Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | ΟΗΕ: Κίνα και ΗΠΑ θα ωφεληθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

ΟΗΕ: Κίνα και ΗΠΑ θα ωφεληθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΗΕ: Κίνα και ΗΠΑ θα ωφεληθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

Το ενδεχόμενο το Brexit να γίνει χωρίς συμφωνία θα ωφελούσε κατά κύριο λόγο την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι εμπορικοί εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα υφίσταντο ζημίες, εκτίμησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα "επηρέαζε σημαντικά τους όρους της πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες", τόνισε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) στη μελέτη της.

Στη βρετανική αγορά γίνεται περίπου το 3,5% των παγκόσμιων συναλλαγών, ενώ το ΗΒ εισήγαγε πέρυσι εμπορεύματα αξίας περίπου 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων (604 εκατ. ευρώ) από τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνεται στο έγγραφο.

Οι μισές και πλέον από τις εξαγωγές αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν κατά συνέπεια, σε περίπτωση που το σενάριο "no deal" γίνει πραγματικότητα, να καταγράψουν απολεσθέντα έσοδα ύψους 34,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος πολλών αναδυόμενων χωρών, οι εξαγωγές των οποίων ωφελούνται από ευνοϊκούς όρους πρόσβασης στην αγορά αυτής της χώρας, χάρη στο προτιμησιακό καθεστώς ως προς το εμπόριο που εφαρμόζει η ΕΕ, θυμίζει η ΔΗΕΕΑ.

Στο σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, δηλαδή χωρίς μεταβατική περίοδο για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση διμερών εμπορικών συμφωνιών, η Τουρκία θα κατατασσόταν στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των χαμένων, καθώς από τις εξαγωγές της θα ακρωτηριαζόταν ένα ποσό ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Θα την ακολουθούσαν η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Καμπότζη και η Ελβετία, κατά την έρευνα της ΔΗΕΕΑ.

"Το Μπρέξιτ δεν είναι απλώς περιφερειακό ζήτημα", σχολίασε η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς εμπορίου αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

"Όταν το ΗΒ θα έχει εγκαταλείψει πια τους 27 εταίρους του στην ΕΕ, αυτό θα μεταβάλλει τη δυνατότητα των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ να εξάγουν στη βρετανική αγορά", εξήγησε.

Στον αντίποδα, η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα "αύξανε τη σχετικά ανταγωνιστικότητα χωρών που είναι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ", σύμφωνα με την Κόουκ-Χάμιλτον.

Με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μια χώρα δεν μπορεί να προσφέρει προτιμησιακή μεταχείριση σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, απεναντίας πρέπει να εφαρμόζει τους ίδιους δασμούς σε όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων που συνάπτει διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Η Κίνα σε αυτή την περίπτωση ίσως να δει τις εξαγωγές της προς το ΗΒ να αυξάνονται κατά 10,2 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ κατά 5,3 δισ., η Ιαπωνία κατά 4,9 δισ., ενώ πιθανόν θα ωφελούνταν επίσης η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Βιετνάμ, κατά τη ΔΗΕΕΑ.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text