Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πως επηρεάζονται οι εισηγμένες από την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας

Πως επηρεάζονται οι εισηγμένες από την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως επηρεάζονται οι εισηγμένες από την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας

Του Ανέστη Ντόκα

Στενά παρακολουθούν την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας οι εισηγμένες εταιρίες. Στις ετήσιες εκθέσεις τους για τη παρελθούσα χρήση αρκετές εισηγμένες αναφέρονται στη πορεία της γειτονικής χώρας και σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει την οικονομική πορεία των θυγατρικών τους.

Ειδικότερα η εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρέας» τονίζει ότι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας οι ελληνικές εταιρίες δέχονται ανταγωνιστικές πιέσεις από τις ομοειδής τουρκικές επιχειρήσεις. Η Fourlis τονίζει ότι το μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού το 2018 στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 10,18% από 6,05% το οικονομικό έτος 2017. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναφερόμενη στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δημιουργούνται αφενός λόγω της δυσκολίας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στη Τουρκία που έχουν υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα και αφετέρου της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και κατά συνέπεια της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τέλος ο Τιτάνας αναφέρει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα συρρικνώθηκε έντονα με αποτέλεσμα η θυγατρική να εμφανίσει ζημιές 2,9 εκατ. ευρώ το 2018 από κέρδη 500.000 ευρώ το 2017.

Ποιά εικόνα παρουσιάζει σήμερα η τουρκική οικονομία

H τουρκική οικονομία βρέθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία σε ύφεση, από την οποία με δυσκολία θα βγει φέτος. Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο και 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ως αποτέλεσμα της ραγδαίας υποτίμησης της λίρας. Είχαν προηγηθεί ρυθμοί ανάπτυξης 7,4% το πρώτο τρίμηνο και 5,2% το δεύτερο, με τον Ερντογάν να πανηγυρίζει και τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μία «φούσκα», που αναπόφευκτα θα σκάσει. Η επίδοση για το σύνολο του 2018 ήταν έτσι ανάπτυξη 2,6% ύστερα από ανάπτυξη 7% το 2017.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για την πορεία της τουρκικής οικονομίας το 2019 οι εκτιμήσεις κινήθηκαν από ανάπτυξη 2,3% (που είναι και ο επίσημος στόχος της Άγκυρας) έως συρρίκνωση 5%. Η μέση εκτίμηση θέλει το τουρκικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται οριακά κατά 0,3%, δηλαδή να παγιδεύεται σε στασιμότητα. Η Moody’s βλέπει πάντως συρρίκνωση 2%.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 αποκαλύπτουν ότι όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο ΑΕΠ βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση. Ο κατασκευαστικός τομέας, που επί χρόνια καθόταν στο «τιμόνι» της τουρκικής οικονομίας που έτρεχε, συρρικνώθηκε το συγκεκριμένο διάστημα κατά 8,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συρρίκνωση 6,4% βίωσε και η τουρκική βιομηχανία, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες έκαναν βουτιά 9%.

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text