Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Πόσο αποδοτικές είναι οι εισηγμένες εταιρείες

Πόσο αποδοτικές είναι οι εισηγμένες εταιρείες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο αποδοτικές είναι οι εισηγμένες εταιρείες

Πολύ σημαντική υπόθεση για τους επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων, να γνωρίζουν το πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούν οι διοικήσεις των εισηγμένων τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών, δηλαδή ουσιαστικά  το πόσο επικερδώς αξιοποιούν τα χρήματα των μετόχων.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (Return On Equity, ROE) μετριέται με δείκτη ROE = (καθαρά κέρδη/ίδια κεφάλαια) x 100. Έτσι, αν για παράδειγμα ο δείκτης ROE ισούται με 10%, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ ίδια κεφάλαια, η εταιρεία επιτυγχάνει ετήσια καθαρά κέρδη 10 ευρώ. Είναι προφανές πως όσο υψηλότερη είναι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη, τόσο περισσότερο επιθυμητό είναι το γεγονός αυτό για τους μετόχους.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλους τους δείκτες, ούτε και ο συγκεκριμένος στερείται μειονεκτημάτων, καθώς:

 • Δεν μπορεί να αξιολογήσει εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή ακόμη και εταιρείες με ζημιογόνα αποτελέσματα.
 • Δεν είναι σε θέση να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα σε περίπτωση κυκλικών κλάδων ή σε περιπτώσεις που τα καθαρά κέρδη έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό (θετικά ή αρνητικά) από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.
 • Με βάση τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ για το 2018, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, είχαμε πορεία δύο ταχυτήτων, καθώς:

  • Είδαμε 64 εταιρείες να εμφανίζουν ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα), οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για θετική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Έντεκα μάλιστα εταιρείες υποχρεώθηκαν σε ζημίες ανώτερες των δέκα εκατ. ευρώ, με τον ρόλο του αρνητικού «πρωταθλητή» να… απονέμεται στη ΔEH.
  • Οι υπόλοιπες εισηγμένες (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) εμφάνισαν κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα και θετική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Ειδικότερα:

   α) Επτά εταιρείες παρουσίασαν δείκτη ROE ανώτερο του 20% και κατά σειρά οι  Mermeren Kombinat, Ικτίνος Μάρμαρα, Performance, Προοδευτική (έκτακτα κέρδη δικαστικών υποθέσεων), Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil και MIG (με τη συμβολή έκτακτων αποτελεσμάτων).

   β) Δώδεκα εταιρείες πέτυχαν δείκτη ROE μεταξύ του 15% και του 20% και μεταξύ αυτών που ο δείκτης δεν επηρεάστηκε από έκτακτα αποτελέσματα περιλαμβάνονταν οι ΟΠΑΠ, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Optronics, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Καρέλιας, Autohellas και Entersoft.

   γ) Δείκτη ROE μεταξύ του 10% και του 15% εμφάνισαν 19 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Sarantis, Paperpack, Coca-Cola HBC, Υγεία, Quest Holdings, ΟΛΠ, Λάμψα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, REVOIL, Περσεύς, ΟΛΘ, Πλαστικά Κρήτης, AS Company και Flexopack.

   δ) Αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων μεταξύ του 8% και του 10% παρουσίασαν δώδεκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Μυτιληναίος, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -2,37%, JUMBO (ο δείκτης είναι στην πράξη σαφώς υψηλότερος καθώς έχουν υπολογιστεί τα κέρδη ενός μόνο εξαμήνου), ElvalHalcor, Εβροφάρμα, Fourlis, ΕΥΑΘ και Space Hellas.

   Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δείκτες ROE που υπερβαίνουν την απόδοση (yield) των δεκαετών κρατικών ομολόγων (γύρω στο 3,2%) θα πρέπει να θεωρούνται ως ικανοποιητικοί, ενώ παράλληλα ο δείκτης κάθε εταιρείας:

   α) Θα πρέπει να συγκρίνεται με τους δείκτες των ανταγωνιστικών της επιχειρήσεων

   β) Θα πρέπει να συνεξετάζεται με τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, καθώς π.χ. ορισμένοι Όμιλοι θυσιάζουν τμήμα της τρέχουσας κερδοφορίας προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να φροντίσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους.

   Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
 • email Αποστολή άρθρου
 • print Εμφάνιση εκτύπωσης
 • Plain text Προβολή ώς Plain Text