Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τρεις δεσμευτικές προσφορές για δάνεια 950 εκατ. της ΕΤΕ

Τρεις δεσμευτικές προσφορές για δάνεια 950 εκατ. της ΕΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις δεσμευτικές προσφορές για δάνεια 950 εκατ. της ΕΤΕ

Τρεις δεσμευτικές προσφορές από τέσσερις επενδυτές υποβλήθηκαν για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Symbol, του πακέτου δανείων με εξασφαλίσεις που πωλεί η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική φάση του διαγωνισμού προσήλθαν και οι τέσσερις επενδυτές που είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή οι Centerbridge, Elliott, Ellington, και Fortress, με τους δύο πρώτους, δηλαδή Centerbridge και Elliott, να καταθέτουν κοινή προσφορά.

Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των προσφορών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, προκειμένου να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάχη για τη διεκδίκηση του Symbol θα δοθεί μεταξύ Fortress και της κοινοπραξίας Centerbridge και Elliott. Η πρώτη έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μέσω της doBank, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε δύο ή περισσότερες τράπεζες. Αντίστοιχα, η Centerbridge έχει επίσης ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μέσω της Cepal, της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει με την Alpha Bank.

Η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, με ισχυρή παρουσία στον χώρο του real estate στο εξωτερικό, σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Elliott Management Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, το Fortress 42 δισ. ευρώ και το Centerbridge άνω των 14 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Symbol είναι το τρίτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των κόκκινων δανείων. Εχει προηγηθεί η πώληση του Amoeba από την Τράπεζα Πειραιώς και του Jupiter από την Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ για το 2019 δύο νέα πακέτα αναμένεται να βγάλουν προς πώληση η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το Amoeba, που πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς, εξαγοράστηκε από την Bain Capital Credit έναντι 432 εκατ. ευρώ και το Jupiter, που πώλησε η Alpha Bank, εξαγοράστηκε από κοινοπραξία αποτελούμενη από το fund Apollo Global Management, το LLC και από το International Finance Corporation - IFC (μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας) έναντι 337 εκατ. ευρώ. Οι τιμές που επιτεύχθηκαν στις δύο παραπάνω πωλήσεις χαρτοφυλακίων αντιπροσωπεύουν το 30% στην περίπτωση του Amoeba και το 42% στην περίπτωση του Jupiter της ονομαστικής αξίας (principal value) των χαρτοφυλακίων που μεταβιβάστηκαν, και αποτυπώνουν το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για τα δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα. Κρίσιμη παράμετρος σε όλες τις συναλλαγές αυτού του τύπου είναι η λογιστική αξία με βάση την οποία η τράπεζα έχει εγγράψει το χαρτοφυλάκιο στα βιβλία της, η οποία συνήθως είναι μικρότερη της ονομαστικής αξίας.

Το Symbol, η ονομαστική αξία του οποίου ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους προσεγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, που οφείλονται από 4.180 πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων. Η μέση αξία είναι περίπου 72.000 ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας ή 123.000 ευρώ εάν συνυπολογιστούν και οι τόκοι. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο οικόπεδα και κατοικίες.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text