Οι εκτιμήσεις για το β’ εξάμηνο του 2019

07 Οκτωβρίου 2019, 14:30 | Χ&Α - 209

Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή που θα οφείλεται σε έκτακτους -και μη απόλυτα προβλέψιμους σήμερα- λόγους, εκτιμάται ότι η πορεία των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων επιχειρήσεων θα είναι βελτιωμένη και κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Οι κύριοι παράγοντες για την εκτίμηση αυτή, είναι:
- Η έλλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας που επηρέασε σημαντικά την ευρύτερη αγορά και την οικονομία κατά το α’ εξάμηνο, λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουλίου.

-  Όπως συμβαίνει πάντα μετά από εκλογές που παράγουν ισχυρή κυβέρνηση, βελτιώνεται το κλίμα αισιοδοξίας, κατάσταση που επενεργεί θετικά στην κατανάλωση και στις πωλήσεις των επιχειρήσεων. Αυτό έχει μεγαλύτερη ισχύ στην παρούσα φάση, αφού η νέα Κυβέρνηση καταβάλλει φανερές και συστηματικές προσπάθειες για τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος, ενώ δημιουργεί με επιτυχία την εντύπωση ότι είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις. Η βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών καταγράφεται και από τη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος κατά το Σεπτέμβριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών (εδώ).
- Η ικανοποιητική εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το α’ εξάμηνο, δημιουργεί μία δυναμική που θα διατηρηθεί και που ενδεχομένως θα ενισχυθεί κατά το β’ εξάμηνο.

- Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιβάρυνσης πολλών εταιριών και η πτώση των επιτοκίων προκαλεί μικρότερες χρηματοοικονομικές δαπάνες. 
- Λόγω καλοκαιριού και των εορτών των Χριστουγέννων, το β’ εξάμηνο είναι, παραδοσιακά, καλύτερο από το πρώτο.

Με βάση τις αναφορές των αναλυτών που παρακολουθούν τις μετοχές που έχουν ενταχθεί στους διεθνείς δείκτες της MSCI, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες θα εμφανίσουν αύξηση των πωλήσεων κατά 1,5% και αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά 17,5%. Αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική για το Χρηματιστήριο.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.