Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέα καθίζηση στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Στην πρέσα οι επενδύσεις

Νέα καθίζηση στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Στην πρέσα οι επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα καθίζηση στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο – Στην πρέσα οι επενδύσεις

Το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο υπέστη καθίζηση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έστειλε το ΙΟΒΕ στην Κομισιόν. Ο δείκτης υποχώρησε στις 100,1 μονάδες, από 101,3 μονάδες στις οποίες είχε διατηρηθεί το προηγούμενο δίμηνο.

Πρόκειται για τον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που αποτυπώνει την τάση για την πορεία του ΑΕΠ. Παρατηρείται αστάθεια και χαμηλές "πτήσεις" όλο το προηγούμενο διάστημα (παρά την προσδοκία για ανοδική ρότα μετά το τέλος των μνημονίων). Η εν λόγω τάση ουσιαστικά "προειδοποιούσε" για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Πλέον επιβεβαιώνεται από το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και από άλλα επίσημα "χείλη": η κυβέρνηση επιδείνωσε τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο νέο Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που έστειλε στις Βρυξέλλες (ρυθμός ανάπτυξης στο 2,3% έναντι 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός). Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο ρυθμός αυτός θα καταστεί εφικτός, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του ΙΟΒΕ κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης φέτος το πολύ στο 1,9%.

Ελεύθερη πτώση στις επενδύσεις

Στην έρευνα συγκυρίας του Απριλίου περιλαμβάνεται και τριμηνιαία επενδυτική έρευνα η οποία καταγράφει μία μεγάλη αναστροφή τάσης: ενώ το προηγούμενο φθινόπωρο οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν άνοδο κατά 32% των επενδύσεων σε αξία και κατά 29% σε όγκο (σε ετήσια βάση), οι νέες μετρήσεις που έγιναν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατέγραψαν μείωση κατά 1% σε αξία και κατά 3% σε όγκο.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία για τις επενδύσεις (που έχει συλλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), κατά μέσο όρο καταγράφεται (παρά τις πιέσεις στο ΑΕΠ), άνοδος των επενδύσεων κατά 6% στην ευρωζώνη. Ανάμεσα στα κράτη μέλη, μεγαλύτερες πιέσεις από ότι στην Ελλάδα αποτυπώνονται στην Ιταλία (-5%), στην Ισπανία (-4%) και στην Πορτογαλία (-3%).

Πορεία ανά κλάδο - πιέσεις σε λιανεμπόριο, κατασκευές και υπηρεσίες

Οι μετρήσεις ανά κατηγορία δείχνουν ότι οι πιέσεις πηγάζουν κυρίως από το λιανεμπόριο, τις κατασκευές και τον τομέα των υπηρεσιών. Η υποχώρηση των εν λόγω δεικτών εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη βιομηχανία αλλά - κυρίως - από την κύμανση του δείκτη του καταναλωτή, ο οποίος συνεχίζει (σταθερά το τελευταίο τρίμηνο) να παρουσιάζει βελτίωση και λόγω των προεκλογικών προσδοκιών (πού δίνουν την αίσθηση αλλαγής πορείας), αλλά και λόγω της παροχολογίας και της αναμονής για ρυθμίσεις οφειλών.

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι στον κλάδο των υπηρεσιών οι πιέσεις προκαλούνται από την επιδείνωση της άποψης των εκπροσώπων του κλάδου για την κατάσταση κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Καταγράφεται μείωση της ζήτησης αλλά και των προοπτικών απασχόλησης.

Στο τομέα του λιανεμπορίου η υποχώρηση συνδέεται με μεγάλη επιδείνωση της παρούσας κατάστασης, με αύξηση των αποθεμάτων και με σημαντική περιστολή των προσδοκιών για νέες παραγγελίες. Στον κλάδο των κατασκευών καταγράφεται μείωση των νέων συμβάσεων, αλλά και αύξηση της δραστηριότητας σε σχέση με προηγούμενους μήνες.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text