Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες παρά τη βελτίωση του κλίματος

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες παρά τη βελτίωση του κλίματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες παρά τη βελτίωση του κλίματος

Σφιγμένα είναι τα χείλη των επιχειρηματιών της χώρας σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεών τους τη χρονιά που διανύουμε. Οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς, όπως σημειώνουν, υπάρχει σωρεία αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζει τη φετινή πορεία των επιχειρήσεών τους. Τέτοιου είδους αβεβαιότητες έχουν να κάνουν με το ρευστό πολιτικό σκηνικό, την ασθενική ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, την αργή επάνοδο των καταθέσεων στις τράπεζες, την υψηλή φορολογία, την αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος κ.ά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις του 2018 των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χ.Α., που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο και περιέχουν τις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν «τρέξει» σχεδόν οι τρεις-τέσσερις μήνες από τους δώδεκα, γίνεται φανερό ότι οι διοικήσεις των εισηγμένων διακατέχονται από έντονο σκεπτικισμό μέχρι και συγκρατημένη αισιοδοξία. Και επειδή οι εκτιμήσεις αυτές απευθύνονται στους μετόχους, και άρα προστίθεται ένας τόνος μεγαλύτερης αισιοδοξία, αναγνωρίζεται ότι και το 2019 θα είναι μια αρκετά αβέβαιη περίοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Λίγες είναι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που εκφράζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Τέτοιου είδους εταιρείες είναι κυρίως εκείνες που ασχολούνται με τα ακίνητα («Εθνική Πανγαία») ή έχουν αποκτήσει πλέον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό (όμιλοι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα κ.ά.). Ωστόσο, ακόμη και αυτοί εκφράζουν ανησυχίες, καθώς βλέπουν να επιστρέφουν οι πολιτικές προστατευτισμού αλλά και οι εκτιμήσεις για υποχώρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τη χρονιά που διανύουμε.

«Το αυξημένο επίπεδο προστατευτισμού σε χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν αφοσιωμένες στην ελεύθερη αγορά και το ελεύθερο εμπόριο, έχει αυξήσει το επίπεδο της αβεβαιότητας στην αγορά», αναφέρει η διοίκηση της Cenergy, του όμιλου Viohalco. Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έθεσε δασμούς της τάξης του 10% επί της τιμής των πωλούμενων προϊόντων, επηρεάζοντας τις από δω και στο εξής πωλήσεις της θυγατρικής του ομίλου Cenergy, «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η τελευταία προμηθεύει μεγάλους κατασκευαστές αγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και πέρυσι σημαντική άνοδος των εσόδων του ομίλου προήλθε από την αμερικανική αγορά. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας μεγάλες συμβασιοποιημένες παραδόσεις, κάνει λόγο για «συγκρατημένα αισιόδοξη» πορεία εντός του 2019.

Αντίστοιχη στάση τηρεί και η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα. Η τελευταία, καθώς η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικά έργα στην εγχώρια αγορά (π.χ. αεροδρόμιο στο Καστέλλι), ανησυχεί για τις πολιτικές διεργασίες οι οποίες φέτος είναι έντονες. «Οι πολιτικές εξελίξεις που γίνονται αιτία λήψης σημαντικών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της αγοράς και να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα», αναφέρει η διοίκηση της επιχείρησης στις οικονομικές καταστάσεις του 2018. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία επικεντρώνεται στην περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς ενεργειακής υποδομής (αιολικό πάρκο) στις ΗΠΑ, αντί 310 εκατ. δολ. (περίπου 275 εκατ. ευρώ), που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Brexit

Τα «Πλαστικά Θράκης» από την άλλη πλευρά ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και την πιθανή άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση (Brexit). Η βιομηχανία, έχοντας την πιο σημαντική μονάδα παραγωγής του ομίλου στη Σκωτία (Don & Low), η οποία αποφέρει τα 2/3 των εσόδων της (συνθετικά υφάσματα), ανησυχεί για το επικείμενο Brexit. «Η αβεβαιότητα που υφίσταται στο ευρύτερο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο και το ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον κυρίως στην Ευρώπη, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε., συνιστούν παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις και τους οποίους ο όμιλος αξιολογεί διαρκώς», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις. «Ειδικά σε σχέση με το Brexit», συνεχίζει, «στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σαφήνεια η επίδραση που θα είχε στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του ομίλου».

To πολιτικό περιβάλλον

Οι συνήθεις λόγοι ωστόσο σκεπτικισμού των επιχειρηματιών της χώρας έχουν να κάνουν με το εγχώριο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ορατό στις εκτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών, για την πορεία τους μέσα στο 2019, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε δύο παραδοχές: τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την πορεία της οικονομίας στο σύνολό της. Η πορεία της τελευταίας, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι γεμάτη «κόκκινες σημαίες», όπως είναι η υπέρµετρη φορολόγηση, η μείωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Η ΕΤΕ μάλιστα κάνει λόγο για προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των νοικοκυριών μέσα στο 2019 που «ενέχουν ένα σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας». Η διοίκηση της ΕΤΕ επισημαίνει ακόμα ότι παρά την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων τα δύο τελευταία χρόνια, η χώρα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες που εξήλθαν αντίστοιχων προγραμμάτων προσαρμογής των οικονομιών τους.

Η μόνη ίσως εισηγμένη εταιρεία που εμφανίζεται βέβαιη για ανάπτυξη το 2019 είναι η «Εθνική Πανγαία». Η διοίκησή της κάνει σαφώς λόγο για «μείωση της αβεβαιότητας», «ανάκαμψη της οικονομίας» και «βελτιούμενη δημοσιονομική αξιοπιστία». Τα παραπάνω προκάλεσαν την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφορικά με την ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019 και συνεπώς, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2019 «αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση». Η βεβαιότητα ωστόσο αυτή αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των αβεβαιοτήτων που εκφράζουν οι περισσότερες διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χ.Α.

Η ανάκαμψη

Ακόμη και επιχειρήσεις που θεωρητικά δεν έχουν σχέση με τον δημόσιο τομέα και διαθέτουν ευρύ πελατολόγιο, παραμένουν επιφυλακτικές. Μια τέτοια επιχείρηση είναι η Πλαίσιο Computers, η διοίκηση της οποίας χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη μέσα στη χρονιά «επιφυλακτικά αισιόδοξες». Η εταιρεία αναφέρει ότι παρά τις σχετικά θετικές επιδόσεις το 2018, η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας πέρυσι υποχώρησε (-1,2%), ενώ αν σε αυτό προστεθεί η ενδεχόμενη συγκράτηση του ρυθμού μεγέθυνσης των εξαγωγών, ο περιορισμός της τουριστικής ανάκαμψης και οι διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας, θα απαιτηθούν ισχυρές προσπάθειες (ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) για την τροφοδότηση της ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και Σιδηρεμπορική Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ). Η εταιρεία, καθώς εξαρτάται από την πορεία των μεγάλων δημόσιων έργων, δίνει μεγάλη σημασία στον εκλογικό χαρακτήρα της χρονιάς που διανύουμε. «Παρά τις ευνοϊκές προβλέψεις», αναφέρει η διοίκησή της, «παραμένει μια σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εξωγενείς, που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον στο επόμενο διάστημα».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text