Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναμένονται επενδύσεις 16 δισ. από μέλη του ΣΕΒ

Αναμένονται επενδύσεις 16 δισ. από μέλη του ΣΕΒ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναμένονται επενδύσεις 16 δισ. από μέλη του ΣΕΒ

Την πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξεως των 16 δισ. ευρώ στη χώρα, γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρέστησαν και παρενέβησαν με σύντομες τοποθετήσεις οι πρόεδροι πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων. Όπως ο ίδιος σημείωσε, οι επιχειρήσεις αυτές είναι μέλη του ΣΕΒ και τις προθέσεις τους τις έχουν διατυπώσει όχι μόνο στον Σύνδεσμο αλλά και στις οικονομικές τους καταστάσεις των τελευταίων χρόνων.

Παρότι θα υπάρξει μια επενδυτική κινητοποίηση από εγχώριες επιχειρήσεις, για να αντισταθμιστεί το επενδυτικό κενό που για την επόμενη πενταετία εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα θα πρέπει να καταστεί ως εθνικός στόχος η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.+

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι επενδύσεις των 16 δισ. ευρώ κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα προκύψουν κατά βάση από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι εύκολες υποθέσεις.

Σημείωσε επίσης ότι λόγω αυτών των συνθηκών οι επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαγορευτικές, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολο, λόγω της ελληνικής κουλτούρας που δεν είναι φιλική προς τις συνενώσεις δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες, πιστώνοντάς τες στα «θετικά της κυβέρνησης». Σε κάποιες άλλες όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,12% και τη ΔEH.

Γενικότερα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι αυτή είναι μόνο στα «χαρτιά», προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει το target model, δηλαδή η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με αυτά των γειτονικών χωρών, ώστε να είναι εφικτές οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ηλεκτρισμού, απελευθέρωση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Οι περιφερειακοί σύνδεσμοι

Στη συνέντευξη, όπως προαναφέρθηκε, παρέστησαν και οι πρόεδροι πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, ενέργεια που με σαφήνεια σηματοδοτεί το άνοιγμα του ΣΕΒ στην περιφέρεια, ώστε να καταδειχτεί ο ρόλος του ως κεντρικού εκπροσώπου του βιομηχανικού κόσμου στη χώρα.

Μάλιστα στην επόμενη ετήσια συνέλευση, θα υπάρξει και αλλαγή στο καταστατικό, ώστε εκπρόσωπο των πέντε συνδέσμων να συμμετέχουν «αριστίνδην» (σ.σ. μη αιρετές θέσεις) στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Αντίστοιχα εκπρόσωπος του ΣΕΒ θα συμμετάσχει στα ΔΣ των συνδέσμων. Πρόκειται για μια απάντηση προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (πρώην ΣΒΒΕ), ο οποίος ως κοινωνικός εταίρος πλέον έχει διατυπώσει ζήτημα υποεκπροσώπησης της βιομηχανίας.

Στο ΔΣ του ΣΕΒ θα συμμετέχουν οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ (Θεσσαλία - Κεντρική Ελλάδα) Ελένη Κολιοπούλου επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής που εκπροσωπεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως παρά το γεγονός ότι το δίκτυο φυσικού αερίου περνά από την κεντρική Ελλάδα, δεν έχει καταστεί εφικτό να συνδεθούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης -με εξαίρεση τον αυτοκινητόδρομο Ε65- για τις ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών προς αεροδρόμια και λιμάνια.

Ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ (Στερεά Ελλάδα) Ν. Κουδούνης αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θα προκύψει από το Βιομηχανικό Πάρκο εξυγίανσης του Ασωπού, εκθειάζοντας τη συνεργασία μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιφέρειας και επιχειρήσεων, η οποία (συνεργασία) θα λύσει ένα χρόνιο και πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Ν. Μαθιός στάθηκε στο γεγονός ότι στην Αττική είναι συγκεντρωμένο το 50% των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών της Ελλάδας, αλλά παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, τόσο λόγω έλλειψης οργανωμένων χώρων υποδοχής επιχειρήσεων (υπάρχουν 70 άτυπες βιομηχανικές περιοχές στην Αττική) όσο και λόγω των παρωχημένων βαθμίδων όχλησης. Για το συγκεκριμένο πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς σύστησε επιτροπή για την αναθεώρηση των τριών κατηγοριών όχλησης.

Για την ενεργειακή απομόνωση της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΔΕ Κ. Μπάρλος, επισημαίνοντας ότι το κόστος για τη βιομηχανία στην ευρύτερη περιοχή είναι κατά 30% υψηλότερο από τις βιομηχανίες που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο. Κι αυτό διότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ (Θεσσαλία) Α. Νταβέλης ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΒΙΠΕ Λάρισας, αλλά και δημιουργίας ογκολογικού κέντρου, που πέραν της κάλυψης των ασθενών της περιοχής θα τονώσει και τον... ιατρικό τουρισμό.

Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text