Ειδήσεις - Επισημάνσεις

08 Νοεμβρίου 2019, 09:20 | Χ&Α - 210

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Για μια χρονιά "σημαντικής μεγέθυνσης αλλά και μετασχηματισμού" για την εταιρία κάνει λόγο, σε ανακοίνωση της για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019, η εταιρία. Ο όμιλος εμφάνισε σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία (εξαιρουμένης της Λάιον Ρένταλ), με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,2 εκ. σημειώνοντας αύξηση 13,7% έναντι του 2018, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 47,8 εκ. € έναντι 47,3 εκ. € το 2018, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1%. (εδώ)

***

FORTHNET: Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, μέσω της Alter Ego, πραγματοποιεί ακόμη ένα βήμα στην αγορά των ΜΜΕ, καθώς είναι ο νέος ιδιοκτήτης του σήματος και της ταινιοθήκης του MEGA, καταβάλλοντας τίμημα 34 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζεται η  διαδικασία για τη μεταβίβαση των μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν οι τράπεζες στη Forthnet και τις θυγατρικές της. Μετά τη μεταβίβαση, η Alter Ego θα κατέχει ποσοστό άνω του 70% στη Forthnet, όντας μία πολύ ισχυρή δύναμη στον κλάδο των ΜΜΕ. Ενδεχόμενες συγχωνεύσεις άλλων συμμετοχών συμφερόντων του κ. Μαρινάκη στην Forhtnet, θα επιτρέψουν τη σημαντική αύξηση του ποσοστού που θα κατέχει στην εισηγμένη εταιρία.

***

ΚΛΑΔΟΣ ΑΕΕΑΠ: Χρονιά των ακινήτων μπορεί να θεωρηθεί το 2020 καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και αυτές που προωθούνται αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα κινητοποιήσουν σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά ακινήτων τόσο σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες όσο και σε δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη μελέτη του, το ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. (εδώ). Δείτε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την εσωτερική αξία των εισηγμένων μετοχών των ΑΕΑΑΠ  (εδώ).

***

ΑΚΤΩΡ: Οριστικός ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο προϋπολογισμού €573 εκατ. αναδείχθηκε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, ως επικεφαλής (leader με ποσοστό 60%) κοινοπραξίας με τις εταιρείες ALSTOM (20%) και ARCADA (20%). Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή οδικού έργου (Lot 3 της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου) με προϋπολογισμό €180 εκατ., ενώ διαθέτει ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υπό κατασκευή στη Ρουμανία. (εδώ)

***

ΔΕΗ: Στις πράσινες επενδύσεις της ΔΕΗ, και όχι μόνο, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών στις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Στις μεγάλες αλλά και σε μικρές εταιρείες και τράπεζες που είδε στην Κίνα ο κ. Στάσσης, μεταξύ των οποίων τις China Development Bank, Shanghai Electric και China Three Gorges (κατέχει μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis), εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και σε μονάδες φυσικού αερίου καθώς και για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και για τη μονάδα Πτολεμαΐδα V. Πρακτικά, πρόκειται για το πρώτο βήμα της ΔΕΗ, μετά τις εκλογές, προς την κατεύθυνση της αύξησης της συμμετοχής της “πράσινης ενέργειας” στο ενεργειακό της μείγμα (εδώ).

***

MARFIN INVESTMENT GROUP: Παρά τις διαψεύσεις, η αγορά εκτιμά ότι τελικά θα προχωρήσουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχειών της MIG ειδικά, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν, δυνητικά, αγοραστές. Επισήμως, η γραμμή και της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG είναι πως η αναχρηματοδότηση δίνει χρόνο στη διοίκηση της MIG να ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία των θυγατρικών της, και ειδικότερα της Vivartia και της Attica Group, ώστε να επαυξηθεί η αξία τους, έτσι ώστε μετά από την πώλησή τους, να γίνει ευχερέστερη η εξυπηρέτηση του δανεισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει σε ενοποιημένο επίπεδο η MIG και να κλείσει ένα αποτυχημένο κεφάλαιο στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.

***

ΣΙΔΜΑ: Στελέχη του κλάδου εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι έως το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί το deal μεταξύ των εισηγμένων ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, εκφράζουν. Ήταν στις 8 Μαΐου του 2019, όταν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και οι έξι πιστώτριες τράπεζες είχαν υπογράψει MoU (μνημόνιο συνεργασίας), στο οποίο δεσμεύονταν ότι «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» θα δρούσαν καλόπιστα, με στόχο να οριστικοποιήσουν τους όρους με τους οποίους η ΣΙΔΜΑ θα απορροφούσε τη μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος και τμήμα των υποχρεώσεών της. (εδώ)

***

ΟΤΕ: Στην πώληση της συμμετοχής της στην ιταλική εταιρεία τυχερών παιγνίων Gamenet αντί 75 εκατ. ευρώ προχωράει η Intralot. Παράλληλα η εταιρία, από κοινού με τον ΟΤΕ, διέψευσε χθες τα σενάρια που έφεραν τις δύο επιχειρήσεις να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι δύο εταιρείες παραμένουν στο αρχικό σχέδιο δημιουργίας κοινής εταιρείας που θα διεκδικήσει μια άδεια διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, όταν αυτές διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

***

Τεχνική Ολυμπιακή: Εταιρικό σχήμα συμφερόντων του ομίλου Ιβάν Σαββίδη είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο επενδυτής με τον οποίο εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή. Την εξέλιξη, αλλά όχι και την ταυτότητα του επενδυτή, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο η Τεχνική Ολυμπιακή προχθές Τρίτη. Τόσο η Τεχνική Ολυμπιακή όσο και κύκλοι του ομίλου Σαββίδη, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση, με την πρώτη να σημειώνει πως κάθε πληροφορία που χρήζει γνωστοποίησης θα ανακοινωθεί διά του Χρηματιστηρίου και τους δεύτερους να αρνούνται να σχολιάσουν. (εδώ)

***

ΚΡΙ - ΚΡΙ: Την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 27 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια, την τριετία 2019 - 2021 προγραμματίζει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι - Κρι στοχεύοντας στην επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στο γιαούρτι και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων παγωτού. Παράλληλα η διοίκηση διερευνά την είσοδο της εταιρείας σε άλλες κατηγορίες τροφίμων που θα είναι ελληνικά, παραδοσιακά και υγιεινά.Αναφορικά με το brexit και τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργήσει στην εταιρεία, ο επικεφαλής της Κρι - Κρι επεσήμανε ότι έχει γίνει ειδική μελέτη για την αντιμετώπισή τους και εκτίμησε ότι η ομαλή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιβαρύνει το κόστος κατά 2-3% ( π.χ. μεταφορικά κόστη), επιβάρυνση η οποία έχει ήδη συνυπολογιστεί. Σημειώνεται ότι στις εξαγωγές γιαουρτιού, πρώτη αγορά για την Κρι - Κρι είναι η βρετανική, με πωλήσεις 18-20 εκατ. ευρώ. (εδώ)

***

ΚΛΑΔΟΣ ΑΕΕΑΠ: «Γκάζι» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων πατούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς η ζήτηση για συνεχίζεται και το 2019, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο από πλευράς αγοραστικής αξίας, όσο και των μισθωμάτων.  Σύμφωνα με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αγοραστών όπου οι αποδόσεις είναι ανώτερες από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ προγραμματίζουν νέες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου (εδώ)

***

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) κατέχουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων διαθέτοντας ταυτοχρόνως την χαμηλότερη ρευστότητα.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη στο 3,56% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%) το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. (εδώ)

***

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Trust Ανδρομεδα ΑΕΕΧ θα πραγματοποιηθεί την 18η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €300.852,00 με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, η οποία θα κατέλθει από €15,25 σε €14,50 η κάθε μία, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ποσού €0,75 ανά μετοχή. (εδώ)

***

CPI: Αύξηση παρουσίασαν τα μεγέθη της εταιρείας CPI κατά την οικονομική χρήση 1/7/2018 – 30/6/2019.Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, τα έσοδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση 8,5% και διαμορφώθηκαν σε €16,14 εκατ. έναντι €14,85 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας (EBITDA) ανήλθε σε €490 χιλ., έναντι €403 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €95 χιλ. έναντι ζημιών €15 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.