"Φρέσκα" κεφάλαια ρίχνουν στην αγορά ακινήτων οι ΑΕΕΑΠ

18 Νοεμβρίου 2019, 12:44 | Αγορά Ακινήτων

"Φρέσκα" κεφάλαια ρίχνουν στην αγορά ακινήτων οι ΑΕΕΑΠ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά ακινήτων ενισχύουν οι Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που ευνοούνται, ως ένα βαθμό, από το προς ψήφιση, φορολογικό σχέδιο νόμου. Διατάξεις του τελευταίου προβλέπουν την άρση του συντελεστή 0,75% επί του ενεργητικού (μετρητά και ακίνητα), που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.  Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις που παραμένουν χαμηλές και οι υψηλές αποδόσεις τουλάχιστον σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπως και η αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία ενθαρρύνουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Προς την κατεύθυνση αυτή, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα μπορούσε να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Prodea Investments. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχικής βάσης της εταιρείας, από περίπου 1,85% σε τουλάχιστον 20-25%, με στόχο, την προσέλκυση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς σήμερα το free float είναι χαμηλό.

Στην ΑΜΚ δεν θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας, ενώ η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς, από ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η εισηγμένη δρομολογεί τα επόμενα χρόνια την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, με το 90% των ακινήτων που έχει εντοπίσει η Prodea να ανήκει σε τράπεζες ή funds, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, οργανισμούς και ιδιώτες. Η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους πωλητές για το 30% των δρομολογούμενων επενδύσεων από τις οποίες περισσότερες από τις μισές (55%) αφορούν κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ξενοδοχεία και ακίνητα μικτής χρήσης. Το υπόλοιπο 45% του προς απόκτηση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει γραφεία, υψηλών προδιαγραφών εμπορικούς χώρους και σουπερμάρκετ. Σημειώνεται ότι στην Prodea βασικός μέτοχος είναι η παγκόσμια επενδυτική εταιρεία Castlelake L.P., που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 15,3 δισ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ έχει συνολική αξία χαρτοφυλακίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με τα ετήσια έσοδά της να τοποθετούνται σε 140 εκατ. ευρώ.

Στην γραμμή εκκίνησης της αύξησης κεφαλαίου, ύψους έως 72,6 εκατ. ευρώ, βρίσκεται και η Trastor, η οποία επιδιώκει έως και το τέλος του 2020 να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αξία άνω των 300 εκατ. ευρώ, θέτοντας, μακροπρόθεσμα τον πήχη για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εισηγμένη, επιδιώκοντας να εξοικονομήσει χρόνο, θα προχωρήσει συνδυαστικά στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) αξίας 41 εκατ. ευρώ. Το ΜΟΔ θα καλύψει η αμερικανική εταιρεία Wert Red-βασικός μέτοχος με 56% της Trastor, που ανήκει στην Varde Partners, την εταιρεία, που με έδρα την Μινεάπολη Μινεσότας έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 60 δισ. ευρώ.

Κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ., θα αντλήσει και η BriQ properties, μέσω ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου άσκησης του δικαιώματος προτίμησης καθώς και την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. να  αναμένεται να γνωστοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Στο κατώφλι του Χ.Α

Η μείωση της φορολογίας εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στα σχέδια των νέων ΑΕΕΑΠ για είσοδό τους στο χρηματιστήριο.  Σε αυτές ανήκουν η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, υπό σύσταση θυγατρική της Fourlis, που έχει λάβει από τον περασμένο Mάρτιο το "πράσινο φως" από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς και επικεντρώνεται σε ακίνητα λιανικής και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε πρώτη φάση, το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία της ΙΚΕΑ, το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και επενδυτικά ακίνητα λιανικής του ομίλου συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ δρομολογεί την είσοδο στο χρηματιστήριο της θυγατρικής του εταιρίας Noval Property ΑΕΕΑΠ. Μέσω της εν λόγω εταιρείας ο όμιλος θα αξιοποιήσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιό του, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κτήριο που στεγάζει το ξενοδοχείο "Wyndham Grand Athens” στην πλατεία Καραϊσκάκη, συγκροτήματα γραφείων στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι και αλλού, κτήριο γραφείων στη Σόφια, βιομηχανικά κτήρια και γραφεία στα Οινόφυτα, το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο και, βέβαια, το εμπορικό κέντρο River West και το κτίριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ στην Λεωφόρο Κηφισού.

Τα σχέδιά της για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμάται ότι θα επαναφέρει και η εταιρεία Μπλε Κέδρος του ομίλου Ευμορφίδη (Coco-Mat) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 29 ακινήτων αξίας 75,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζει ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα 5,7 εκατ. ευρώ, με την μέση απόδοση μισθωμένων ακινήτων να είναι 8,3%, ενώ το εμβαδόν των κτιρίων και των γηπέδων είναι 34 χιλ. τ.μ. και περίπου 82 στρέμματα, αντίστοιχα.

Στο κατώφλι του χρηματιστηρίου βρίσκεται και η Orilina Properties, που έχει εξασφαλίσει, άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από το Brevan Howard Asset Management LLP, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία χαρτοφυλακίου επαγγελματικών ακινήτων.

Πηγή: www.capital.gr