Η ιστορία του Πολυτεχνείου που συμπληρώνει φέτος τα 180 του χρόνια

29 Νοεμβρίου 2019, 10:07 | Ιστορία

Η ιστορία του Πολυτεχνείου που συμπληρώνει φέτος τα 180 του χρόνια

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας

Τα 180 χρόνια «κλείνει» φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με εμβληματική προσφορά στην πνευματική και τη γενικότερη τεχνολογική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο.

Το Πολυτεχνείο ιδρύεται τρίτο κατά χρονολογική σειρά, μετά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (η ισοτιμία του με το ΕΚΠΑ αναγνωρίσθηκε το 1914). Με βασιλικό διάταγμα, λοιπόν, το 1837, ιδρύεται Τεχνικό Σχολείο, σχολείο τεχνιτών, το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».

Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αρχικά λειτουργεί μόνο Κυριακές και εορτές-αργίες, προσφέροντας μαθήματα σε όσους επιθυμούν να μορφωθούν ως αρχιτεχνίτες στην αρχιτεκτονική. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη και έτσι, την άνοιξη του 1840 προστίθεται και Σχολείο καθημερινής λειτουργίας, ενώ πληθαίνουν και επεκτείνονται τα μαθήματα. Τότε, το Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκε σε δικό του κτήριο, στην οδό Πειραιώς. Σύμβολό του Πολυτεχνείου είναι ο Προμηθέας, εκείνος που έμαθε στους ανθρώπους κάθε Τέχνη, όπως αναφωνεί στο έργο του Αισχύλου ο Προμηθέας Δεσμώτης.

Δείτε την συνέχεια (εδώ)

Πηγή: www.elculture.gr