Η οργισμένη Γκρέτα

25 Σεπτεμβρίου 2019, 14:29 | Σκέψεις

Η οργισμένη Γκρέτα

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από το φαινόμενο της 16χρονης οργισμενης ακτιβίστριας που εμφανίστηκε και στον ΟΗΕ. Η οποία καταγγέλλει όσους δεν ασπάζονται την περιβόητη "κλιματική αλλαγή", ενώ από την άλλη, αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται περί κάποιας συνωμοσίας οικονομικών συμφερόντων.

Θεωρώ ότι η συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση.

Τόσο η απίστευτη ρύπανση του περιβάλλοντος και η άνευ μέτρου εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τοσα χρόνια, όσο και η σημερινή θρησκευτικού τύπου πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις κλιματικές μεταβολές του πλανήτη, είναι εξίσου αποδείξεις θρασύτατης άγνοιας σε βαθμό ύβρεως γύρω από την Φύση και την λειτουργία της.

Σαφέστατα υπάρχει κλιματική μεταβολή, ουδέποτε το κλίμα ήταν σταθερό, η Φύση δεν είναι στατική αλλά διαρκώς και δυναμικά μεταβαλλόμενη. Και βέβαια η ανθρωπότητα συμμετέχει στην αύξηση των λεγόμενων αερίων θερμοκηπίου με την καύση υδρογονανθράκων.

Το να θεωρείται όμως η κλιματική μεταβολή ανθρώπινο δημιούργημα, είναι παντελώς ενδεικτικό το ποσό αγνοούμε το περιβάλλον που βρισκόμαστε. Και δεν μιλώ απλά για το περιβάλλον στην επιφάνεια της Γης, αλλά το περιβάλλον με την έννοια του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται ο πλανήτης.

Πρέπει κάτι να κάνουμε; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αλλά το θέμα δεν είναι να στραφούμε σε άλλες μορφές κατάχρησης των φυσικών πόρων, απλά για να δημιουργήσουμε νέες "επενδυτικές ευκαιρίες" και να ικανοποιήσουμε υποκριτικά μια νέα "ηθική".

Το ουσιαστικό είναι να κατανοήσουμε και να μάθουμε ποιο είναι το μέγεθος μας μέσα στην Φύση, να μάθουμε πως λειτουργεί, να καταλάβουμε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στην επιφάνεια της Γης, άρα να αρχίσουμε να σεβόμαστε τον χώρο που μας επέτρεψε να υπάρξουμε και να εξελιχθούμε. Και να αποφασίσουμε να "μεταρρυθμίσουμε" την ζωή μας με βάση την έννοια του μέτρου, ώστε να καταφέρουμε να συνυπαρξουμε όσο γίνεται αρμονικότερα και δημιουργικότερα.

Δεν χρειαζόμαστε νέες δεισιδαιμονίες λοιπόν, αλλά περισσότερη και βαθύτερη γνώση.

Οι "κραυγές" της Γκρέτα, δεν φαίνεται να υπηρετούν τον δεύτερο στόχο, άλλα τον πρώτο. Μια νέου τύπου δεισιδαιμονία που θα έρθει να αντικαταστήσει τις παλιές. Με στόχο από ο,τι φαίνεται, την εξυπηρέτηση νέων οικονομικών συμφερόντων που στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερη άγνοια και ακόμα καλύτερα κέρδη.

Το κείμενο από τον προφίλ του φίλου Κωστή Σιδέρη στο facebook (εδώ).

Συμπληρώνει ο Γιάννης Σιάτρας:
Και να προετοιμαζόμαστε για την αλλαγή, που έρχεται αργά αργά εδώ και χιλιάδες χρόνια, άλλοτε με επιβαδυνόμενο και άλλοτε με επιταχυνόμερο ρυθμό. Και κανείς δε μπορεί να τη σταματήσει, επειδή, όπως σωστά αναφέρει και ο Κωστής, το κλίμα πάντα άλλαζε και εμείς είμαστε τόσο μικροί απέναντι στη φύση.
Όμως, είναι και ευκαιρία να πουληθούν νέα προϊόντα, να περάσουν νέες αντιλήψεις και νέες τάσεις. Έτσι ώστε, μαζί με τη γη, να γυρίζει και το χρήμα.