Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Capital Economics: Έρχεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Capital Economics: Έρχεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Capital Economics: Έρχεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος -της τάξης του 1,5%-, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβραδυνθεί κι άλλο καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα "χτυπήσει" τις εξαγωγές,  όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

Η Ελλάδα κατέγραψε ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2018 και αν και αναμένεται επιβράδυνση φέτος, θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιοχής.  Όπως επισημαίνεται, οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σταδιακά στις αρχές του 2019.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής δύναμης θα αντισταθμιστεί από την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών λόγω της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θα παραμένει χαμηλή, καθώς και λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένος.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη καθώς οι καταλύτες και οι "ούριοι άνεμοι" του 2019 δεν θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics από το 1,5% φέτος θα κινηθεί στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν το 2020 στο 3,75% και το 2021 στο 4%.

Είναι γεγονός ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εθνικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει περισσότερο από ό,τι αναμένει η Capital Economics.  Ωστόσο είναι απίθανο να είναι τόσο επεκτακτική όσο φέτος και αναμένεται να περιοριστεί από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text