Το ζήτημα των τραπεζών επιδρά σε όλη την αγορά

06 Δεκεμβρίου 2019, 16:57 | Χ&Α - 211

Το ζήτημα των τραπεζών επιδρά σε όλη την αγορά

Η αγορά δείχνει να προβληματίζεται με την εξέλιξη του τραπεζικού κλάδου. Και αυτό είναι, κατά την άποψή μας, το θέμα που δίνει “ρυθμό” στις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Σε “μικροοικονομικό” επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο “λογιστικής” της κάθε τράπεζας, όντως υπάρχει θέμα, αφού μέσα στο επόμενο έτος οι κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνουν ορατές και, ίσως και όλες, οδηγηθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχόμενα και πριν από τα stress test, τα οποία ξεκινούν από τις αρχές του έτους -με στοιχεία του ισολογισμού της 31/12/2019- και θα ολοκληρωθούν τον επόμενο Ιούλιο (δείτε εδώ περισσότερα για τα stress test).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο -το οποίο είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο- θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη του “τραπεζικού ζητήματος”, ως ένα μέρος της όλης διαδικασίας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες είναι βασικό “κλειδί” για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής και όλοι θέλουν να ξεπεραστούν τα προβλήματά τους, ώστε να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα, αλλά και για να έχουν, οι κυβερνώντες, να παρουσιάσουν έργο στους πολίτες. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, θα αναμέναμε ομαλές εξελίξεις και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην αγορά γενικότερα και δεν αναμένουμε κάτι ακραίο, όπως αυτά που βιώσαμε στα προηγούμενα χρόνια.

Το ζήτημα των τραπεζών συμπαρασύρει όλη την αγορά. Δεν είναι αφύσικο αυτό. Παρά το ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι χαμηλή σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει, από παράδοση και νοοτροπία, ένα “τραπεζοκεντρικό” χρηματιστήριο. Καθώς οι τράπεζες συμπαρασύρουν όλη την αγορά, στη συγκεκριμένη φάση τη “φρενάρουν”. Έτσι, η χρηματιστηριακή αγορά αναγκαστικά “δένεται” με τις εξελίξεις στον κλάδο. Αυτό, μειώνει τις άμεσες προσδοκίες για την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη και μεταφέρει τα αισιόδοξα σενάρια για το Χρηματιστήριο, μερικούς μήνες αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν δηλαδή θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και θα έχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα με την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην οικονομία και τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους, είναι μερικά από τα στοιχεία που συγκλίνουν στο διάστημα από τα μέσα του 2020 έως και τα μέσα του 2021, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πολύ ενδιαφέρουσες και θετικές χρηματιστηριακές συνθήκες.

Εν τούτοις, παρά την αισιοδοξία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, δε θα πρέπει ποτέ να διαφεύγει από το νου μας ότι, η φάση που διανύει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι “φάση εξυγίανσης” και όχι “φάση ανάπτυξης”. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι θα αποτελέσουν παράγοντες προβληματισμού στην επόμενη -κρίσιμη- διετία. Οι κυριότεροι εντοπίζονται στα παρακάτω: α) Στις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν για το τραπεζικό σύστημα -εκτιμώνται περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ- και στις δυσκολίες που θα υπάρξουν για την κάλυψή τους. β) Το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θα παραμείνει υψηλό, κάτι που θα προκαλεί πιέσεις για τη μείωσή τους αλλά και θα αφαιρεί κέρδη από τις τράπεζες για την περαιτέρω δημιουργία προβλέψεων. γ) Η πτώση των εσόδων από τόκους θα παραμένει ως πρόβλημα για αρκετά χρόνια, κάτι που θα είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών των μετοχών τους. δ) Γενικότερα, η κερδοφορία των τραπεζών θα είναι περιορισμένη, κάτι που θα εμποδίζει τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και θα περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)