Γιατί τόσο discount στην πώληση των ΕΛΠΕ;

17 Σεπτεμβρίου 2019, 11:05 | Χ&Α - 208

Γιατί τόσο discount στην πώληση των ΕΛΠΕ;

Την ημέρα (11/9/2019) που κυκλοφόρησε η φήμη για την πώληση των ΕΛΠΕ σε αμερικανικό fund, με discount της τιμής κατά 25%, η τιμή της μετοχής του Ομίλου υποχώρησε κατά 4,02% -από τα € 8,96 της 10/9/2019, έκλεισε στα € 8,60. Εξέλιξη φυσιολογική, αφού οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το πρωτοφανές ύψος του discount και ενδεχομένως θεώρησαν ότι, η έρευνα των αγοραστών επί των στοιχείων της επιχείρησης ίσως να αποκάλυψε διάφορα αρνητικά στοιχεία. Όμως, αυτό θα το αμφισβητήσουμε, κυρίως επειδή πιθανότατα δεν έχει γίνει ακόμη κάποια έρευνα από την πλευρά των αγοραστών.

Λόγω των πολιτικών διαστάσεων που έχει το ζήτημα, αποφεύγουμε να ρωτήσουμε για τους λόγους που θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να πουλήσει τη συμμετοχή του σε μία εταιρία το αντικείμενο της οποίας άπτεται ενεργειακών θεμάτων και που, με βάση τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, θα μπορούσε να γίνει ο άξονας υλοποίησης της ενεργειακής και της πετρελαϊκής πολιτικής της χώρας.

 

Γιατί όμως να υπάρχει τόσο μεγάλο discount; Κάποιοι αναφέρουν ότι αυτό είναι τόσο μεγάλο, επειδή το fund δε θα συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρίας. Αυτό δε στέκει. Ουδείς μέτοχος με 35% -και μάλιστα σε μία κίνηση “αποκρατικοποίησης”- μένει αμέτοχος στη διοίκηση. Όπως και κανένα fund, το οποίο δραστηριοποιείται και επενδύει σε μία ευρύτατη γκάμα επενδύσεων δεν έχει το know how για να συμμετάσχει στη διοίκηση μίας μεγάλης και περίπλοκης επιχείρησης, σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα. Απεναντίας μάλιστα! Αν στην εταιρία εισερχόταν μία ομάδα “ειδικών” ή μία άλλη πολύ μεγάλη διεθνής εταιρία πετρελαιοειδών, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την ύπαρξη ενός discount, αφού η εταιρία θα είχε να κερδίσει από την εμπλοκή ειδικών ή μεγάλων “παικτών” σ’ αυτή. Όμως, δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας.

 

Ποσοστό discount ίσο με 25% σημαίνει ότι, με βάση την τιμή κλεισίματος της 16/9/2019 (€ 8,57), η τιμή πώλησης θα είναι ίση προς € 6,42. Και πότε είχε η μετοχή των ΕΛΠΕ τιμή € 6,42; Είχε την περίοδο του 2012 και στις αρχές του 2017, όταν δηλαδή ο Γενικός Δείκτη κινούνταν σε επίπεδο κάτω από τις 700 μονάδες, τα οποία όλοι θεωρούσαν ως “επίπεδα της κρίσης” και υποτιμημένα. Σήμερα όμως δε βρισκόμαστε στην κρίση και οι τιμές έχουν ανακάμψει. Βεβαίως, παρά την ανάκαμψη η μετοχή εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τα επίπεδα των € 12,00 ή των € 13,00 που είχε στην περίοδο 2005 - 2007, όταν δηλαδή ήταν μία πολύ μικρότερη εταιρία από τη σημερινή.

 

Σημειώνουμε πως, όταν γίνεται μία “δημόσια προσφορά” για την “υποχρεωτική” πώληση μετοχών προς τον αιτούντα, η τιμή πώλησης υπολογίζεται ως ο “μέσος όρος της τιμής κατά το τελευταίο 6μηνο”, μέθοδο που και πάλι πολλοί θεωρούν ότι αδικεί τους μετόχους, ιδίως σε μία περίοδο όπου οι τιμές -για διάφορους λόγους- είναι χαμηλές. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο (η οποία υπαγορεύτηκε από Ευρωπαϊκή Οδηγία) αποτίμησης της τιμής της μετοχής, τότε για τη μετοχή των ΕΛΠΕ προκύπτει μία τιμή πώλησης ίση προς € 8,71 ανά μετοχή. Η διαφορά μεταξύ € 8,71 και € 6,47, είναι τεράστια και υποδηλώνει πολύ μεγάλες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο. Κατά την άποψή μας, κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να συμβεί.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.