Θετική –εκτός απροόπτου– η πορεία της αγοράς

06 Δεκεμβρίου 2019, 16:34 | Χ&Α - 211

Από απόψεως θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και των εισηγμένων εταιριών, η αγορά δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Η εξέλιξη της οικονομίας είναι θετική, κάτι το οποίο γίνεται απ’ όλους παραδεκτό και αποδεικνύεται από σειρά οικονομικών δεικτών και εξειδικευμένων αναλύσεων. Η -πέραν του αναμενόμενου- άνοδος του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο (2,3%) βελτιώνει τις προσδοκίες για τις εξελίξεις κατά το 2020. Παράλληλα, οι προβλέψεις κερδοφορίας των εταιριών -αυτή την περίοδο, είναι πλέον αρκετά ασφαλείς και έγκυρες- συνεχίζουν να αναφέρουν υψηλά ποσοστά αυξήσεων. Για τις εταιρίες που συμμετέχουν στους δείκτες της MSCI, οι αναλυτές που τις παρακολουθούν, αναφέρουν μία μέση αναμενόμενη αύξηση, κατά το 2020, ίση με 15,5% (δείτε εδώ). Σημειώνουμε ότι, οι εταιρίες που δημοσίευσαν 9μηνα αποτελέσματα, έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 καταγράφουν αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 83,2%. Υπό κανονικές συνθήκες, όπως άλλωστε περιγράφουμε και στις σελίδες του κεντρικού θέματος του τεύχους (εδώ), η εξέλιξη της πορείας της αγοράς θα είναι ανοδική, με αργούς, αλλά επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η επιτάχυνση θα προέρχεται από τη σταδιακή εισροή ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων καθώς θα αναγνωρίζουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας επιστρέφει στην ομαλότητα και την κανονικότητα, μετά την περιπέτεια της χρεοκοπίας της χώρας.

Στον ορίζοντα, πάντα θα υπάρχουν δύο κίνδυνοι, για τους οποίους αναφερόμαστε σε κάθε δημοσίευμα. Αρχικά είναι ο κίνδυνος της ανατροπής του υπάρχοντος θετικού κλίματος λόγω κάποιας άσχημης εξέλιξης στο εξωτερικό. Στην ουσία, ο κίνδυνος αυτός υπάρχει διαρκώς, απλά, ίσως αυτή την περίοδο, να είναι αυξημένος, λόγω της πολυετούς διάρκειας της ανόδου των διεθνών -κυρίως των αμερικανικών- αγορών. Ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο, αναγκαστικά μαθαίνουμε να ζούμε με τον κίνδυνο αυτόν.

Κατά δεύτερον, είναι ο κίνδυνος κρίσης στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο κίνδυνος αυτός έχει σχηματιστεί από καιρό και τον γνωρίζουμε. Απλά, μετά τις εξελίξεις επί της κυπριακής ΑΟΖ και του μνημονίου με τη Λιβύη, έχει εισέλθει σε νέο στάδιο.

Δε νομίζουμε ότι κάποιος θα πρέπει να αντιδράσει απέναντι στον κίνδυνο αυτόν, εκ των προτέρων. Η εξέλιξή του μπορεί να είναι υπόθεση αρκετών ετών. Μπορεί όμως και να εκδηλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άποψή μας είναι ότι κάποιος θα πρέπει να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις στην περίπτωση που η ένταση αυξηθεί υπερβολικά. Τη μεγάλη συσσώρευση του κινδύνου θα μας τη δείξει και η ίδια η αγορά με μια “φοβισμένη” πορεία της. Απέχουμε από κάτι τέτοιο, όμως είναι φρόνιμο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παρατηρούμε τις επιδράσεις των γεγονότων στο Γενικό Δείκτη.

Το σύστημα του ΚΜΟ-200 ημερών (το “απόλυτο σύστημα”) θα δώσει σήμα πωλήσεων σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί, όμως φοβούμαστε ότι σε μία τέτοια φάση η ψυχολογία θα είναι ήδη αρνητική και οι εξελίξεις γρήγορες. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας θα επικοινωνήσουμε -έστω και εκτάκτως- με τους συνδρομητές μας (μέσω αρθρογραφίας στο site μας, αλλά και με αποστολή emails), σε περίπτωση που εκτιμήσουμε ότι κάτι δεν εξελίσσεται ομαλά.

Προς το παρόν, όπως έδειξαν και οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, η αγορά επηρεάζεται σημαντικά από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αυτής της περιόδου (Lamda, Briq και ομολογιακές εκδόσεις της Ελλάκτωρ και της Μυτιληναίος). Η απόσυρση κεφαλαίων από την “άμεση” αγορά, είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα μεν, αλλά δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού είναι μια φυσιολογική εξέλιξη σε μία αγορά που έχει περιορισμένη κεφαλαιακή δυναμικότητα. Αποδεικνύει όμως, το πόσο ανάγκη έχει η αγορά από νέα κεφάλαια, τόσο από το εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό.

Συνεπώς, είμαστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι σήμερα πορεία της αγοράς και την ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, παρά την αδυναμία του Δείκτη, κατά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, να συνεχίσει να κινείται πάνω από το επίπεδο αυτό. Εκτιμούμε βάσιμα ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Δυστυχώς, ο στόχος των 1.000 που είχαμε θέσει για φέτος δε θα επιτευχθεί, όμως αυτό δεν είναι αποτυχία, αφού η αγορά της Αθήνας βρίσκεται στις πρώτες δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάσταση, με βάση τις φετινές επιδόσεις της.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)