Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms

Μόλις δύο μήνες κράτησε η ανακωχή μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη, μεγαλομετόχων της Creta Farms, με τις νέες εξελίξεις να απειλούν πλέον ανοιχτά το μέλλον της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας. Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η αναφορά στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2018 ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με το ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006 και ότι ο ίδιος έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας.

Η αναφορά αυτή οδήγησε, χθες, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms μέχρις ότου η εταιρεία ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό. Το χειρότερο όλων είναι ότι το νέο και ίσως σοβαρότερο έως τώρα επεισόδιο στη σύγκρουση των Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη γίνεται με φόντο τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του ομίλου, ο οποίος εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημίες και αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πιστώτριες τράπεζες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να παρέμβουν –εάν αυτό απαιτηθεί– εγκαίρως.

Οπως αποκαλύφθηκε, χθες, κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας για τη χρήση του 2018 (σ.σ. η δημοσίευση ήταν εκπρόθεσμη, καθώς έπρεπε να είχε γίνει έως τις 30 Απριλίου 2019) στις 2 Απριλίου 2019 ο Κ. Δομαζάκης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων (ο άλλος είναι ο αδελφός του Εμμανουήλ) απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε άμεσα να διενεργηθεί σχετικός ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο διεθνούς φήμης. «Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και του ομίλου», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση. Πάντως, η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χ.Α. έως ότου η εταιρεία προβεί:

α) σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τα ευρήματα του ειδικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο και

β) σε τυχόν επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2018, εφόσον απαιτείται.

Αυτή, βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία που ο Κ. Δομαζάκης εμφανίζεται να αμφισβητεί τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου που συνδιοικεί με τον αδελφό του.

Βεβαίως, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για ποιο λόγο αποφάσισε 13 χρόνια μετά να ζητήσει εξηγήσεις για μη αποτύπωση του προαναφερθέντος δανείου στις λογιστικές καταστάσεις. Ο ίδιος πέρυσι φέρεται να είχε ζητήσει από τον αδελφό του διευκρινίσεις για κάποια οικονομικά στοιχεία (κατά πληροφορίες για τις διαγραφές απαιτήσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ της μητρικής από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ), ενώ δεν θεωρείται συμπτωματική η αλλαγή του ορκωτού ελεγκτή και ο ορισμός της KPMG, ύστερα από υπόδειξη των τραπεζών.

Η σύγκρουση των δύο αδελφών γίνεται με τον όμιλο να έχει αυξήσει μεν τον τζίρο του το 2018 κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2017, στα 117,8 εκατ. ευρώ, όμως την ίδια ώρα να καταγράφει καθαρές ζημίες 14,41 εκατ. ευρώ, αρνητικό EBITDA, αλλά και αρνητικά ίδια κεφάλαια 4,72 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 109,5 εκατ. ευρώ, με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του να ανέρχονται στο τέλος της χρήσης σε 86,43 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό, τέλος, της κατάστασης που επικρατεί στην εταιρεία είναι ότι άλλο ένα ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκε, ο κ. Αλ. Στριμπέρης, 2,5 μόλις μήνες μετά την τοποθέτησή του σε αυτό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text