Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Στο... περίμενε οι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες

ΔΕΗ: Στο... περίμενε οι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Στο... περίμενε οι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες

Μετατέθηκε το σημερινό Δ.Σ. της εταιρείας, με θέμα το SPA της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, για τη Μ. Τρίτη 23 Απριλίου. Παραμένουν αβεβαιότητες για τις πωλούμενες μονάδες. Σε στάση αναμονής οι υποψήφιοι επενδυτές.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και χωρίς ουσιώδη κίνητρα συντάσσεται το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών) των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,06% στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένουν την παρουσίασή του, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Η δημόσια εταιρεία φαίνεται να μην έχει ετοιμάσει ακόμη το κείμενο και σύμφωνα με πηγές, αν και σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για την παρουσίασή του στα μέλη, εντούτοις αυτή μετατέθηκε για τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη θα ανακοινωθούν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα είναι ζημιογόνα.

Οι ειδήσεις από τα στρατόπεδα της ΔEH και των διεκδικητών των μονάδων είναι φειδωλές. Η πιο πρόσφατη από τη μεριά της εταιρείας είχε να κάνει με την ανεπίσημη διαρροή της επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας για το κόστος εφοδιασμού με 16,5 ευρώ ανά τόνο, για την πενταετία μετά το 2020. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η σχετική συμφωνία δεν υπάρχει στα δεδομένα του VDR, προκειμένου οι επενδυτές να την εξετάσουν και να τη συμπεριλάβουν στα στοιχεία εκείνα που θα καθορίσουν τις προσφορές τους.

Συνολικά παραμένουν εμπόδια για τις επενδυτικές κινήσεις των διεκδικητών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, εν μέσω μάλιστα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς.

Έτσι, ασαφές, σχεδόν χωρίς καν φως στο τούνελ, παραμένει και το τοπίο με τον μηχανισμό αποζημίωσης της επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) των λιγνιτικών μονάδων. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποκριθεί στο σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Πέραν αυτού, αν και η ΔEH επιδίωξε να ανάψει σινιάλο στους υποψήφιους επενδυτές με τον τερματισμό της λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου περί τα τέλη του 2020, κίνηση που αποσκοπούσε στον περιορισμό του ανταγωνισμού της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, εντούτοις η λήψη της τελικής απόφασης αναβλήθηκε.

Εκτός του SPA θα είναι και ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών - κερδών των πωλούμενων μονάδων ανάμεσα στη ΔΕH και τους νέους ιδιοκτήτες. Επρόκειτο για ένα αίτημα επενδυτών, το οποίο δεν το αποδέχθηκε η Κομισιόν.

Οι εταιρείες αναμένουν το τελικό κείμενο του SPA, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και κάποιες εξ αυτών να προχωρήσουν και στη σύσταση κοινοπραξιών. Εκτός απροόπτου, θα είναι έτοιμο τη Μεγάλη Τρίτη, με τη δημόσια εταιρεία αλλά και τους διεκδικητές να μην έχουν κανένα περιθώριο παράτασης, όπως έχει διαμηνύσει και η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής.

Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text