Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ElvalHalcor: Χρονιά ανόδου και επενδύσεων το 2019

ElvalHalcor: Χρονιά ανόδου και επενδύσεων το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ElvalHalcor: Χρονιά ανόδου και επενδύσεων το 2019

«Μέσα στο 2019 δεν έχουν γίνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και εμείς θα προσπαθήσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα». Αυτό δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ElvalHalcor κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, κατά την παρουσίαση της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:

Στην Ευρώπη η ζήτηση εξακολουθεί φέτος να αυξάνεται, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ειδικότερα για το αλουμίνιο, οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται η ElvalHalcor πηγαίνουν καλύτερα από τον μέσο όρο και γενικότερα, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου εντάσσεται η ικανότητά του να παράγει πολλά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και έτσι να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε διαφοροποιήσεις της ζήτησης. Στις ΗΠΑ, η τοπική παραγωγή συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης και αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά την επόμενη διετία. Μπορεί κάποιες τοπικές μονάδες να βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ωστόσο η ElvalHalcor θα απαντήσει μελλοντικά με το διαφοροποιημένο προϊοντικό της μείγμα.

Για φέτος, θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η χρήση της υπάρχουσας παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο του χαλκού (ενδεικτική η περίπτωση της μονάδας στη Βουλγαρία, που έχει επιστρέψει στα κέρδη και σήμερα αξιοποιείται γύρω στο 65% της συνολικής δυναμικότητας) και παράλληλα να συνεχιστεί η στροφή (στο αλουμίνιο και στον χαλκό) προς προϊοντικό μίγμα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Οι συμπράξεις μεγάλων δυνάμεων του κλάδου στο διεθνή χώρο, μάλλον ωφελούν παρά ζημιώνουν τον όμιλο, καθώς πολλοί πελάτες των συγχωνευόμενων εταιρειών θα αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές (θέση που θα επιδιώξει να λάβει ο ελληνικός όμιλος).

Σε δώδεκα μήνες προβλέπεται να έχει μπει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το υλοποιούμενο επενδυτικό πλάνο στον κλάδο αλουμινίου, το οποίο: α) θα αυξήσει άμεσα τη δυναμικότητα από τους 293 στους 350 χιλιάδες τόνους (σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί στο 100%) και β) θα θέσει τις βάσεις για πολύ μεγαλύτερη αύξηση του capacity σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις. Εκτιμάται, ότι η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα του 2020 θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη διεθνή αγορά.

Το 2018 ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ (58 εκατ. στο αλουμίνιο και 34 στον χάλυβα) και φέτος το ποσό αυτό προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 150 εκατ. ευρώ (127 εκατ. στο αλουμίνιο και 23 στο χάλυβα).

Η περυσινή συγχώνευση Elval και Halcor έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, με τους προμηθευτές να δίνουν μεγαλύτερες πιστώσεις, τις τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια και τον νέο όμιλο να αποκτά μεγαλύτερη «ορατότητα».

Το αν θα προχωρήσει η εισηγμένη εταιρεία σε placement -ο βασικός μέτοχος ελέγχει κάτι παραπάνω από το 90%- θα εξαρτηθεί από την πορεία της μετοχής (υπονοώντας ενδεχομένως ότι η τρέχουσα αποτίμηση στο ΧΑ είναι υποτιμημένη, καθώς τα πρόσφατα deals στο εξωτερικό έγιναν με σαφώς ελκυστικότερους πολλαπλασιαστές).

Επίσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης οι οικονομικοί διευθυντές των κλάδων αλουμινίου και χάλυβα κ.κ. Νικόλαος Ψυράκης και Σπυρίδων Κοκόλης αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

Στην ανοδική πορεία που σημειώνουν εδώ και χρόνια οι πωλήσεις σε όγκο τόσο στον κλάδο του χαλκού, όσο και σε αυτόν του αλουμινίου.

Στην αύξηση που επιτυγχάνει ο δείκτης προσαρμοσμένο EBITDA ανά τόνο προϊόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδρούν μεταξύ άλλων, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των μονάδων, αλλά και η στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Στο γεγονός ότι μετά τις περυσινές αναχρηματοδοτήσεις των υποχρεώσεων, το μέσο επιτόκιο χρηματοδότησης του ομίλου αποκλιμακώθηκε. Αυτό θα επηρεάσει φέτος περαιτέρω πτωτικά το κόστος δανεισμού καθώς τα περυσινά οφέλη θα λειτουργήσουν σε δωδεκάμηνη βάση.

Ο δείκτης ρευστότητας προσαρμοσμένο EBITDA προς καθαρό χρέος εμφανίζει τάση βελτίωσης, καθώς από το 4,5 του 2016 υποχώρησε στο 4,1 το 2017 και έκλεισε στο 3,8 πέρυσι.

Πηγή:www.euro2today.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text