Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σκάνδαλο ελληνικών στατιστικών στοιχείων: Ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη...

Σκάνδαλο ελληνικών στατιστικών στοιχείων: Ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από έναν έντονο και  πολυήμερο προβληματισμό αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια, σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα που φέρεται να έχουν διαπραχθεί στην υπόθεση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως προκύπτει από την αναφορά της Eurostat (Com-1/8-1-2010) με τίτλο "Αναφορά επί των Στατιστικών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος και Χρέους
" (Report on Greek Government Deficit and Debt Statistics), οι αρμόδιες για την αποστολή των στοιχείων γνωστοποίησης της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΕΣΥΕ, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Υπουργείο Οικονομικών) ελληνικές αρχές, επί χρόνια αδιαφορούσαν προς τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και συνέχιζαν να λειτουργούν μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, ασυνέπειας, μεθοδολογικού χάους και πολιτικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να εκδίδονται, άλλες φορές από αδυναμία και πολύ συχνά σκοπίμως, λανθασμένα ή ψευδή στατιστικά στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς και κυρίως για το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους.

Τα στοιχεία της παραπάνω αναφοράς, επιβεβαιώνει και η "Έκθεση της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων", η οποία συστάθηκε με εντολή του Υπουργού Οικονομικών στις 30/10/2009 και εξέδωσε το πόρισμά της στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής, επί χρόνια δημιουργήθηκε μία επίπλαστη εικόνα για την πορεία της οικονομίας, ενώ η πραγματική κατάσταση ήταν τραγικά διαφορετική. Παράλληλα, μέσα από τα "κρυφά" ή φανερά δημοσιονομικά ελλείμματα και την "απάθεια" των Κυβερνήσεων, το δημόσιο χρέος γιγαντώθηκε, ξεφεύγοντας πλέον από κάθε έλεγχο.

Αυτό πληρώνουμε σήμερα. Και το πληρώνουμε με πολλούς τρόπους:
- Μέσα από τη διαπόμπευση και το διασυρμό της χώρας μας.
- Μέσα από αυξημένα επιτόκια δανεισμού (όταν βεβαίως βρίσκουμε δανειστές).
- Μέσα από σκληρά μέτρα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής (αύξηση των φόρων, περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση παντός είδους τελών, περιορισμούς δαπανών σε κάθε τομέα).
- Μέσα από το αίσθημα άγχους και κατήφειας που ζούμε καθημερινά.
- Μέσα από την οικονομική ύφεση που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.
- Μέσα από την απώλεια τμήματος της εθνικής μας κυριαρχίας.
- Μέσα από το "ψαλίδισμα" των ελπίδων μίας ολόκληρης γενιάς.

Διαβάζοντας τα στοιχεία που εύγλωττα παραθέτει η αναφορά της Eurostat, ένοιωσα ντροπή. Ντροπή η οποία όσο προχωρούσα στο κείμενο, μετατρέπονταν σε οργή. Οργή για τους δημόσιους λειτουργούς που έφεραν τη χώρα σ' αυτή την κατάσταση.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, η αίσθηση του "πόνου" είναι πολύτιμη. Μας προειδοποιεί έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά. Και εάν λάβουμε έγκαιρα την κατάλληλη αγωγή, ξεπερνούμε το πρόβλημα υγείας.
Οι διαδικασίες που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ αυτών και η διαδικασίες "γνωστοποίησης Υπερβολικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος", αυτό το σκοπό έχουν. Να προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Η χρόνια και συστηματική αλλοίωση των οικονομικών στατιστικών στοιχείων της χώρας, επέτρεψε στο λαό να ζήσει μερικά "ξέγνοιαστα" χρόνια επίπλαστης ευημερίας και σε άλλους να εκφωνούν "ωραίους" πολιτικούς λόγους. Όμως, δε μας προειδοποίησε για τον καρκίνο που είχαμε στα σωθικά μας. Ο οποίος σήμερα -όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε- έχει ήδη κάνει μετάσταση σε όλο το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας.

Εκτιμώ ότι ως πολίτες που βλαπτόμαστε από τις οδυνηρές συνέπειες της συστηματικής αλλοίωσης των οικονομικών στατιστικών στοιχείων της χώρας και της παραπλάνησης των ευρωπαϊκών αρχών, έχουμε το ηθικό δικαίωμα, το έννομο συμφέρον, αλλά και την υποχρέωση να αντιδράσουμε.

Να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε -επιτακτικά- την αποκάλυψη των υπευθύνων για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Και να απαιτήσουμε την τιμωρία τους. Όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιο αίσθημα ηθικής ικανοποιήσης, αλλά για να καταδείξουμε ότι, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται σημαντικά εθνικά θέματα με τόση ανευθυνότητα. Και για να διαβεβαιωθούμε ότι τα ίδια δε θα ξαναγίνουν ποτέ στο μέλλον!

Στο πάνω δεξί τμήμα του παραθύρου, θα βρείτε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς μου, καθώς και τα συνοδευτικά υποστηρικτικά έγγραφα. Στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφονται ορισμένα από τα στοιχεία της αναφοράς της Eurostat, τα οποία πραγματικά εντυπωσιάζουν, για τον τρόπο που χειρίσθηκαν οι "αρμόδιοι" σημαντικά θέματα για την οικονομία της χώρας.

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text