Τα αναλυτικά Χαρτοφυλάκια της 30/6/2019

17 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 | Χ&Α - 208

Αύξηση εμφανίζει το Ενεργητικό όλων των κατηγοριών Αμοιβαίων Κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κατά την 30η Ιουνίου 2019, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Εν τούτοις, η αύξηση, στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν προέρχεται  από ενίσχυση των κεφαλαίων τους, αλλά από αύξηση της αποτίμησης του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου.

 

Κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως και 30/6/2019, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε αύξηση κατά 38,3%.

Στο ίδιο διάστημα, οι αποδόσεις των ελληνικών Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων κυμάνθηκαν από 26,7% (Ευρωπαϊκή Πίστη - Αναπτυξιακό) έως 43,8% (Allianz Επιθετικής Στρατηγικής). Η μέση απόδοση στη κατηγορία αυτή έφθασε στο 34,0% (εδώ). Σημειώνουμε ότι, με βάση τη νομοθεσία, τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν σε μετοχές τουλάχιστον το 65% του Ενεργητικού τους.

 

Στις 30 Ιουνίου 2019, τα 26 μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια (εσωτερικού) που εξετάσαμε, είχαν τοποθετημένο σε ελληνικές μετοχές ποσό 934,2 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 95,1% του συνολικού ενεργητικού τους.

Κατά το τέλος του προηγούμενου τριμήνου (31/3/2019) τα ίδια Αμοιβαία Κεφάλαια είχαν τοποθετήσει σε μετοχές ποσό 722,9 εκατομμυρίων ευρώ ή το 94,3% του Ενεργητικού τους, ενώ στο τέλος του προηγούμενου έτους, οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές ήταν  629,8 εκατομμύρια, ή ποσοστό 94,4% του Ενεργητικού τους. Μεταξύ της 31/12/2018 και 30/6/2019, η αξία των τοποθετήσεων σε μετοχές αυξήθηκε κατά 48,3%, ενώ το συνολικό ενεργητικό τους αυξήθηκε κατά 47,3%.

 

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι, η πολιτική των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατά το τελευταίο εξάμηνο, ελάχιστα έχει μεταβληθεί, ενώ παράλληλα μόνο πολύ μικρό τμήμα της αύξησης του ενεργητικού τους οφείλεται σε εισροές νέων κεφαλαίων.

Η αδυναμία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων από επενδυτές στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο βεβαίως αντανακλά και στην πορεία του Χρηματιστηρίου (δείτε τα στατιστικά στοιχεία του Axia Numbers στη σελίδα 45). Παρακολουθώντας και την εξέλιξη του αριθμού των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο αντιλαμβανόμαστε πώς έχει η κατάσταση: Παρά τις εντυπωσιακές αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους τελευταίους μήνες, αυτοί που αποκαλούμε ως “επενδυτικό κοινό”, είτε εξακολουθούν να είναι διστακτικοί, είτε εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται το Χρηματιστήριο, είτε απλά δεν έχουν τα κεφάλαια, αρνούνται ή διστάζουν να ασχοληθούν με το χώρο. Με άλλα λόγια, η διάθεση της κοινωνίας για την ανάληψη ρίσκου είναι ακόμη χαμηλή. Αυτό βέβαια θα αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, η εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς δε θα είναι αξιόλογη.

Σημείωση: Για την καλύτερη ανάγνωση και αντίληψη αυτού του άρθρου, βλέπετε παράλληλα και τους πίνακες στους συνδέσμους που το συνοδεύουν: α) Συγκεντρωτικός πίνακας επενδύσεων του συνόλου των εξεταζόμενων Αμοιβαίων Κεφαλαίων. β) Πίνακας επενδύσεων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων. γ) Πίνακας επενδύσεων των μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων εσωτερικού. δ) Πίνακας επενδύσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαφόρων τύπων με επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.