Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αισιόδοξη η πρόβλεψη για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο θεωρούν μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Αισιόδοξη η πρόβλεψη για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο θεωρούν μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Σημαντική μειοψηφία» των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ αμφισβητεί τις προβλέψεις των οικονομολόγων της τράπεζας για ανάκαμψη της Ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο, θεωρώντας πως είναι υπερβολικά αισιόδοξες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν αμφιβολίες πως η προβλεπόμενη εδώ και καιρό ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο.

Επισήμως η ΕΚΤ υποστηρίζει πως η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, ωστόσο η «σημαντική μειοψηφία» θεωρεί πως η επιβράδυνση της Κίνας και η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν για καιρό. Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες αμφισβητούν την ακρίβεια των μοντέλων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ ώστε να προβεί σε οικονομικές προβλέψεις, δεδομένης της συχνής (προς το χειρότερο) αναθεώρησης των προβλέψεων που έχει αναγκαστεί να κάνει. Τον Μάρτιο η ΕΚΤ προέβλεψε ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 με ρυθμό 1,1%, ωστόσο τρεις μήνες νωρίτερα είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν πως στα μοντέλα της ΕΚΤ υπάρχει εγγενής μεροληψία, καθώς προβλέπουν πάντοτε άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο 2% που έχει η ΕΚΤ και επιστροφή του ρυθμού ανάπτυξης στη μακροπρόθεσμη τάση. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει τις ανησυχίες αυτές, όχι όμως και να εξετάσει εις βάθος τη μεθοδολογία στην οποία βασίζονται οι προβλέψεις καθώς η θητεία του λήγει σε μερικούς μήνες.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text