Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ελλειμμα 2,5% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η Ιταλία

Ελλειμμα 2,5% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η Ιταλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλειμμα 2,5% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 μόλις στο 0,1% από 1% προηγουμένως, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αναμένεται να προκαλέσει νέες έντονες τριβές με το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις των περισσότερων διεθνών οργανισμών, η Ρώμη περιλαμβάνει στο προσχέδιο των νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών της χώρας αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Τον περασμένο Δεκέμβριο η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. να το περιορίσει στο 2,04% του ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη για μεγαλύτερο έλλειμμα (η Ρώμη προβλέπει επίσης πως το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,4% του ΑΕΠ χάρη στα μέτρα ενίσχυσης των επενδύσεων που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα) πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες που πιέζουν ήδη για κατάθεση διορθωτικού προϋπολογισμού από τη Ρώμη. Ωστόσο ούτε η λαϊκίστικη κυβέρνηση των Ντι Μάιο και Σαλβίνι ούτε ο μετριοπαθέστερος Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έχουν διάθεση να πάρουν μέτρα λιτότητας, τα οποία ο τελευταίος έχει χαρακτηρίσει «παράλογα». «Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα για την Ιταλία και θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με την Κομισιόν», εξηγεί ο Βιτσέντσο Λόνγκο, αναλυτής της IG Markets. «Προβλέπουμε αρνητική ανάπτυξη (της ιταλικής οικονομίας) το α΄ εξάμηνο και οι προβλέψεις που θα συζητήσει η κυβέρνηση θεωρούνται πολύ αισιόδοξες. Ωστόσο δεν είναι πιθανό η κυβέρνηση να πάρει μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου», προσθέτει.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει δύο νέες φορολογικές κλίμακες στο 15% και στο 20% για εισοδήματα φυσικών προσώπων και να χρησιμοποιήσει 2 δισ. από το αποθεματικό για να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text