Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Τεχνικό - Δ. Δημόπουλος | Σφοδρή μάχη αγοραστών/πωλητών σημειώνεται σήμερα, Μεγ Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, στα ψηλά των 775-760 μονάδων

Σφοδρή μάχη αγοραστών/πωλητών σημειώνεται σήμερα, Μεγ Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, στα ψηλά των 775-760 μονάδων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κρίσιμη από βραχυχρόνια άποψη είναι η σημερινή συνεδρίαση που λόγω υψηλής μεταβλητότητας συγκεντρώνει ειδικά το ενδιαφέρον των traders.

Το πρωί ο ΓΔ άνοιξε στις 775 μονάδες (-0,10%) και γρήγορα, υπό τον πανικό της ΔΕΗ,  βυθίστηκε στις 759 (-2,25%) αλλά από τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε αγοραστική αντεπίθεση φέρνοντας τον ΓΔ, αυτή τη στιγμή, 4.00 μμ, στις 771 μονάδες (-0,60%). Ο σημερινός τζίρος δεν είναι μεγάλος, ζήτημα αν θα πιάσει τα 55 εκατ στο κλείσιμο, υποβιβάζοντας την σημασία της συνεδρίασης. Ευτυχώς για τους longs οι Ξένοι Δείκτες κινούνται με δύναμη ανοδικά , οι σημαντικότεροι των οποίων σε νέα υψηλά έτους ή σε νέα ιστορικά υψηλά (οι Αμερικανικοί).

Όπως βλέπουμε στο γράφημα, η σημερινή ανάλυση γίνεται από βραχυχρόνια σκοπιά. Βλέπουμε τον ΓΔ να κινείται σε 6ήμερο μέχρις στιγμής οριζόντιο trading range μεταξύ της αντίστασης Α και στήριξής Ν, και όποια από τις δύο διασπασθεί, προς τα εκεί πιθανόν να ακολουθήσει μεσοβραχυχρόνια τάση. Όσο ο ΓΔ θα κινείται πάνω από την 6ήμερη στήριξη Ν των 768 μονάδων, θα είμαστε αρκετά ήσυχοι ότι δεν θα ακολουθήσει καθοδική απειλή.  Και δεύτερον, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την μεμονωμένη σημερινή συνεδρίαση. Αν ο ΓΔ κλείσει στο άνω 33% του ημερησίου του εύρους δηλαδή, πάνω από τις 770 μονάδες, θα θεωρήσουμε την συνεδρίαση μάλλον θετική αφού θα έχει προκύψει ένα «σφυρί», έστω και μαύρου χρώματος, που αποτελεί θετικό κηροπήγιο κάτω από ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Αν ο ΓΔ κλείσει στο εύρος άνω 33% έως την μέση 50% δηλαδή μεταξύ 770 και 767 μονάδων, θα θεωρήσουμε την συνεδρίαση ουδέτερη και αν κλείσει κάτω των 767 μονάδων (χειρότερα του -1,20%) θα την θεωρήσουμε βραχυχρονίως προβληματική.

Οι μεσοχρόνιοι και μακροχρόνιοι επενδυτές δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται για τα τόσο βραχυχρόνια επίπεδα, των 770 και 767 μονάδων, που αναφέραμε πιο πάνω.

Στρατηγική για το κλείσιμο

Το ΤΧ σαν μεσοχρόνιο χαρτοφυλάκιο,  έχει θέσει στοπ στο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών του ΓΔ (σήμερα στις 708 μονάδες), οπότε δεν σκέφτεται προς το παρόν για  πράξεις.

Μετοχές

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται αυτή τη στιγμή το ¼ των 50 εμπορεύσιμων μετοχών που παρακολουθούμε, όλες με μικρές ανόδους κάτω του +3% ενώ από τις υπόλοιπες με αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ, ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΚΤ, σημειώνουν μεγάλες πτώσεις χειρότερες του -3%.

Η μετοχή της ημέρας : (από την ανάποδη), είναι και πάλι σήμερα η ΔΕΗ με πτώση -14% (είχε φτάσει το πρωί και στο -22%) με μεγάλους όγκους 3,4 εκατ τεμαχίων μέχρις στιγμής. Η ΔΕΗ έχει εμβληματική σημασία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και την ελληνική οικονομία καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες 5 εταιρίες της χώρας με ετήσιο τζίρο άνω των 5 δις (οι άλλες είναι οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΜΟΗ). Αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεωκοπίας (λίγο δύσκολο) ή bail out από το Δημόσιο ή εξαγορά σε χαμηλή τιμή από ιδιώτες.

Επειδή η μέχρις στιγμής 5μηνη bull maket έχει προχωρήσει πολύ ψηλά (+30% ο ΓΔ), ελάχιστες είναι οι μετοχές που κινούνται σε φάση συσσώρευσης που μπορεί να εκτονωθεί ανοδικά και είναι οι, ΜΟΗ και περισσότερο ο ΣΑΡ. Αντίθετα, υπάρχουν και δύο, ο ΤΙΤΚ και Η ΙΝΛΟΤ, που κινούνται επίφοβα κοντά σε έγκυρες στηρίξεις.

Η γενική τάση είναι ακόμα βέβαια ανοδική όπως δείχνει η συσχέτιση μετοχών σε νέα υψηλά τριμήνου, οι ΠΡΟΦ, ΑΤΤ, ΕΤΕ, ΚΡΙ και ΙΑΣΩ, προς μετοχές σε νέα χαμηλά τριμήνου που είναι η ΠΛΑΘ.

Μεγάλους όγκους παρατηρούμε σήμερα μόνον σε ΔΕΗ (διανομές).

Τέλος, ο τραπεζικός κλάδος είναι φέτος, το 2019, ο αναμφισβήτητος  leader της αγοράς. Ο ΔΤΡ από -5% στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης, έφτασε πριν λίγο σε άνοδο +0,20% φανερώνοντας αστείρευτη δυναμική.

Θα επανέλθουμε αύριο σε ακαθόριστη ώρα, μετά τις 4.00 μμ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text