Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΣΙΔΜΑ: Ενίσχυση εσόδων, διεύρυνση ζημιών το 2018

ΣΙΔΜΑ: Ενίσχυση εσόδων, διεύρυνση ζημιών το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΙΔΜΑ: Ενίσχυση εσόδων, διεύρυνση ζημιών το 2018

Αύξηση του κύκλου εργασιών ανακοίνωσε η ΣΙΔΜΑ για το 2018, ωστόσο η αύξηση στο κόστος πρώτων υλών η οποία δεν στάθηκε δυνατό να μετακυληθεί επαρκώς τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην υπόλοιπη αγορά των Βαλκανίων είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστεί η λειτουργική κερδοφορία.

Όπως αναφέρει η διοίκηση σε σχετική ανακοίνωση: "Το 2018, αν και η δραστηριότητα στον κλάδο μας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα καθώς το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη μεγάλων έργων υποδομής μετατέθηκε στο επόμενο έτος, ήταν σημαντική χρονιά για την ελληνική οικονομία. Στη διάρκεια του έτους ολοκληρώθηκε το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής και τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ), μετά την ολοκλήρωση Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και το υψηλό 42 τριμήνων, κινήθηκε πτωτικά το 4ο τρίμηνο 2018 ενώ το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έμεινε στάσιμος γεγονός που αποτυπώνει ότι σημαντικά δομικά προβλήματα στην οικονομία παραμένουν. Όσον αφορά στη ΣΙΔΜΑ,  κατά τη διάρκεια του 2018, αύξησε μεν τον κύκλο εργασιών της τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και Ομίλου αλλά συμπίεσε την λειτουργική της κερδοφορία καθώς η αύξηση στο κόστος πρώτων υλών δεν στάθηκε δυνατό να μετακυληθεί επαρκώς τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην υπόλοιπη αγορά των Βαλκανίων".

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το 2018 διαμορφώθηκε στα ευρώ 136,7 εκ., έναντι ευρώ 123,5 εκ. το 2017, ή 10,7% υψηλότερα, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας στα ευρώ 171,3 εκ. έναντι ευρώ 155,4 εκ. του προηγούμενου χρόνου, αυξημένος δηλαδή κατά 10,2%. Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 4,2 εκ. από ευρώ 5,8 εκ. το 2017, κυρίως λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 20% όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Τέλος τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιά ύψους ευρώ 3,9 εκ. από ευρώ 2,6 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο εταιρείας ο κύκλος εργασιών της μητρικής ΣΙΔΜΑ το 2018 διαμορφώθηκε σε ευρώ 85,2 εκ. από ευρώ 80,6 εκ., ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 119,8 εκ. από ευρώ 112,5 εκ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 3,5 εκ., από ευρώ 4,7 εκ. το 2017, ενώ τα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 2,8 εκ. από ευρώ 2,2 εκ. το 2017. Και εδώ η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων οφείλεται στη συμπίεση των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 19,8%.

Οι θυγατρικές των Βαλκανίων παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, η μεν SIDMA Bulgaria κατά 15 %, η δε SIDMA Romania κατά 24% σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 26,5 εκ. ευρώ έναντι 23,1 εκ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της SIDMA Romania ανήλθε στα 25,8 εκ. ευρώ έναντι 20,9 εκ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, η SIDMA Bulgaria παρουσίασε μείωση κατά 14% σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (ευρώ 654 χιλ. από ευρώ 756 χιλ. το 2017) αλλά και αποτελεσμάτων προ φόρων, ευρώ 70 χιλ. το 2018 από ευρώ 189 χιλ. την προηγούμενη χρήση, λόγω μείωσης των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 12%. Όσον αφορά στη SIDMA Romania, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA παρουσίασε μείωση κατά ευρώ 162 χιλ. περίπου, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε επιδείνωση κατά ευρώ 140 χιλ. σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 23%.

Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στα ευρώ 9,2 εκ. στο τέλος του έτους από ευρώ 8,3 εκ. το 2017.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Διοίκηση της εταιρείας έχει προβεί  τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά ενεργειών που αφορούν αφενός μεν το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας και αφετέρου την ενδυνάμωση της δομής των λειτουργικών δραστηριοτήτων της. Η μείωση κόστους που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της κρίσης ξεπερνά το 30%. Επιπλέον, προχωρεί σε μία σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, με κύριο στόχο την βελτίωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text