Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μείωση προσδοκιών σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο

Μείωση προσδοκιών σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση προσδοκιών σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο

Μείωση των προσδοκιών στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάρτιο, εξέλιξη που σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αποδίδεται στη γενικότερη στάση αναμονής απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά και στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με τον Φεβρουάριο) και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018 και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0). Εντονη βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται στον τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ ανακάμπτει και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, όπως συμβαίνει άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο σχεδόν πάντοτε κατά την προεκλογική περίοδο, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η τρέχουσα περίοδος υποδηλώνει στάση αναμονής, καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών και περιφερειακών). Αλλωστε, το διάστημα αυτό δεν έχουν γίνει ουσιαστικές μεταβολές στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση την παροχολογία ένθεν κακείθεν. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, πάντως, ότι η πρόσφατη έξοδος στις αγορές, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο χαμηλότερο του 4%, αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου, γεγονός που ίσως επηρεάσει την ανοδική πορεία των εξαγωγών της τελευταίας περιόδου.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά επίσης ότι η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου αναμένεται να βελτιώσει και τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών βιομηχανιών. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2018 οι εξαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν σε νέο διαχρονικά μέγιστο επίπεδο, τόσο σε αξία, σε σταθερές τιμές (35,7 δισ.), όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (18,8%). Και τον πρώτο μήνα του 2019, εξάλλου, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ξεπέρασαν οριακά το 1,1 δισ. σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως, στις συνολικές εξαγωγές σημειώνεται εξασθένιση κατά 3,4%, με την αξία αυτών να διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, έστω και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (6,8%), είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να ενισχυθεί κατά 84 εκατ.ευρώ, στα 1.462 εκατ.ευρώ (6,1%).

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text