Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Δεύτερες σκέψεις από Πεκίνο για τα μέτρα στήριξης

Δεύτερες σκέψεις από Πεκίνο για τα μέτρα στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεύτερες σκέψεις από Πεκίνο για τα μέτρα στήριξης

Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται πως εκλαμβάνει τη σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 ως ευκαιρία για να περιορίσει ή ακόμη και να τερματίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Την κίνηση αυτή επέκριναν πολλοί αναλυτές, ενώ η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, μετά το ξέσπασμα της είδησης, αποδεικνύει ότι και οι επενδυτές θεωρούν πως η κινεζική οικονομία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί αρκετά προκειμένου να αντέξει τους κραδασμούς.

Μετά την Παρασκευή, όταν η κινεζική πολιτική ηγεσία (Politburo) υπονόησε ότι ενδέχεται να τερματιστούν τα μέτρα στήριξης, το χρηματιστήριο της Σαγκάης, που είχε σημειώσει άνοδο ύψους 40% από την αρχή του 2019, υποχώρησε κατά 2,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια του Απριλίου. Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εξασθενημένη αγορά ακινήτων. Παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, που αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4%, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί αρκετά ώστε να αντέξει τον περιορισμό των μέτρων στήριξης. Η κινεζική πολιτική ηγεσία εξέφρασε την Παρασκευή ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική αγορά και την αγορά ακινήτων. Αυτοί οι τομείς, δήλωσε, θα πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση προς αποφυγήν πιθανών απειλών και ενδεχόμενης υπερθέρμανσης της οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι θα μειωθεί ο ρυθμός της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τερματιστούν τα μέτρα στήριξης, παρότι το πεδίο χρηματοπιστωτικής πολιτικής είναι περιορισμένο», σχολίασαν στο CNBC οικονομολόγοι της Nomura. Εμφαση θα δοθεί τώρα στα μη χρηματικά μέτρα, εκτιμά ο Ρόμπιν Ζινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Morgan Stanley στην Κίνα.

Το κινεζικό Politburo τόνισε πως η οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το 2019, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξο για την πορεία της κατά τη διάρκεια του έτους. Τη δήλωση αυτή ερμήνευσαν οι επενδυτές ως σήμα για τερματισμό των μέτρων στήριξης.

Τα μέτρα, τα οποία ενδέχεται να περιοριστούν ενόψει της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, είχαν αρχικά επιβληθεί προκειμένου να θεραπεύσουν τα πλήγματα της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το 2018 η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 6,6%, ο οποίος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 28 ετών. Για την ενίσχυση της οικονομίας η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών η ενθάρρυνση των τραπεζών να προσφέρουν περισσότερα δάνεια και η μείωση του ΦΠΑ σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text