Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επενδύσεις 200 εκατ. στο real estate από Πανγαία, Grivalia και Trastor

Επενδύσεις 200 εκατ. στο real estate από Πανγαία, Grivalia και Trastor

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύσεις 200 εκατ. στο real estate από Πανγαία, Grivalia και Trastor

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Το υψηλότερης έντασης επενδυτικό πρόγραμμα, στην ιστορία τους, υλοποιούν τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες υπολογίζεται ότι μόνον από την αρχή της χρονιάς έχουν υπογράψει προσύμφωνα για deals αξίας 158 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Πανγαία αποτελεί πρωταγωνιστή του κλάδου, εμφανίζοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, με αξία που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Ποιοτικά ακίνητα μεγάλης αξίας αποκτά και η Grivalia, η οποία ανεξαρτήτως της συγχώνευσής της με τη Eurobank, θα εξακολουθήσει να διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Αλλά και η Trastor κοντεύει να διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της, που διαμορφωνόταν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, το 2017. Πώς, όμως, διαμορφώνεται ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ;

Τα deals-μαμούθ της Πανγαίας

Προσανατολισμένη στον στόχο της να μετατραπεί σε υπολογίσιμη δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαμορφώνοντας ένα "διεθνοποιημένο" χαρτοφυλάκιο ακινήτων, βρίσκεται η Εθνική Πανγαία. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα, προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 60% των τουριστικών συγκροτημάτων Aphrodite Hills και Αphrodite Springs στην Κύπρο, συναλλαγή ύψους 31,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δημοφιλή, διεθνώς, τουριστικό προορισμό, που περιλαμβάνει το μοναδικό πιστοποιημένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο με 290 δωμάτια και σουίτες και –προς ανάπτυξη ή αποπερατωμένα– πολυτελή διαμερίσματα και επαύλεις

Η εταιρεία έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με την απόκτηση του Hilton Cyprus, έναντι 54,9 εκατ. ευρώ, που είναι το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λευκωσία, αλλά και του εξολοκλήρου μισθωμένου κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 54 χιλ. τ.μ. στη Σόφια. Έχει ακόμη αποκτήσει το H&M της Λευκωσίας, ξενοδοχεία στον Πρωταρά, logistics center, κτίριο γραφείων στην κυπριακή πρωτεύουσα και πύργο στη Λευκωσία. Υπολογίζεται ότι κατά τους τελευταίους 14 μήνες, η Εθνική Πανγαία έχει επενδύσει το ποσό της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, με την αξία του χαρτοφυλακίου της να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, μέγεθος που συνάδει με τον στόχο της εισηγμένης για assets αξίας 3 δισ. ευρώ έως και το 2021, όπως είχε αναφέρει, τον Ιανουάριο του 2016, η διοίκηση της εταιρείας. Το 2013 η Εθνική Πανγαία διέθετε χαρτοφυλάκιο ύψους 931 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αυξήθηκε σε 1,436 δισ. ευρώ το 2016 και τείνει να διπλασιαστεί τη φετινή χρονιά.

Οι επιλεκτικές κινήσεις της Trastor

Η Trastor πραγματοποιεί επιλεκτικές κινήσεις, αποκτώντας επαγγελματικά κτίρια σε καλές τοποθεσίες και με εύλογες αποδόσεις. Ένα από τα τελευταία deals της εισηγμένης αφορά την αγορά, προς 27,8 εκατ. ευρώ, του χαρτοφυλακίου ακινήτων της αργεντίνικης Grupo Dolphin, σε Αθήνα (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας), Κηφισιά, Μαρούσι και Ελληνικό-Αργυρούπολη. Ύστερα από τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις, η αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor ανήλθε σε περίπου 141 εκατ. ευρώ από 79,4 εκατ. ευρώ το 2017. Την ίδια στιγμή, το 2018, η εταιρεία επέστρεψε σε ισχυρή κερδοφορία ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, η εισηγμένη κατάφερε να αυξήσει και τα έσοδα από μισθώματα σε 5,5 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας συνολικά 13 νέες επενδύσεις.

Τι σχεδιάζει η Grivalia

Η συγχώνευση της Grivalia με την Eurobank, που θα οδηγήσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, στην έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό της ΑΕΕΑΠ, έχει δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων την εντύπωση ότι η εταιρεία θα πάψει να αποτελεί υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση η διοίκηση της Grivalia, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να τοποθετείται στην ελληνική κτηματαγορά, με τα επενδυτικά σχέδιά της, να βρίσκονται, εφεξής, σε χρηματοδοτικό και οργανωτικό επίπεδο, υπό την ομπρέλα του τραπεζικού ιδρύματος.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η έναρξη των εργασιών ανακαίνισης της έκτασης Αστέρια Γλυφάδας, έργο που διαιρείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των εστιατορίων, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την ενίσχυση των κτιριακών σκελετών. Η δεύτερη φάση της επένδυσης, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τέλη 2019-Μάιο του 2020, αφορά την ανάπτυξη πέντε αστέρων ξενοδοχείου που θα έχει δυναμικότητα της τάξης των 400 κλινών και θα είναι υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία από κοινού με την Dimand αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα την αναβάθμιση σε υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων του ακινήτου που φιλοξενούσε την έδρα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Όπως και την έναρξη υλοποίησης της β’ φάσης του έργου αξιοποίησης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά.

Σε κλοιό ξένων επενδυτών η αγορά

Στο στόχαστρο ξένων κερδοσκοπικών funds, αλλά και επενδυτών από την αλλοδαπή βρίσκονται τα ελληνικά ακίνητα. Αυτό, μεταξύ άλλων, πιστοποιείται από την αύξηση σε ποσοστό 157,7% που κατέγραψαν οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην ελληνική κτηματαγορά μόνο κατά τον περασμένο Ιανουάριο. Βέβαια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει ισχυρό κύμα επενδυτών δεν σηματοδοτεί ότι έχει ξεπεράσει την κρίση που τροφοδοτείται και από την έλλειψη εσωτερικής ζήτησης. Αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις της εγχώριας αγοράς ακινήτων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με διευρυμένο δίκτυο μετρό και ολοκληρωμένες υποδομές.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Tranio, που, με ιδρυτή τον Ρώσο Τζορτζ Κακμαζόφ, έχει αγοράσει εκατοντάδες διαμερίσματα, σε όλη την Αθήνα, η χώρα μας είναι ένας υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός της Ευρώπης, καθώς η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι χαμηλότερη, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό, οι αποδόσεις των ενοικίων σε επαγγελματικούς χώρους στην Αθήνα ανέρχονται σε 5%-7%, έναντι 3%-4% σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η κινητήριος δύναμη του ελληνικού τουρισμού, που αποτελεί πυλώνα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, σε συνδυασμό με το καθεστώς χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι ξένες επενδύσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Zeus Capital Management και πρόεδρο της Orilina ΑΕΕΑΠ, Στέλιο Ζαββό, τα ξένα funds προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλές αποδόσεις, της τάξης του 7,3%-7,5%, στην αγορά γραφείων το διάστημα 2019-2023.

"Κλειδώνουν" τη θέση τους

Την ίδια στιγμή, στο ψηφιδωτό του ελληνικού real estate σπεύδουν να "κλειδώσουν" τη θέση τους ξένα funds, τα οποία καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα, σε σχέση με αυτό που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της αγοράς. Πρόκειται, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor, Τάσος Καζίνος, για εισιτήριο εισόδου που πληρώνουν τα ξένα funds, στρατηγική που δημιουργεί προβληματισμό όσον αφορά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στους πωλητές. Ωστόσο, σε σχέση με τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ, τα κερδοσκοπικά funds έχουν το... συγκριτικό πλεονέκτημα της πρόσβασης σε φθηνότερη χρηματοδότηση, γεγονός που τους επιτρέπει να ανεβάζουν τον πήχη των τιμών, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία, Άρης Καρυτινός, πρόκειται για "στοιχήματα πολύ υψηλού κινδύνου" που βάζουν τα κερδοσκοπικά funds, καθώς, εφόσον δεν ανακάμψει η οικονομία, πολύ δύσκολα θα ήταν δυνατή η μεταπώληση των ακινήτων, που αγοράζουν σήμερα, με κέρδος σε 4-5 χρόνια.

"Στα καταστήματα καταγράφεται ισχυρή ζήτηση κατά βάση για ποιοτικά και μικρού μεγέθους ακίνητα, ενώ οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά και σε περιπτώσεις ακινήτων με ιδιαίτερη προβολή και εμπορικότητα έχουν σημειωθεί συναλλαγές ακόμα και κάτω από 6%. Θα λέγαμε ότι οι αποδόσεις έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις τιμές των ενοικίων, οι οποίες –με εξαίρεση ορισμένες εμπορικές αρτηρίες, όπως η οδός Ερμού– έχουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το peak της αγοράς ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), κυρίως τις πιο μικρές, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους με μικρού μεγέθους ιδιοκτησίες. Βέβαια, αυτού του είδους τα ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο και ιδιωτών, οι οποίοι διαθέτουν ρευστότητα που επιθυμούν να διοχετεύσουν στο real estate", εξηγεί ο κ. Καρυτινός.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text