Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Επιστροφή της Eurobank στους βασικούς δείκτες της MSCI βλέπει η JP Morgan

Επιστροφή της Eurobank στους βασικούς δείκτες της MSCI βλέπει η JP Morgan

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστροφή της Eurobank στους βασικούς δείκτες της MSCI βλέπει η JP Morgan

Η JP Morgan βλέπει επιστροφή της Eurobank στους βασικούς δείκτες της MSCI, από τους οποίους εξήλθε τον περασμένο Νοέμβριο, καλλιεργώντας προσδοκίες στην αγορά ότι και οι άλλες δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς) πιθανώς να ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα. Εδώ και καιρό, παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούσαν πως πρώτη υποψηφία αυτής της επιστροφής στην... κανονικότητα είναι η μετοχή της Eurobank, καθώς η κεφαλαιοποίησή της αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και τη συγχώνευσή της με την Grivalia. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η MSCI ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της σύντομα και στους βασικούς (standard) δείκτες MSCI Ελλάδας και MSCI αναδυόμενων αγορών.

Οπως επισημαίνει η JP Morgan, η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής συστημικής τράπεζας κατά περισσότερο από 50%, και έτσι η MSCI μετά την αναβάθμισή της στους δείκτες Mid Cap θα προχωρήσει στην αναβάθμισή της και στους δείκτες Standard.

Παράλληλα, η JP Morgan εκτιμά πως η FTSE θα διαγράψει την Grivalia Properties από τον δείκτη Small Cap των αναδυόμενων αγορών και θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της Eurobank στον δείκτη Standard των αναδυόμενων αγορών. Αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε συνολικές καθαρές εισροές ύψους 164 εκατ. δολαρίων για την Eurobank. Αξίζει να σημειώσουμε πως και η Wood έχει εκτιμήσει πως η ένταξη της Eurobank στον δείκτη MSCI Mid Cap σημαίνει ουσιαστικά ότι η συστημική τράπεζα θα επιστρέψει και στον MSCI Ελλάδας. Σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, οι εισροές από τα παθητικά χαρτοφυλάκια θα κινηθούν στα 128 εκατ. δολάρια.

Μετά την Eurobank, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι το θετικό κλίμα γύρω απόν κλάδο θα συνεχιστεί, κάτι που θα τονώσει ακόμη περισσότερο τη συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο παραμένει ακόμα μακριά από το 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το «όριο» για τους βασικούς δείκτες. Αξίζει να σημειώσουμε πως η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φθάνει πλέον στα 6,5 δισ. ευρώ, με αυτήν της Alpha Bank (η οποία είναι η μόνη που δεν εξήλθε από τους βασικούς δείκτες της MSCI) να είναι στα 2,25 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 6 δισ. ευρώ, της Εθνικής στο 1,76 δισ. ευρώ και της Πειραιώς στα 753 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text