Εντυπωσιακή αύξηση μεριδίων και ενεργητικού

07 Οκτωβρίου 2019, 09:10 | Χ&Α - 209

Κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, το ενεργητικό των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στο τέλος Ιουλίου 2019, το συνολικό ενεργητικό βρέθηκε στα 1.061 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ξεκινούσε η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, μετά την “αναλαμπή” της περιόδου 2012-2014. Την περίοδο εκείνη, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου βρισκόταν γύρω από τις 1.100  μονάδες.

Το ενεργητικό των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επί αρκετά έτη κυμαίνονταν μεταξύ των 650 - 800 εκατομμυρίων και οι διακυμάνσεις του εξαρτώνταν αποκλειστικά από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών.

Η αύξηση του ενεργητικού είναι μία σημαντική εξέλιξη, κυρίως λόγω του ότι συνοδεύτηκε και από την αύξηση του αριθμού των μεριδίων.

Παρά το ότι τα μερίδια των διαφόρων Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν είναι ίδια μεταξύ τους και διαφέρουν η τιμή και η “βαρύτητά” τους στο συνολικό ενεργητικό, μπορούμε -με ασφάλεια- να υποθέσουμε ότι, σε ένα τόσο μεγάλο σύνολο, οι μεταξύ τους διαφορές, δεν επιδρούν στην ασφάλεια και την εγκυρότητα των συμπερασμάτων.

Ο αριθμός των μεριδίων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων υποχωρούσε διαρκώς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (σημείωση: λόγω αλλαγών στην κατηγοριοποίηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, συγκρίσιμα στοιχεία ανά κατηγορία, είναι διαθέσιμα μόνο για την περίοδο μετά από το 2011). Η πτώση του αριθμού τους δε σταμάτησε ούτε και κατά την περίοδο Ιουνίου 2012 - Ιουνίου 2014, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ανέκαμψε σημαντικά και πέτυχε κέρδη 180%.

Ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοσή του (χαμηλό 27 ετών) στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016 (449,37 μονάδες), ο αριθμός των μεριδίων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων βρέθηκε στη χαμηλότερη τιμή του στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, με 254,6 εκατομμύρια μερίδια. Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός τους έφθασε στα 367,7 εκατομμύρια μερίδια, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,4% από την αρχή του έτους, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί σε διάστημα 10 μηνών στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Επίσης σημαντικό είναι ότι ο ρυθμός της αύξησης επιταχύνθηκε μετά τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019).


Δείτε τον πίνακα σε μορφή excel (εδώ) - Δείτε τον πλήρη πίνακα με μηνιαία στοιχεία (εδώ)



Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα (εδώ)



Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα (εδώ)


Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα (εδώ)


Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν έναν από τους βασικούς “αιμοδότες” του Χρηματιστηρίου. Τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν το δικαίωμα να επενδύουν σε μετοχές έως και το 100% των κεφαλαίων τους (και ήδη, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τριμήνων, αυτή η κατηγορία Αμοιβαίων Κεφαλαίων επενδύει στο Χρηματιστήριο το 95% του ενεργητικού της). Πελάτες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (μεριδιούχοι) είναι κυρίως άτομα με λιγότερες γνώσεις και μικρότερη εξειδίκευση και συνεπώς, στα μεγέθη του κλάδου αντανακλάται το επίπεδο της εμπιστοσύνης του ευρύτερου κοινού προς την οικονομία και τα επενδυτικά προϊόντα.
Κατά τη δεκαετία του 1990, ο ρόλος τους στην ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς υπήρξε καταλυτικός. Η αρνητική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς -και ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία- προκάλεσε σημαντικότατες ζημιές στους μεριδιούχους τους, γεγονός που οδήγησε στη συρρίκνωσή τους. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας, του 2000, τα μεγέθη των Αμοιβαίων Κεφαλαίων υποχωρούσαν, αποδυναμώνοντας το Χρηματιστήριο, αλλά αποδεικνύοντας παράλληλα και τη μείωση της διάθεσης του ευρύτερου επενδυτικού κοινού να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο κάθε κατηγορίας.
Στα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις των (μετοχικών) Αμοιβαίων κεφαλαίων διακυμαίνονται, ανάλογα με την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη. Φέτος η πορεία τους είναι ιδιαίτερα θετική και οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από +26,42% έως +42,97%. Η διαφορά στις μεταξύ τους αποδόσεις οφείλεται στη διαφορετική σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους (δείτε την ανάλυση του “Χ&Α” για τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις 30/6/2019 - τεύχος 208 - εδώ). Η μέση απόδοση της κατηγορίας των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων από την αρχή του έτους έως και την 30/9/2019, φθάνει στο 32,32%, επίδοση που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Δείτε τα στοιχεία των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων για την 30/9/2019 (εδώ).
Στο τεύχος Νοεμβρίου (Νο 210) του “Χ&Α” θα υπάρξει παρουσίαση και ανάλυση των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ποιές μετοχές κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους - μεταβολές ανά τρίμηνο).

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.