Διεθνής οικονομία - Η πραγματικότητα διαφορετική από τις προβλέψεις

08 Νοεμβρίου 2019, 12:40 | Χ&Α - 210

Διεθνής οικονομία - Η πραγματικότητα διαφορετική από τις προβλέψεις

Η πραγματικότητα διαφορετική από τις προβλέψεις

 

Είναι οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών ή των επενδυτικών οίκων έγκυρες; Μπορούν να προβλέψουν ορθά τις επερχόμενες τάσεις και εξελίξεις; Είχαν προβλέψει πετυχημένα τη σημερινή κατάσταση;

Η εμπειρία δείχνει ότι, οι προβλέψεις δε μπορούν να προβλέψουν! Όμως, αυτό δε τις καθιστά άχρηστες, επειδή ο ρόλος τους δεν είναι να προβλέψουν με ακρίβεια το τί θα συμβεί. Σε ένα τόσο “πολυπαραγοντικό” σύστημα, όπως αυτό της οικονομίας -και ακόμη περισσότερο της παγκόσμιας οικονομίας- το οποίο μάλιστα κατά τις τελευταίες δεκαετίες αλλάζει δομή, ουδείς μπορεί να προβλέψει τί ακριβώς θα συμβεί. Ο ρόλος των προβλέψεων είναι να αναγνωρίζουν την τάση και να ενημερώνουν γι’ αυτή, καλώντας αυτούς που ασκούν πολιτικές να πάρουν μέτρα. Και τη δουλειά αυτή, την κάνουν αρκετά σωστά.

Ορθά είχε προβλεφθεί από πέρυσι ότι κατά το 2019 θα υπάρξει μία επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Όσοι είχαν τολμήσει να πάνε λίγο παραπέρα και να προβλέψουν ύφεση, εκτέθηκαν. Η επιβράδυνση υπήρξε, αλλά δε σημειώθηκε κάτι χειρότερο.

Οι “προβλέψεις” για το 2020 εξακολουθούν να κινδυνολογούν. Όμως, οι μετρήσεις δε μας δείχνουν ότι κάτι “κακό” είναι έτοιμο να συμβεί. Απεναντίας, το 2020, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι καλύτερο από το 2019.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.