Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | "Κλείδωσε" στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η Μαρίνα Αλίμου

"Κλείδωσε" στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η Μαρίνα Αλίμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Κλείδωσε" στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η Μαρίνα Αλίμου

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πλειοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το τίμημα ξεπέρασε ελαφρώς τα 57,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των συμβούλων της διαδικασίας, με την αποτίμηση για την παραχώρηση του asset να τοποθετείται στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε των Aviareps Hellas (στον όμιλο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express) και Lamda Dogus που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές και είχαν κληθεί να βελτιώσουν τις προτάσεις τους μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της Lamda Dogus δεν συμμετείχε στο e-auction.

Η ανάληψη της διαχείρισης της Μαρίνας Αλίμου από την θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμπληρώνει ιδανικά το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του ομίλου καθώς εντάσσεται και ένας τουριστικός λιμένα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο του ομίλου είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναμόρφωση και ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου.

Εντός της ημέρας αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις, αφού ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα το e-auction για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου" το Capital.gr. έγραφε:

"Με προσδοκίες για ένα τίμημα άνω των 50 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction), μέσω της οποίας θα αναδειχθεί το επενδυτικό σχήμα στο οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα χρησιμοποιήσει το e-Auction για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης, για να ζητήσει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές από τους προκριθέντες επενδυτές με στόχο να μεγιστοποιήσει το τελικό έσοδο για το ελληνικό Δημόσιο. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το 2013 στους διαγωνισμούς πώλησης ακινήτων, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα. Ενδεικτικά, για το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο το 2016, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας e-Auction προσφέρθηκε το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ, που υπερέβαινε κατά 69% την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και ήταν σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση.

Στην ηλεκτρονική δημοπρασία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τα τρία επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου. Πρόκειται για την Aviareps Hellas, όμιλο στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express. η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ και ηγέτιδα του κλάδου των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και η Lamda Dogus, σύμπραξη των ομίλων Λάτση και Dogus που ήδη διαχειρίζεται τη μαρίνα Φλοίσβου.

Μένει να διαπιστωθεί εάν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα συμμετάσχουν τελικώς στη διαδικασία του e-Auction.

Στο νικητή του διαγωνισμού θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης που διαθέτει, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ. Εκεί, ο επενδυτής θα μπορεί να αναπτύξει ευρείες χρήσεις τουρισμού - αναψυχής προς εκμετάλλευση, όπως ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης, εμπορικά καταστήματα κ.α. Η δυνατότητα αυτή βάζει για τα καλά τη μαρίνα Αλίμου στο χάρτη των τουριστικών επενδύσεων που υλοποιούνται σε όλη την έκταση του παράκτιου μετώπου.

Πέραν της χερσαίας ζώνης, η μαρίνα στον Άλιμο διαθέτει θαλάσσια ζώνη περίπου 428.000 τ.μ., και μέχρι 1.200 θέσεις ελλιμενισμού (η πλειονότητα των θέσεων αφορά σκάφη μεγέθους 20-25 που είναι η κυρίαρχη κατηγορία στην ελληνική αγορά), αποτελώντας τη μεγαλύτερη στη χώρα και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.

Η θέση της είναι μοναδική καθώς βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, 15 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά , 40 χιλ. από το "Ελευθέριος Βενιζέλος” και σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην μαρίνα του Αλίμου απέχουν λίγα μόλις ναυτικά μίλια από τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού".

Πηγή www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text