Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Η υψηλή αξία συναλλαγών, διατηρεί τη “φούσκα”

Η υψηλή αξία συναλλαγών, διατηρεί τη “φούσκα”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρακολουθώ, καθημερινά, την εξέλιξη της τιμής του Bitcoin. Βέβαια, δε με ενδιαφέρει επενδυτικά, όμως, εφόσον κάτι διαπραγματεύεται σε κάποιες αγορές, ή εφόσον υπάρχει ένα κοινό που συμμετέχει στη διαπραγμάτευσή του, οφείλω και εγώ να το παρακολουθώ. Όμως, είχα καιρό να δω τον αριθμό των “επίσημων” κρυπτονομισμάτων, τα οποία διαπραγματεύονται στις διάφορες πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί.

 

Με έκπληξή μου, διαπίστωσα ότι, στις 29/8/2019, ο αριθμός των “κρυπτονομισμάτων” είχε φθάσει στα 2.711 και, όπως διαπίστωσα, αυξάνεται με ρυθμό 2 περίπου κάθε μέρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων αυτών των “νομισμάτων”, έφθανε στα 249,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό απέχει από το υψηλό των 813,8 δισεκατομμυρίων που έφθανε η κεφαλαιοποίησή τους στις 8/1/2018 (τότε ήταν περίπου 1.400 κρυπτονομίσματα), αλλά εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο. Από τα κυκλοφορούντα κρυπτονομίσματα, μόλις 14 έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση (αριθμός “νομισμάτων σε κυκλοφορία επί την τιμή τους) πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ 933 έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια (Δείτε στοιχεία για τα κρυπτονομίσματα - εδώ).

 

Από την άλλη πλευρά, εξίσου εντυπωσιακό είναι το νούμερο των καθημερινών συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις πλατφόρμες των κρυπτονομισμάτων. Στις 29/8/2019, οι 24ωρες συναλλαγές (οι “αγορές” κρυπτονομισμάτων δε σταματούν ποτέ και λειτουργούν συνεχώς και έτσι οι συναλλαγές υπολογίζονται συνεχώς και αναφέρονται ως “συναλλαγές των προηγούμενων 24 ωρών”) έφθαναν στα 65,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι εντυπωσιακό. Και φθάνει στο 26,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή, είναι σα να πραγματοποιούνται, καθημερινά, στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, συναλλαγές ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Βεβαίως, αυτό το ύψος των συναλλαγών δε σημαίνει ότι δαπανώνται 65 δισ. δολάρια σε συναλλαγές καθημερινά. Υποθέτουμε ότι η “κυκλοφοριακή ταχύτητα” στις αγορές αυτές είναι εξαιρετικά μεγάλη και ότι τα πραγματικά κεφάλαια -τα οποία “γυρίζουν” πολλές φορές μέσα στο 24ωρο- είναι πολύ λιγότερα.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξαιρετικά μεγάλη εμπορευσιμότητα που έχουν ορισμένα -όχι όλα- “κρυπτονομίσματα” σε συνδυασμό με την “αίγλη” που έχει αποκτήσει η τεχνολογία που διέπει τη δημιουργία και την κυκλοφορία τους (blockchain) έχει προσελκύσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό κερδοσκόπων που πιστεύουν -μάταια κατά την άποψή μας- ότι μπορούν να βγάζουν ένα σταθερό “μεροκάματο”.  Αξίζει δε να επισημάνουμε ότι, όπως φαίνεται και στο παρακάνω διάγραμμα, η αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί, παρά την κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης της συνολικής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε μέρα προσελκύονται όλο και περισσότεροι “παίκτες” στη συγκεκριμένη αγορά και ότι η “κυκλοφοριακή ταχύτητα” αυξάνεται διαρκώς.





Ναι. Το κλειδί στην ύπαρξη του bitcoin -και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα- ως μέσο διαπραγμάτευσης σε κάποιου είδους αγορά, είναι η εμπορευσιμότητά του. Η τεράστια αυτή εμπορευσιμότητα προκαλεί διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις, μοιραία, δημιουργούν την ελπίδα ενός γρήγορου κέρδους, κάτι που με τη σειρά του, προσελκύει όλο και περισσότερους συναλλασσόμενους.

 

Οι θεωρίες που αναπτύσσονται για τη λειτουργία του bitcoin ως πραγματικό “νόμισμα”, δεν αντέχουν στο βάρος οποιασδήποτε κριτικής. Το bitcoin δεν είναι χρυσός. Ο χρυσός έχει αυθύπαρκτη αξία. Το bitcoin έχει μηδενική αξία, αλλά έχει υψηλότατη τιμή. Αν από το bitcoin αφαιρεθεί η μετατρεψιμότητά του σε κάποιο επίσημο νόμισμα, τότε η αγορά του θα καταρρεύσει, το ίδιο και η τιμή του. Ή, αν στις αγορές “κρυπτονομισμάτων”, οι σχέσεις ισοτιμιών των κρυπτονομισμάτων, αντί να εκφράζονται σε κάποιο νόμισμα (συνήθως το δολάριο) εκφράζονταν σε αποκλειστικά σε bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα -τα οποία δε θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κανονικά νομίσματα- τότε οι αγορές αυτές θα κατέρρεαν και θα έπαυαν τη λειτουργία τους μέσα σε λίγες μέρες.

 

Άλλωστε, πώς μπορεί να αποκτήσει αξία και “κεφαλαιοποίηση”, κάτι που γίνεται ανέξοδα (ή με ελάχιστο κόστος), σε ελάχιστο χρόνο (διαφημίζεται ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, μέσα σε 15 λεπτά -δείτε εδώ).

 

Αναζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα “κρυπτονόμισμα”, διαπίστωσα ότι την ιδέα αυτή είχαν -πριν από κάμποσο καιρό- και κάποιοι συμπατριώτες μας. Οι οποίοι δημιούργησαν μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή πάρκινγκ αυτοκινήτων και παράλληλα θέλησαν να γίνουν ξαφνικά πλούσιοι. Έτσι, δημιούργησαν το κρυπτονόμισμα ParkGene. (δείτε εδώ σχετικό άρθρο της “Καθημερινή”) Αρχικά, οι δημιουργοί του, υπολόγιζαν να κυκλοφορήσουν το ParkGene με αρχική τιμή 1 ParkGene = 0,1 δολάρια. Όμως, το κρυπτονόμισμα τελικά κυκλοφόρησε (στις 10/5/2018) με τιμή ίση προς 0,014 δολάρια. Σήμερα, περίπου 18 μήνες αργότερα, η τιμή του είναι 0,001884, δηλαδή -86,5% από την τιμή της αρχικής του κυκλοφορίας ή περίπου 98% κάτω από την τιμή που οι δημιουργοί του ήθελαν να το “πλασάρουν” στην αγορά (δείτε εδώ). Το ParkGene, στη συνολική κατάταξη με βάση την κεφαλαιοποίηση, βρίσκεται στην 1091η θέση (562 χιλ. δολάρια).

 

Δεν αντιμετωπίζω σκωπτικά το bitcoin. Προσπαθώ όμως -και το κάνω καλοπροαίρετα- να βρω τρόπους που αυτό το δημιούργημα της τεχνολογίας και των αγορών, θα μπορούσε ποτέ να αντιπροσωπεύσει κάτι με αξία, αλλά δε μπορώ να καταλήξω κάπου. Παράλληλα, προσπαθώ να φανταστώ πώς θα τελειώσει αυτή η κερδοσκοπική φούσκα των κρυπτονομισμάτων. Αυτή η προσπάθεια είναι πιο εύκολη, αφού η οικονομική ιστορία και η ιστορία των αγορών έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις κερδοσκοπικών εξάρσεων.

 

“Anyone can create a currency, the trick is getting people to accept it”. - Hyman Minsky

 

(Την Πέμπτη 12/9/2019, καθώς κλείναμε την ύλη του παρόντος τεύχους, παρατηρήσαμε ότι, ο αριθμός των “ενεργών” κρυπτονομισμάτων, είχε αυξηθεί σε 2.742. Θα συνεχίσει να αυξάνεται, έως ότου κάτι συμβεί που θα εξαφανίσει ή που θα δώσει πραγματική υπόσταση στη συγκεκριμένη αγορά. Όμως, ας μην ανησυχούμε. Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί το δεύτερο, θα έχουμε προλάβει να αναγνωρίσουμε τις εξελίξεις και τις αλλαγές.)

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text