Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα βρίσκει με τράπεζες, επουλώνει πληγές λόγω PSI και βελτιώνει τη θέση της η Medicon

Τα βρίσκει με τράπεζες, επουλώνει πληγές λόγω PSI και βελτιώνει τη θέση της η Medicon

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα βρίσκει με τράπεζες, επουλώνει πληγές λόγω PSI και βελτιώνει τη θέση της η Medicon

Από τις μεγάλες ζημιές του PSI, στις καταγγελίες των δανείων από τις τράπεζες και στην τελική ρύθμιση με αποπληρωμή σημαντικού μέρους

Με σταθερά βήματα ανακάμπτει η Medicon μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το 2011 λόγω του PSI.
Η εισηγμένη είχε λάβει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση οφειλών και μάλιστα ληξιπρόθεσμων από Νοσοκομεία, στα οποία εφαρμόστηκε υποχρεωτικό κούρεμα (PSI).
Τότε (σημ. 2011) ο όμιλος είχε εμφανίσει μεγάλες ζημιές 12,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 11 εκατ. ευρώ λόγω PSI, με αποτέλεσμα η καθαρή θέση να υποχωρήσει στα 2,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 38 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 32,5 εκατ. ευρώ.
Η προσπάθεια για ανάκαμψη άρχισε να εμφανίζει αποτελέσματα στον ισολογισμό του 2015, όταν οι συνολικές υποχρεώσεις είχαν μειωθεί στα 25,6 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται στα 21 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση να βελτιώνεται στα 4,9 εκατ. ευρώ.
Όμως το 2016 ήταν μία ακόμη δύσκολη χρονιά αφού οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank κατήγγειλαν τα δάνεια εξέδωσαν διαταγές πληρωμής και προσπάθησαν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα απέδωσαν.
Στο τέλος του 2018 υπέγραψε σύμβαση δανείου με την Πειραιώς, ενώ νωρίτερα με την Εθνική και είναι στην υπογραφή των τελικών εγγράφων, ρύθμισε τα δάνεια με την Alpha Bank και αποπλήρωσε τη Eurobank.
Στο τέλος του 2018 εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις μόλις 17 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να έχει υποχωρήσει στα 8 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση να είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από την αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ.
Επιπλέον τα δάνεια έχουν ταξινομηθεί εκ νέου ως μακροπρόθεσμα.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 13,77 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 1,83 εκατ. ευρώ από 1,71 εκατ. ευρώ.
Από ομόλογα τώρα γράφει κέρδη και έτσι εμφανίζονται χρηματοοικονομικά έσοδα 2,22 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ το 2017.
Ωστόσο και χωρίς αυτά ο όμιλος θα είχε κερδοφορία που θα έδινε ελκυστικό p/e στη μετοχή.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν στα 3,1 εκατ. ευρώ και μαζί με τις επενδυτικές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ κατάφερε και να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,7 εκατ. ευρώ και να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα στα 6,2 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ.

Πηγη: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text