Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ραντεβού με τους δανειστές στις 2 Μαΐου για αποπληρωμή ΔΝΤ, παροχές και προαπαιτούμενα

Ραντεβού με τους δανειστές στις 2 Μαΐου για αποπληρωμή ΔΝΤ, παροχές και προαπαιτούμενα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ραντεβού με τους δανειστές στις 2 Μαΐου για αποπληρωμή ΔΝΤ, παροχές και προαπαιτούμενα

Της Δήμητρας Καδδά.

Mε διακεκομμένο πρόγραμμα λόγω του Καθολικού και του ορθόδοξου Πάσχα, η κυβέρνηση, οι 4 θεσμοί οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών ετοιμάζονται για το επόμενο πολιτικό ραντεβού. Ο λόγος για τη συνεδρίαση του Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 2 Μαΐου (με στόχο να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 14ης Μαΐου) και έχει "διευρυμένη" ατζέντα για την Ελλάδα.

Θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό αίτημα προς τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το ΔΝΤ αξίας 3,7 δισ ευρώ που προωθείται εντός της εβδομάδος όπως έγραφε το Capital.gr. Στη Σύνοδο θα αποκαλυφθούν οι "διαθέσεις" του Γερμανικού άξονα, ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τηρήσει ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες.

Στην ίδια σύνοδο θα δοθούν οι τελικές "εντολές" προς τα κλιμάκια των θεσμών, η κάθοδος των οποίων στην Αθήνα θα ξεκινήσει λίγες μέρες αργότερα (6 με 8 Μαΐου). Στο πεδίο της αξιολόγησης, οι θεσμοί καταγράφουν ήδη τη νέα γενιά αποκλίσεων στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και όχι μόνο, ενώ ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει από την Ουάσιγκτον περιγράψει το νέο ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα με βασικούς άξονες την μελέτη των βέλτιστων πρακτικών απομείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και το πεδίο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι θεσμοί πρέπει να δημοσιοποιήσουν το "πόρισμά" τους για την 3η αξιολόγηση στις 5 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα θα εκδώσουν οι συστάσεις για άλλα 2 κείμενα που επίσης θα έχουν ήδη στα "χέρια" τους οι θεσμοί στο EWG του Μαΐου: οι εκθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς τις Βρυξέλλες αναφορικά με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας.

Επιπλέον, στις 23 Απριλίου αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat οι ανακοινώσεις των οριστικών στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018, με το ΥΠΟΙΚ να έχει ήδη προαναγγείλει υπερπλεόνασμα περί το 3,9% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ). Υπό το παραπάνω πρίσμα, στην ίδια σύνοδο η ελληνική πλευρά θα κληθεί να εξηγήσει τις εξαγγελίες που εκφράστηκαν εκ νέου χθες από τον Πρωθυπουργό για πακέτο ελαφρύνσεων που θα εξεταστεί μετά το Πάσχα από κοινού με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και για τη μη μείωση του αφορολόγητου και για τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται.

Το δάνειο

Αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση μέρος του δανείου του ΔΝΤ όπως έγραφε χθες το capital.gr η Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει μεν τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο αλλά και να δείξει ότι διατηρείται η εποπτική παρουσία του ΔΝΤ τα επόμενα χρόνια. Η εξόφληση του υπόλοιπου δανείου θα εξαρτηθεί και από την νέα δομή του ESM και το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά στην καύση στην κάμψη των αντιδράσεων του Γερμανικού άξονα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε και την "αρωγή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτως ώστε να εξηγήσει στους συνομιλητές του εντός της Ευρώπης γιατί θα αποβεί επωφελής για όλους μία τέτοια κίνηση.

Πηγη: www.capital.gr

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text