Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Όλο το σχέδιο για την τιτλοποίηση οφειλών

ΔΕΗ: Όλο το σχέδιο για την τιτλοποίηση οφειλών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Όλο το σχέδιο για την τιτλοποίηση οφειλών

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ καταγράφεται ορατή πρόοδος στο κομμάτι των ανεξόφλητων οφειλών πελατών, η οποία οφείλεται τόσο στην κινητοποίηση της εταιρείας όσο και στην δραστηριοποίηση του συμβούλου Qualco που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΚΟ.

Σε ποσά, η βελτίωση στο κομμάτι των εμπορικών απαιτήσεων, φτάνει σε επίπεδο ομίλου τα 166 εκατ. ευρώ ενώ σε επίπεδο εταιρείας τα 184 εκατ. ευρώ. Επίσης σύμφωνα με τις καταστάσεις καταγράφεται ποιοτική βελτίωση, με ορατή βελτίωση των εμπορικών απαιτήσεων σε καθυστέρηση για διάστημα 45 έως 90 ημερών (περίπου 10 εκατ. ευρώ), των απαιτήσεων σε καθυστέρηση για διάστημα από 90 έως 180 ημερών (26 εκατ. ευρώ) και των απαιτήσεων σε διάστημα 180 - 365 ημέρες  (περίπου 132 εκατ. ευρώ). Για το σύνολο των απαιτήσεων αυτών, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε σχηματισμό πρόβλεψης, που σημαίνει ότι όσα ποσά εισπράττονται αποτελούν καθαρό όφελος για τον ισολογισμό.

Το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια κινητικότητα στο μέτωπο του περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών ανοίγει το δρόμο για ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πλάνο: να αντλήσει η ΔΕΗ δανεισμό με ενέχυρο τις οφειλές πελατών της. Πρόκειται,  για ένα περίπλοκο και σύνθετο εγχείρημα καθώς μέχρι σήμερα αντίστοιχες τιτλοποιήσεις οφειλών συνηθίζεται να γίνονται από τραπεζικά ιδρύματα. Αντίθετα για μια εταιρεία κοινής ωφέλειας αποτελεί πρωτοτυπία η άντληση δανεισμού με αξιοποίηση ως ενέχυρο του χαρτοφυλακίου δανεισμού της.

Ήδη οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή η τιτλοποίηση εντός του 2019, πιθανόν το φθινόπωρο.

Το σχέδιο της τιτλοποίησης κατά τις ίδιες πληροφορίες προβλέπει τα εξής:

•    Θα δημιουργηθεί ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον ένα ή περισσότερα πακέτα οφειλών, που θα περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το διάστημα της καθυστέρησης των απαιτήσεων.

•    Στόχος είναι το συνολικό ύψος των οφειλών που θα τιτλοποιηθούν να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

•    Από αυτό το ύψος των οφειλών το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα ποικίλλει: για τις οφειλές άνω των 90 ημερών θα αντιστοιχεί στο 30 έως 35% του συνολικού ύψους της οφειλής. Για οφειλές μικρότερης ωρίμανσης έως 60 ημέρες το ποσοστό θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

•    Τα πακέτα αυτά των οφειλών θα περάσουν σε μία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ για το σκοπό αυτό και οι οποίες στη συνέχεια θα αντλήσουν για λογαριασμό της μητρικής τη χρηματοδότηση.

Πρακτικά δηλαδή η ΔΕΗ εφόσον εκδηλωθεί ζήτηση, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε νέο δανεισμό ύψους άνω του 0,5 δισ. ευρώ.

Για την πλευρά των οφειλετών, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή και θα συνεχίσουν να είναι υπόχρεοι απέναντι στη ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι πλέον η εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για είσπραξη των οφειλομένων με τη συνδρομή του συμβούλου της. Όσοι συμμετάσχουν στην έκδοση και χρηματοδοτήσουν τη ΔΕΗ, από την πλευρά τους έχουν να προσβλέπουν στην εξαιρετικά υψηλή και σταθερή απόδοση που θα προσφέρει η τιτλοποίηση. Πρόσθετο ατού της ΔΕΗ στο εγχείρημα, είναι ότι πρόκειται για μικρότερες οφειλές συγκρινόμενες π.χ. με αντίστοιχα πακέτα δανείων.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text