Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Έναν χρόνο μετά, τα καυτά ερωτήματα ακόμη ζητούν απαντήσεις

Folli Follie: Έναν χρόνο μετά, τα καυτά ερωτήματα ακόμη ζητούν απαντήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Έναν χρόνο μετά, τα καυτά ερωτήματα ακόμη ζητούν απαντήσεις

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε για τη Folli Follie από τη στιγμή που ο χρόνος "πάγωνε" στις 4 Μαΐου του 2018 όταν το αμερικανικό fund QCM έκανε "φύλλο και φτερό" τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και διαπίστωνε με επιτόπιες επισκέψεις σε υποκαταστήματα της αλυσίδας ανά τον κόσμο παρατυπίες, λάθη και φουσκωμένα μεγέθη, αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο επί ελληνικού εδάφους.

Στο διάστημα που έχει περάσει και ενώ εν τω μεταξύ έχει μεσολαβήσει σειρά νέων αποκαλύψεων για τα πήλινα πόδια της Folli Follie, μεταξύ αυτών και του δικανικού ελέγχου της Alvarez & Marsal, ακόμη δεν έχει πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Αντιθέτως, μέσω παρελκυστικών τακτικών, η διοίκηση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας και δη η οικογένεια των ιδρυτών, ήτοι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, έχουν καταφέρει να παραμείνουν "εκτός του κάδρου", από την υπόθεση που έχει συνταράξει την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελεγκτικές εποπτικές αρχές.

Πώς; Η διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει σε εκκρεμότητα. Η εταιρεία και η διοίκησή της, που έχει αλλάξει αυτούς τους 12 μήνες ουκ ολίγες φορές, συνεχίζουν να παίζουν με τον χρόνο, τις προθεσμίες και τους... θεσμούς. Μία εξ αυτών είναι και η προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση του 2017! Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Folli Follie, αυτός ο έλεγχος, που σημειωτέον έχει αναληφθεί από την PwC, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου του 2019.

Ακόμη και αυτή η ημερομηνία, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό με δεδομένο ότι αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί από την εταιρεία και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγους μήνες η τότε διοίκηση στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά αναβολών στα τέλη του 2018, διαβεβαίωνε ότι "ο έλεγχος έχει ξεκινήσει (σ.σ.: εκτός από τη μητρική πραγματοποιούνται και τοπικοί έλεγχοι στις θυγατρικές της FF, ενώ για την Κίνα ο έλεγχος θα βασιστεί και στο πόρισμα της Alvarez & Marshal), και αναμένεται να παραδοθεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να υποστηρίξει τον όλο σχεδιασμό για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106βδ".

Εκείνο που πραγματικά συνέβη ήταν ότι στο μεσοδιάστημα αντικαταστάθηκαν αρκετά στελέχη της διοίκησης, ενώ οι υπόλοιπες δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν.

Δεν συνεργαζόταν

Αυτό, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την PwC, είχε προηγηθεί το φιάσκο του επανελέγχου των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της FF για τη χρήση του 2017 από την ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Folli Follie στις 14 Μαΐου, με τον επικεφαλής της EY Ελλάδος, κ. Πάνο Παπάζογλου, να εκφράζει την εκτίμησή του πως "τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου (σ.σ.: του 2018), η EY θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα που διεξάγει στη Folli Follie ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί και η εσωτερική έρευνα (forensic investigation) που θα "τρέξει” ανεξάρτητος τρίτος πάροχος".

Το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο, η ΕΥ γνωστοποιούσε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου αποχώρησε από τη συνδρομή της στην υπόθεση της Folli Follie καθώς η εταιρεία δεν συνεργαζόταν! Παράλληλα η ΕΥ διευκρίνιζε ότι "ποτέ δεν προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση του 2017".

Alvarez & Marsal

Το μόνο πόρισμα που μέχρι στιγμής δίνει σαφή εικόνα για τα πεπραγμένα της Folli Follie προέρχεται από την Alvarez & Marsal. Το συγκεκριμένο πόρισμα αποκαλύπτει το μέγεθος της απάτης, διαπιστώνοντας ανύπαρκτους τζίρους και ταμειακά διαθέσιμα, φουσκωμένα αποθέματα και έσοδα της εταιρείας στην Ασία μόλις στο 1/10 αυτών που είχε επίσημα ανακοινώσει η Folli Follie. Τα αποθέματα ήταν μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία, ενώ τα τραπεζικά διαθέσιμα φτάνουν στα μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινώσει η εταιρεία.

Οι διώξεις

Στους 12 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου έως σήμερα και παρά τις εκατοντάδες εργατοώρες teleconference μεταξύ διοίκησης, συμβούλων, νομικών εκπροσώπων, ορκωτών και ομολογιούχων, η συμφωνία εξυγίανσης δεν έχει "κλειδώσει". Παράλληλα οι βασικοί μέτοχοι της Folli Follie, συμπεριλαμβανομένης της κινέζικης Fosun αλλά και της Fidelity, έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός κάδρου.

Την ίδια στιγμή η δικαιοσύνη έχει επιβάλει σειρά μέτρων κατά της εταιρείας και φυσικών προσώπων ενώ η εισαγγελία καλεί ως υπόπτους τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης και Γιώργος) και δύο ακόμα άτομα (τον Κινέζο επικεφαλής και τον Έλληνα υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία) για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Συνολικά οι νέες κλήσεις υπόπτων αφορούν 13 άτομα. Η εξέλιξη αφορά το δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας που φέρεται να οδήγησε στην οικονομική κατάρρευσή της και την εξαπάτηση των επενδυτών της. Ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie δίνουν εξηγήσεις τη Δευτέρα για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις. Οι κλήσεις αφορούν την εκτίμηση ότι λειτούργησαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ώστε να δημιουργήσουν μετοχές-"φούσκες", χειραγωγώντας την αγορά και καταλήγοντας σε οικονομική κατάρρευση την εταιρεία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

Για την ιστορία, τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων, είχε ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text