Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σημαντική άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Σημαντική άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημαντική άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σύμφωνα με την ΤτΕ. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασαν αύξηση κατά 41,1% σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος στα 441,4 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 11,5%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και 41,1% αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το Φεβρουάριο του 2019, αξιοσημείωτη ήταν η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και 29,6% αντίστοιχα. ΟΙ εισπράξεις ανήλθαν στα 209,1 εκατ. ευρώ έναντι 161,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Φεβρουάριο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 990 εκατ. ευρώ, κατά 407 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή άνοδο και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2018.

 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,7% σε τρέχουσες τιμές (4,6% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (13,5% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (4,5% σε σταθερές τιμές).

 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 18,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2018.

 

Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και 29,6% αντίστοιχα. Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: www.reporter.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text