Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Μετέωρος ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Folli Follie: Μετέωρος ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Μετέωρος ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Παλινωδίες χωρίς τέλος για την υπόθεση Folli Follie. Αυτή τη φορά στο προσκήνιο επανέρχεται το προ μηνών αίτημα που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην FFG, ως αποτέλεσμα της "αδυναμίας” της εταιρείας να προσκομίσει τη συγκεκριμένη περίοδο – Ιούνιος 2018 - τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από την εποπτική αρχή.

Πρόκειται για την περίοδο προτού έλθουν στη δημοσιότητα σημεία του πορίσματος-καταπέλτης της Alvarez & Marsal (A&M), επί των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία (APAC), σύμφωνα με το οποίο ο πραγματικός τζίρος της FF Group Sourcing Limited - FFGS δεν ήταν 1,1 δισ δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια. Επίσης τα ταμειακά της διαθέσιμα δεν ήταν 300 εκατ. δολάρια αλλά 6 εκατ. δολάρια.

Η εν λόγω θυγατρική που ενσωμάτωνε τις δραστηριότητες πάνω από 10 ασιατικών θυγατρικών εταιρειών της FFG στην περιοχή APAC (Asia, Pacific, China) αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα "καρουσέλ”, ένα λογιστικό κατασκεύασμα που "γύριζε" και ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους, με ανύπαρκτους προμηθευτές και πελάτες. Το μηχανισμό παραποίησης στοιχείων που είχε στηθεί στην Ασία, υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αποκαλούσαν ως "merry go around" (γύρω γύρω όλοι).

Προτού αποκαλυφθούν όλα αυτά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει κυρώσεις στη Folli Follie λόγω της μη προσκόμισης οικονομικών στοιχείων που είχαν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού, αλλά και διότι η εταιρεία δεν είχε τότε αναθέσει σε ελεγκτική εταιρεία πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017, αλλά μόνον προσυμφωνημένες διαδικασίες επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Τότε, αποφάσισε να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG (σ.σ. βάσει της περίπτωσης β της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920).

Με βάση την νομοθεσία, "δικαίωμα να ζητήσουν έλεγχο της εταιρείας από το μονομελές πρωτοδικείο της περιφέρειας στην οποία εδρεύει η εταιρεία έχουν... η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς .. εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης”. Όπως ορίζεται (Άρθρο 143 - Νόμος 4548/2018), Το δικαστήριο αναθέτει τη διενέργεια του έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει και την αμοιβή των ελεγκτών, η οποία καταβάλλεται από τον αιτούντα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Το δικαστήριο όμως μπορεί να επιρρίψει στην εταιρεία το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών ή να ορίσει ότι ο αιτών θα την προκαταβάλει και θα την αναζητήσει από την εταιρεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο όρισε την PwC να πραγματοποιήσει διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie. Ο έκτακτος, αυτό έλεγχος (δηλαδή, σε αντιδιαστολή με τον τακτικό έλεγχο ) δεν είναι μόνο έλεγχος νομιμότητας (χρηστότητας), δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στην εξακρίβωση παραβάσεων, αλλά είναι και έλεγχος σκοπιμότητας, δηλαδή επεκτείνεται στην εξακρίβωση του εάν οι διαχειριστικές πράξεις ωφελούν ή ζημιώνουν την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η PwC που ήδη έχει αναλάβει τον έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων της FFG για την διαχειριστική χρήση που έληξε 31.12.2017, εξέφρασε την άρνησή της να αναλάβει το έργο του διαχειριστικού ελέγχου, θέτοντας ζητήματα τόσο νομικής φύσεως, όσο και επί της οριζόμενης αμοιβής. Να σημειωθεί πως αν και με τη δικαστική απόφαση ο διαχειριστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για την εταιρεία που αφορά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ελεγκτική εταιρεία που ορίζεται να φέρεις εις πέρας το έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελεγκτική εταιρεία έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της εταιρείας περιλαμβανομένων, προκειμένου να καθοριστεί ένα πλαίσιο εργασίας και να επιλυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που επίκειται η απάντηση της Folli Follie στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με Σημειώνεται πως η FFG έχει ζητήσει προθεσμία μέχρι σήμερα 24/4 για να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την πορεία των ελέγχων που πραγματοποιεί η PwC, με δεδομένο ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παράσχει τα πλήρη στοιχεία που έχει ζητήσει η ελεγκτική εταιρεία, ιδίως αυτά που αφορούν τις δραστηριότητες στην Ασία υπό τη FF Group Sourcing, τις υπόλοιπες θυγατρικές αλλά και συναλλαγές με εταιρείες που είχαν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς ως διασυνδεδεμένα μέρη (related parties).

Τέλος, όπως έκανε γνωστό η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή προσφυγή 56 επενδυτών μελών της Ενώσεως. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στους ζημιωθέντες αιτούντες, μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών που υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενόψει της καταθέσεως –μαζί με πολλούς άλλους- των αγωγών τους στα πολιτικά δικαστήρια, να επιδιώξουν την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της FFG, της διοίκησης και στελεχών της (εξαιρουμένων ορισμένων εξ αυτών) έως ύψους 1.700.000 ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text