Επενδύσεις 160 εκατ. σε ακίνητα από την Orilina

15 Νοεμβρίου 2019, 11:48 | Αγορά Ακινήτων

Επενδύσεις 160 εκατ. σε ακίνητα από την Orilina

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπει την επένδυση συνολικών κεφαλαίων της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, της πρώτης εταιρείας του κλάδου, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ξένο επενδυτικό σχήμα και συγκεκριμένα στον όμιλο Brevan Howard. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ρευστότητα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προχωρήσει καν σε τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που επιτρέπει τη μόχλευση σημαντικού ύψους κεφαλαίων για μελλοντικές επενδύσεις.

Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων, αξίας άνω των 53 εκατ. ευρώ. Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο απαρτίζεται από οκτώ ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 57.522 τ.μ., τα οποία έχουν επιλεγεί ιδιαίτερα προσεκτικά από τα στελέχη της εταιρείας. Στόχος ήταν η απόκτηση ακινήτων με ιδιαίτερα φερέγγυους μισθωτές, σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατασκευής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί «κρύβουν» επιπλέον υπεραξίες, μέσω της δυνατότητας επέκτασής τους, ή της ενεργότερης διαχείρισής τους. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται τόσο αυτοτελή κτίρια γραφείων, όσο και εμπορικά καταστήματα σε δημοφιλείς εμπορικές οδούς.

Το σημαντικότερο ακίνητο που αποκτήθηκε από την Orilina και το οποίο αποτελεί περίπου το 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου της σήμερα, είναι το κτίριο γραφείων του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά. Για το εν λόγω ακίνητο καταβλήθηκε ποσό 25,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη μίσθωση των χώρων από τον κατασκευαστικό όμιλο (ή για την πληρωμή συγκεκριμένου ποσού στην Orilina) για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών (με δικαίωμα για επιπλέον πέντε χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι στο ακίνητο των 30.000 τ.μ. μισθώνει γραφεία και ο όμιλος επιχειρήσεων του κ. Πάνου Γερμανού (Olympia Group).

Εκτός από το κτίριο γραφείων, όπου στεγάζεται ο όμιλος Ελλάκτωρ, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται επίσης ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ. Το κτίριο αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο, με την εκτιμώμενη αξία του σήμερα να διαμορφώνεται σε 12,7 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο στεγάζονται, μεταξύ άλλων, πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και το Playmobil Fun Park.

Αντίστοιχα, η εταιρεία έχει αποκτήσει ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων, μισθωμένο στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 9, πλησίον της Πλατείας Συντάγματος, επιφάνειας 2.160 τ.μ. Η εκτιμώμενη αξία του διαμορφώνεται σε 6,3 εκατ. ευρώ. Μία ακόμα σημαντική προσθήκη αποτελεί εμπορικό κατάστημα, επιφάνειας 770 τ.μ., στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, πλησίον της πλατείας Αριστοτέλους, μισθωμένο στην αλυσίδα Κωτσόβολος. Η αξία του ακινήτου υπολογίζεται σε 6,15 εκατ. ευρώ, ενώ αποκτήθηκε τον προηγούμενο Μάιο. H Orilina Properties είναι επίσης ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στην οδό Ερμού 58-60, μισθωμένο στην αλυσίδα Calzedonia. Το ακίνητο είναι εκτιμώμενης αξίας 1,175 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η Orilina Properties κατέγραψε έσοδα από μισθώματα ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία τους διαμορφώθηκαν σε 1,46 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου ανήλθαν σε 2,77 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις είναι μηδενικές, γεγονός που επιτρέπει τη μόχλευση σημαντικού ύψους κεφαλαίων για μελλοντικές επενδύσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr