκείνο των άλλων επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις σημαντικές επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα είναι της κρατικής COSCO στον λιμένα του Πειραιά, καθώς και της επίσης κρατικής State Grid Corporation of China στο δίκτυο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Η μελέτη

Στην εργασία συμμετείχαν ως επικεφαλής ο πρόεδρος του Ιfo, Κλέμενς Φούεστ και οι ερευνητές Φέλιξ Χούγερ, Ζαμίνα Ζούλταν και Ζινγκ Σινγκ. Μελέτησαν, συγκεκριμένα, περισσότερες από 70.000 διασυνοριακές εξαγορές επιχειρήσεων σε 92 χώρες την περίοδο 2002- 2017. Από αυτές τις 1.900 τις διεκπεραίωσαν Κινέζοι επενδυτές, ενώ οι 171 από αυτές αφορούσαν εξαγορά γερμανικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι εξαγορασθείσες εταιρείες είναι επταπλάσιες σε περιουσιακά στοιχεία από εκείνες που αποκτούν επενδυτές άλλων χωρών.

Η αναλογία χρέους προς περιουσιακά στοιχεία είναι 6,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη. Ο δε μέσος όρος κερδοφορίας μπορεί να είναι μηδενικός, όταν επιχειρήσεις άλλων χωρών επιδιώκουν να αποκτήσουν μία επιχείρηση με θετικές επιδόσεις. Συνολικά, σε σχέση με τα στάνταρντ επενδυτών άλλων χωρών, οι Κινέζοι ελκύονται από εταιρείες σε χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και μικρότερο πληθυσμό, καθώς και από εταιρείες, που συνήθως δραστηριοποιούνται σε άλλον τομέα από τον δικό τους. Εάν, τώρα, έρθουμε στο θέμα των επιλογών μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων της Κίνας, θα παρατηρήσουμε τα εξής: οι κρατικές θέλουν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και στη γεωργία. Οπότε στρέφονται πρωτευόντως στις πρώτες ύλες και στην εξόρυξή τους, καθώς και στην αγροτική βιομηχανία, αλλά και δευτερευόντως στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι δε ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για υψηλή τεχνολογία, αυτοκίνητο και μηχανολογικές εταιρείες.

Η μελέτη αποδεικνύει πως υπάρχουν ορισμένοι μύθοι όσον αφορά τους Κινέζους επενδυτές, oι οποίοι υποτίθεται πως, επειδή έχουν κρατικές επιδοτήσεις, συστηματικά μπορούν να υπερσκελίζουν όλους τους άλλους, προσφέροντας για τον στόχο εξαγοράς υψηλότερο τίμημα.

Ο πρόεδρος του Ιfo, Κλέμενς Φούεστ, λέει: «Οι Κινέζοι επενδυτές φαίνεται να δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στο μέγεθος παρά στα κέρδη, κι έτσι αποφεύγουν τον ανταγωνισμό από άλλους ενδιαφερόμενους». Επίσης, δείχνουν να προτιμούν το μεγαλύτερο χρέος και τα χαμηλότερα κέρδη, επειδή βλέπουν σε βάθος χρόνου ή επειδή έχουν εύκολη χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες.

Τέλος, παρατηρεί ο κ. Φούεστ, «οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν την κρατική στρατηγική και οικονομική πολιτική όπως ο νέος Δρόμος του Μεταξιού και το Made in China 2025».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text