Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Σφραγίδα» ΔΝΤ για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

«Σφραγίδα» ΔΝΤ για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Σφραγίδα» ΔΝΤ για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων βλέπει το Ταμείο στις προβλέψεις για την Ελλάδα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου. Κρίσιμα ραντεβού Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον για την προεξόφληση.+

Με προβλέψεις επί των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων οι οποίες δεν δημιουργούν το παραμικρό «αγκάθι» στην εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη προεξόφληση δανείων του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί αύριο για την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Το ΔΝΤ, σήμερα, μέσω της έκθεσής του Fiscal Monitor συνεχίζει να εκτιμά ότι θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 όπως είναι η μεταμνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας και στη συνέχεια θέτει τον πήχη χαμηλότερα, στο 3% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024.

Στην έκθεση, η οποία αφορά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου δεν γίνεται αναφορά στα μέσα επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων. Είναι όμως γνωστό, όπως άλλωστε έχει τονιστεί και στις πρόσφατες εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ότι το ΔΝΤ θεωρεί ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση την εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, προκειμένου αφενός να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αφετέρου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να αλλάξει το μείγμα της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής επιτρέποντας μείωση των φορολογικών βαρών.

Επ’ αυτού δεν είναι σαφές εάν θα γίνει συζήτηση κατά τις προγραμματισμένες επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Πόουλ Τόμσεν. Αντίθετα θεωρείται δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει και επισήμως το ελληνικό αίτημα πρόωρης προεξόφλησης μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ άλλωστε να έχει δώσει ήδη ένα πρώτο πράσινο φως για πρόωρη προεξόφληση 3,5 δις ευρώ με επιτόκιο 5%.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του Ταμείου, μέσω της έκθεσης Fiscal Monitor το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή αποδυνάμωση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 47,5% του ΑΕΠ φέτος σε 45,2% το 2021 και σε 44% του ΑΕΠ το 2024) με παράλληλη δραστική μείωση και των δημοσίων δαπανών ( από 47,7% του ΑΕΠ φέτος σε 45,1% το 2021 και 44,7% του ΑΕΠ το 2024 ενώ στο μέτωπο του δημοσίου χρέους εκτιμά ότι από 174,2% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί σε 143,2% το 2024.

Θυμίζεται ότι σε χθεσινή έκθεσή του, το Ταμείο είχε διατηρήσει σταθερή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2,4% φέτος, παρότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα εκτίμησε ότι το 2020 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι η ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοπεί σημαντικά. Συγκεκριμένα το 2024 βλέπει αύξηση μόλις 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023 στην προηγούμενη έκθεση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά ακόμα μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%. Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.

Πηγή:www.euro2day.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text