Μετοχικά και μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια

17 Σεπτεμβρίου 2019, 15:11 | Χ&Α - 208

Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια: 95,1% σε μετοχές - 4,7% σε μετρητά

Στις 30 Ιουνίου 2019, τα 27 μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια (εσωτερικού) που εξετάσαμε, είχαν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές ποσό 934,2 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 95,1% του συνολικού ενεργητικού τους. Με άλλα λόγια, βρίσκονταν τοποθετημένα σε μετοχές κοντά στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Βεβαίως, τόσο υψηλές μετοχικές τοποθετήσεις διατηρούσαν ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, έχοντας εκτιμήσει σωστά τις εξελίξεις της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τόσο υψηλές τοποθετήσεις σε μετοχές, είναι ένα αρνητικό στοιχείο όταν η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί, αλλά μετατρέπεται σε θετικό, όταν η αγορά ανεβαίνει. Δεχόμενοι ότι, οι προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς είναι θετικές, τότε οι υψηλές μετοχικές θέσεις στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, θα οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις. Ήδη, από την αρχή του έτους, η μέση απόδοση των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων έφθασε στο 34,0%. Λόγω της πτώσης που παρατηρήθηκε κατά το μήνα Ιούλιο και στις πρώτες μέρες του Αυγούστου, με βάση τα στοιχεία της 7/8/2019, η μέση απόδοση αυτού του τύπου των Αμοιβαίων Κεφαλαίων φθάνει στο 30,1%, επίδοση που και πάλι θεωρείται πολύ ικανοποιητική.

Εκτιμούμε ότι, αν η χρηματιστηριακή αγορά εξελιχθεί θετικά, κατά τους επόμενους μήνες, τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια θα προσελκύσουν σημαντικού ύψους κεφάλαια τα οποία, αναγκαστικά, θα κατευθυνθούν προς το Χρηματιστήριο. Σημειώνουμε ότι, με βάση τη νομοθεσία, τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια θα πρέπει να επενδύουν σε μετοχές τουλάχιστον το 65% του Ενεργητικού τους.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις κάθε ενός από τα 27 Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, στον πίνακα του συνδέσμου (εδώ).

 

Μικτά: 42,1% σε μετοχές – 5,3% σε μετρητά

Στις 30 Ιουνίου 2019, τα 25 μικτού τύπου Αμοιβαία Κεφάλαια (εσωτερικού) που εξετάσαμε, είχαν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές ποσό 586,1 εκατομμυρίων ευρώ ή ποσοστό 42,1% του συνολικού τους ενεργητικού. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με την 31/3/2019 (τότε ήταν 36,4%), όμως η μεταβολή αυτή αφ' ενός μεν προέχεται από την άνοδο της τιμής των μετοχών και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα Αμοιβαία Κεφάλαια μείωσαν τα μετρητά τους, από 9,1% σε 5,3%.

Στην κατηγορία των μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να επενδύσει σε μετοχές από το 10% έως το 65% του Ενεργητικού του. Ανάλογα με το χαρακτήρα τους και την παράδοση που έχουν αναπτύξει, μερικά μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια ίσως θελήσουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, στους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένουμε εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστηριακό σύστημα και από αυτή την κατεύθυνση.

 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις κάθε ενός από τα 25 Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, στον πίνακα του συνδέσμου(εδώ).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.